Rejci drobnice: O upravljanju populacije medvedov naj odloča stroka

Predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije je spomnil, da stroka soglasno meni, da je treba populacijo medvedov upravljati in jo zmanjšati na 800.
Fotografija: »Medved nima naravnih sovražnikov in zato se število osebkov ne uravnava naravno,« je pojasnil Savšek. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
»Medved nima naravnih sovražnikov in zato se število osebkov ne uravnava naravno,« je pojasnil Savšek. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Javnost in politika naj odločanje o upravljanju medveda pustita strokovnjakom, je ob zadnjem dogajanju v povezavi z odločbo o odvzemu 230 medvedov iz narave sporočil predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije Roman Savšek. Pri tem je spomnil, da stroka soglasno meni, da je treba populacijo medvedov redno upravljati in jo zmanjšati na 800.

Slovenska javnost se po Savškovem mnenju večinoma ne zaveda, da slovenska narava ni divjina, ampak je z izjemo večjih gozdnatih območij kulturna krajina, ki zahteva upravljanje tako kmetijskih kot gozdnih površin.

»Medved nima naravnih sovražnikov in zato se število osebkov ne uravnava naravno,« je pojasnil. Stroka zato po njegovih navedbah zagovarja redno upravljanje, ki je bilo v zadnjih letih prekinjeno z odvzemom živali pod letno rastjo populacije.

Savšek: Trenutna populacija presega nosilno kapaciteto ekosistema

Ob pretirano konservativnem upravljanju in z vmesnimi prekinitvami se je populacija medvedov v Sloveniji zato v zadnjem desetletju podvojila in, tako Savšek, trenutno presega nosilno kapaciteto ekosistema.

Roman Savšek. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Roman Savšek. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
To po njegovih besedah vodi k temu, da se medvedi vedno pogosteje približujejo človeku in izgubljajo strah pred njim. Medtem ko so bile ponekod v tujini zaradi izgube strahu pred človekom tudi smrtne žrtve, se v Sloveniji po Savškovih trditvah zaradi upravljanja populacije medveda vzdržuje strah pred človekom in so napadi na človeka, pa čeprav medvedi živijo v pretežno kulturni krajini, še razmeroma redki.

Ravno zato naj javnost in politika po prepričanju prvega moža zveze društev rejcev drobnice odločanje o upravljanju populacije medveda pustita strokovnjakom. Pri tem je spomnil, da stroka soglasno meni, da je treba populacijo medvedov redno upravljati in jo s trenutno okoli 1100 zmanjšati na 800.

Savškovo sporočilo prihaja po tistem, ko je ministrstvo za naravne vire in prostor prejšnji teden izdalo odločbo o odvzemu 230 rjavih medvedov iz narave, kar je med določenimi nevladniki sprožilo polemiko in nasprotovanje.

image_alt
Golob pozval ministra Brežana, naj zamrzne odstrel 230 medvedov

Premier Robert Golob je ministra Uroša Brežana nato ta teden pozval k zamrznitvi izvajanja odločbe, a je Brežan nato v sredo poudaril, da odločba ostaja veljavna, so pa v kratkem na ministrstvu napovedali širši posvet o razsežnostih problematike upravljanja zveri v prihodnje, na katerem bodo po napovedih sodelovale tudi nevladne organizacije s področja zaščite narave in živali.

Preberite še:

Komentarji: