Okoljska inšpekcija Termitu prepovedala delovanje

Podjetje mora v osmih dneh inšpekcijo obvestiti o nastali okoljski škodi. Če tega ne bo storilo, bo sledil predlog za odvzem okoljskega dovoljenja.  
Fotografija: Prepoved predelave odpadkov bo veljala, dokler Termit ne bo odpravil vseh kršitev. FOTO: Janez Petkovšek/Delo
Odpri galerijo
Prepoved predelave odpadkov bo veljala, dokler Termit ne bo odpravil vseh kršitev. FOTO: Janez Petkovšek/Delo

Okoljski inšpektor Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) je po včerajšnji pridobitvi poročila Agencije RS za okolje (Arso) o monitoringu stanja voda na vplivnem območju podjetja Termit včeraj opravil inšpekcijski pregled. Z ustno odločbo je prepovedal obratovanje naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit.

Ker je podjetje s svojim delovanjem povzročilo okoljsko škodo tlom, je inšpektor izdal dva ukrepa: opozorilo, po katerem mora Termit v osmih dneh od ustne odločitve obvestiti ministrstvo oziroma IRSOP o nastali okoljski škodi, ter ustno odločbo o prenehanju delovanja naprave za predelavo odpadkov na območju peskokopa Drtija do prilagoditve njenega delovanja predpisom. 

Preberite še: Termit je odlagal snovi, ki jih ne bi smel
 

Inšpekcija žuga s kazensko ovadbo
 

Zakon o varovanju okolja v 80. členu določa, da ministrstvo okoljevarstveno dovoljenje (OVD) odvzame tudi na predlog pristojnega inšpektorja, če upravljavec v določenem roku ne izvrši njegove pravnomočne odločbe o uskladitvi obratovanja naprave s pogoji iz OVD. V primeru izpolnjenih pogojev bo inšpektor na ministrstvo podal tudi predlog za odvzem OVD.

V okviru poizvedovanj pristojnih organov glede zaznave sumov kaznivega dejanja bo v skladu z zakonom o inšpekcijskem nadzoru v primeru izpolnjenih pogojev tudi naznanjeno kaznivo dejanje oziroma podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor.  

Komentarji: