Odstrel medveda je odprt, upravno sodišče je zavrnilo tožbo

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so prejeli sodbo upravnega sodišča, kar pomeni, da se odstrel lahko nadaljuje.
Fotografija: Lovci bodo lahko do konca leta odstrelili še 53 medvedov. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Lovci bodo lahko do konca leta odstrelili še 53 medvedov. FOTO: Ljubo Vukelič

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so prejeli sodbo upravnega sodišča v zvezi z dovoljenjem ministrstva za odstrel 230 rjavih medvedov. Sodišče je tožbo Alpe Adria Green zavrnilo, kar pomeni, da se odstrel v skladu z dovoljenjem, ki je bilo izdano 13. aprila letos, lahko nadaljuje.

Kot sporočajo iz Mnvp, je sodba pravnomočna, zato z njeno izdajo preneha veljati začasna odredba za zadržanje odstrela oziroma je s tem potrjeno dovoljenje ministrstva, ki velja do 31. decembra letos. Ministrstvo je o pravnomočnosti sodbe danes obvestilo vse izvajalce odstrela.

Do 25. maja, ko so na Mnvp dobili sklep sodišča o začasni odredbi, je bilo iz narave z odstrelom odvzetih 182 rjavih medvedov. Upravno sodišče je namreč 23. maja ustavilo izvajanje odločbe o odstrelu 235 medvedov v tem letu, ki jo je aprila izdalo ministrstvo za naravne vire in prostor. Tožbo zoper dovoljenje Mnvp za odstrel toliko medvedov je vložila organizacija Alpe Adria Green. Po njihovih pojasnilih so lovci kljub vloženi tožbi odstrel medvedov že izvedli.

V Alpe Adria Green so pri tem navedli, da je ministrstvo o tem, da je sodišče ustavilo odstrel medvedov, lovske družine seznanilo šele tri dni po tem, ko je bila odločitev že sprejeta. Na drugi strani pa je isto ministrstvo 13. aprila dovolilo odstrel od trenutka, ko je bilo za ta namen poslano digitalno dovoljenje, so dodali.

V društvu so prepričani, da 235 medvedov letos, 220 lani in še 200 prej, ki so že bili ali še bodo odstreljeni z dovoljenjem države, ni ogrozilo življenja ali škodovalo premoženju, je pa »za skoraj milijon evrov napolnilo denarnice neznanim prejemnikom«.

Preberite še:

Komentarji: