V Italiji od 6. avgusta brez covidnega potrdila ne bo vstopa v restavracije

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

21.40 V Italiji brez covidnega potrdila ne bo mogoče vstopiti v zaprte prostore

V Italiji bo od 6. avgusta za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije ter na množične dogodke potrebno covidno potrdilo, je zvečer sklenila vlada premierja Maria Draghija.

»Covidno potrdilo je instrument, ki bo Italijanom omogočil, da nadaljujejo svoje običajno življenje ob zagotovilu, da se ne bodo znašli med okuženimi,« je po seji vlade na novinarski konferenci dejal Draghi, ki je vse prebivalce pozval, naj se cepijo.

Potrdilo bo potrebno za vstop v gostinske lokalne, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, v igralnice, na bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese.


18.30 Bruselj za boljše usklajevanje pri preverjanju covidnih potrdil

V poletnem času je pričakovati povečano število potnikov v letalskem prometu v EU, kar pomeni tudi, da je treba pregledati večje število digitalnih covidnih potrdil. V izogib podvajanja kontrol na letališčih s strani večjega števila akterjev Bruselj predlaga sistem preverjanja »na enem mestu«, s čimer bi prispevali k zmanjšanju gneč na letališčih. Evropska komisija je danes objavila smernice za uporabo digitalnega covidnega potrdila, ki zajemajo priporočila državam članicam o najboljših načinih za preverjanje potrdil pred potovanjem, kar bo izboljšalo izkušnjo potnikov in delo potovalnega osebja.

Po pričakovanjih se bo letalski promet v Evropi v poletnih mesecih povečal. Julija naj bi dosegel 60 odstotkov ravni iz leta 2019. Povečano število potnikov pomeni tudi, da je potrebno pregledati večje število covidnih potrdil, navajajo v Bruslju. Pogostost in način pregledovanja covidnega potrdila sta trenutno odvisna od točk odhoda, prihoda in tranzita imetnika potrdila. Boljša koordinacija bi prispevala k zmanjšanju gneč na letališčih in nepotrebnemu obremenjevanju potnikov in osebja, opozarjajo. V izogib podvajanja kontrol s strani večjega števila akterjev, denimo letalskih prevoznikov in javnih organov, komisija predlaga sistem preverjanja po načelu »na enem mestu«, in sicer ob odhodu ter na podlagi koordinacije z oblastmi, letališči in letalskimi prevozniki. Države članice bi morale zagotoviti, da se preverjanje opravi čim prej in po možnosti preden potnik prispe na letališče odhoda, so med drugim navedli v sporočilu.

17.00 V Pekingu proti covidu-19 v celoti cepljenih več kot 90 odstotkov odraslih

V kitajski prestolnici Peking je bilo do danes proti covidu-19 v celoti cepljenih 90 odstotkov odraslih prebivalcev, so danes na družbenih omrežjih sporočile mestne oblasti, poroča tiskovna agencija Reuters. Do danes je bilo v Pekingu cepljenih približno 17,7 milijona ljudi, kar predstavlja približno 80 odstotkov vseh prebivalcev oziroma 90 odstotkov odraslih prebivalcev mesta.
Cepljenje odraslih v drugih velikih kitajskih mestih prav tako hitro napreduje. Mesti Šanghaj in Wuhan sta tako dosegli 80-odstotno oziroma 77-odstotno precepljenost, so sporočile lokalne oblasti.

16.23 EU za države v razvoju do konca leta več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Bruslju napovedala, da bo Evropska unija do konca leta državam v razvoju namenila več kot 200 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, večinoma prek mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. Kot je ob tem poudarila von der Leynova, EU prevzema svojo odgovornost za pomoč svetu v boju proti virusu, je pa cepljenje ključnega pomena. Prav zaradi tega je po njenih besedah bistveno, da države po vsem svetu dobijo dostop do cepiv proti covidu-19. V okviru pobude Covax so doslej v 136 državah razdelili 122 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19.

16.00 Valicon: V Sloveniji 56 odstotkov ljudi prebolelih ali polno cepljenih

V Sloveniji je skupno število prebolelih, ne glede na čas okužbe z novim koronavirusom oziroma uradno potrditev okužbe, ter polno cepljenih proti covidu-19 po anketni oceni Valiconove raziskave #Novanormalnost 1,152 milijona vseh prebivalcev oziroma dobrih 56 odstotkov. Raziskava, narejena na vzorcu 512 ljudi, spremlja deleže anketirancev, ki poročajo o osebni izkušnji z virusom, od potrditve prvega cepiva pa tudi namero cepljenja oziroma že realizirano cepljenje. Takšen način pokaže presečno množico med prebolelimi in cepljenimi. Delež tistih, ki so odgovorili, da so se že cepili, znaša med potrjeno okuženimi nekaj pod četrtino, med tistimi, ki niso bili testirani, vendar so povsem prepričani, da so imeli okužbo, pa nekaj nad četrtino. Dobra polovica vprašanih, ki so se že cepili, je prepričana, da doslej zagotovo še niso bili okuženi.

image_alt
Organizatorji bodo morali preverjati izpolnjevanje pogoja PCT


FOTO: Christian Mang/Reuters
FOTO: Christian Mang/Reuters


15.55 V več članicah EU cepljenih že več kot 70 odstotkov odraslih, Slovenija med slabšimi

EU je na dobri poti, da doseže zadani cilj, da bo do konca poletja proti covidu-19 cepljenih 70 odstotkov odraslih, so povedali danes v Bruslju. V več kot desetih državah članicah unije je bilo z najmanj enim odmerkom cepiva cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalstva. Slovenija je s 50 odstotki med slabšimi, kažejo podatki centra ECDC. »Smo na dobri poti, vendar pa še nismo na koncu poti, da dosežemo 70-odstotno precepljenost,« je danes dejal govorec Evropske komisije Stefan de Keersmaecker. Kot je ob tem poudaril, je zelo pomembno, da članice dosežejo ta cilj, kajti dokler jih nekaj tega cilja ni doseglo, EU kot celota ni izpolnila te zaveze.

Kot je razvidno iz preglednice Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC), je v dvanajstih članicah unije najmanj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 70 odstotkov odraslih. Na vrhu preglednice je Malta, kjer je bilo cepljenih že 84 odstotkov odraslih, sledijo Nizozemska (82,9 odstotka), Belgija (82,7) in Danska (81,6). Slovenija je z 49,7 odstotka med državami, kjer je bilo z najmanj enim odmerkom cepljenih manj kot 50 odstotkov odraslega prebivalstva. Sledijo Slovaška, Hrvaška in Latvija, na dnu seznama pa sta Romunija, kjer je bilo doslej cepljenih 31 odstotkov odraslih, in Bolgarija z 18 odstotki, je še razvidno iz preglednice ECDC.

15.49 V Avstriji največ novih okužb od konca maja

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili še 452 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od konca maja. Umrl je en covidni bolnik, v bolnišnicah pa se trenutno zdravita 102 covidna bolnika, od tega jih je 26 na intenzivnem oddelku. V državi trenutno ne razmišljajo o zaostritvi ukrepov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Trenutno imajo nekaj več kot 4200 aktivnih primerov, še pred enim tednom jih je bilo manj kot 2700. Sedemdnevna incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev je trenutno 28,3, precej višja je z 72,8 sicer na Solnograškem. Pri naših severnih sosedih je covid-19 skupno terjal 10.730 življenj.
V državi se je najmanj enkrat cepilo skoraj 5,2 milijona ljudi, v celoti pa je zaščitenih skoraj 4,2 milijona ljudi, kar predstavlja 46,8 odstotka prebivalcev.

14.48 V Indoneziji rekordno število covidnih smrti

V Indoneziji so danes imeli rekordno število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so obravnavali 1449 primerov smrti, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Do zdaj so v državi potrdili že več kot tri milijone primerov okužb z virusom. Država je v zadnjih 24 urah potrdila 49.509 novih primerov koronavirusa. Od začetka epidemije je v Indoneziji umrlo 79.032 covidnih bolnikov. Indonezija se trudi zaustaviti širitev virusa, ki se zaradi nove različice delta širi hitreje. V zadnjih tednih so okužbe preplavile bolnišnice na otokih Java in Bali. V torek je vlada delno zaprtje, ki ga je prvič uvedla v začetku tega meseca, podaljšala do 26. julija. Indonezija je na prvem mestu med državami v Jugovzhodni Aziji po številu okužb in smrti.
Po poročanju portala, ki zbira podatke o poteku epidemije, LaporCovid-19, je več kot 2300 ljudi, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, v zadnjem mesecu umrlo na domu med samoizolacijo. Bolnišnice so bile namreč zaradi prenatrpanosti prisiljene zavračati bolnike.

13.00 Merklova zaskrbljena zaradi rasti števila okužb v Nemčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila zaskrbljenost zaradi eksponentne rasti števila okužb z novim koronavirusom v Nemčiji. Pozvala je k cepljenju proti covidu-19 kot  h koraku k normalnosti.

»Imamo eksponentno rast (novih primerov okužbe),« je dejala kanclerka in to se ji zdi »skrb vzbujajoče«. Po njenih besedah se bo v manj kot dveh tednih podvojilo število novih okužb z novim koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od sredine meseca v Nemčiji vsak dan v povprečju potrdijo več kot tisoč novih primerov. V zadnjih 24 urah so jih 1890, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha.

Doslej so v Nemčiji z enim odmerkom cepiva proti covidu cepili 60,4 odstotka prebivalcev, oba odmerka pa je prejelo 48 odstotkov ljudi.

Angela Merkel. FOTO: Hannibal Hanschke/AFP
Angela Merkel. FOTO: Hannibal Hanschke/AFP


12.00 Plenković napovedal zaostritev protikoronskih ukrepov za Dalmacijo

V Dalmaciji bodo zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je pojasnil, da bodo s ponedeljkom poostrili nadzor nad prireditvami, ki se jih udeležuje večje število ljudi.

Na Hrvaškem so prejšnji teden potrdili 881 novih okužb z virusom sars-cov-2, kar je občutno več kot v predhodnih treh tednih, ko so v povprečju odkrili po približno 500 okužb. Največ novih okužb je bilo v štirih dalmatinskih županijah, ki so priljubljena turistična destinacija.

Notranji minister Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite, je potrdil, da pripravljajo paket najnujnejših ukrepov, ki jih bodo predstavili v petek. Poostrene ukrepe za rešitev turistične sezone bodo uveljavili v ponedeljek.

Božinović je napovedal, da bodo od ponedeljka evropska digitalna covidna potrdila pogoj za udeležbo na dogodkih ob obali, ki se jih udeležuje od 50 do tisoč ljudi. Lokalni štabi civilne zaščite pa bodo odločali o dovoljenjih za izvedbo prireditev, kot so različne poletne veselice in sejmi, ki jih organizirajo v številnih hrvaških obalnih krajih, je dodal.

10.30 Cepljenje proti covidu-19 tudi v novomeškem romskem naselju Žabjak-Brezje

Na pobudo romskega društva Romani Union iz Murske Sobote in Društva za razvijanje prostovoljnega dela, ki v novomeškem romskem naselju Žabjak-Brezje vodi dnevni center za otroke, so tam v sredo pripravili zdravstveni delavnici in cepljenje proti covidu-19. Cepilo se je osem tamkajšnjih prebivalcev, zanimanje za cepljene je bilo sicer večje. Cepiti se je želelo še dodatnih osem prebivalcev, vendar za to niso izpolnjevali pogojev in se morajo iz zdravstvenih razlogov o ustreznem cepivu najprej posvetovati z osebnim zdravnikom.

Delavnici in cepljenje so sicer pripravili v okviru projekta ministrstva za zdravje Krepitev zdravja romske skupnosti v Sloveniji s poudarkom na ženskah, otrocih in starejših.

10.00 V sredo so ob 1446 PCR-testih pri nas potrdili 69 okužb z novim koronavirusom

Do včeraj je pri nas po podatkih Sledilnika covid-19 umrlo 4425 oseb s koronavirusom, 27 jih je bilo na včerajšnji dan hospitaliziranih, osem na intenzivni negi, ena oseba je umrla.

Koronavirus pri nas doslej zahteval 4425 življenj. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP
Koronavirus pri nas doslej zahteval 4425 življenj. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP


Trenutno je v državi 838 aktivnih primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 60. Povprečje okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih je 40. V sredo so opravili tudi 20.244 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testi.

9.00 Dve tretjini Indijcev ima protitelesa proti koronavirusu

V Indiji bi se lahko doslej z novim koronavirusom okužilo približno dve tretjini prebivalcev, je pokazala raziskava indijske vlade. V raziskavi so protitelesa proti koronavirusu odkrili pri 67,6 odstotka od 29.000 sodelujočih.

Rezultati raziskave, ki jo je junija in julija izvedel indijski svet za medicinske raziskave (ICMR), odražajo vpliv velikega porasta okužb aprila in maja, ko so v Indiji potrdili po 400.000 novih primerov in 4000 smrtnih žrtev covida na dan.

Vodja ICMR Balram Bhargava je ta teden dejal, da študija kaže, da »obstaja žarek upanja«. »Vendar pa ni prostora za sproščenost. Ohraniti moramo covidu primerno obnašanje,« je izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.
Med sodelujočimi v raziskavi jih je bilo sicer proti covidu-19 cepljenih samo 13 odstotkov. V državi, ki ima 1,3 milijona prebivalcev, je cepljenih okoli osem odstotkov odraslih.

8.30 Grška policija na protestih proti obveznemu cepljenju uporabila solzivec

Prizor z ljubljanskih ulic novembra 2020. Sinoči so bili podobni prizori na protestih zaradi uvajanja obveznega cepljenja v Atenah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prizor z ljubljanskih ulic novembra 2020. Sinoči so bili podobni prizori na protestih zaradi uvajanja obveznega cepljenja v Atenah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Grški parlament bo danes odločal o vladnem dekretu, v skladu s katerim bo cepljenje proti covidu obvezno za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za ostarele. Ti se morajo cepiti do 16. avgusta. Od 1. septembra pa bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce v javnem in zasebnem sektorju, je prejšnji teden napovedal grški premier Kiriakos Micotakis. Grška vlada želi tako zaradi širjenja koronavirusne različice delta povečati precepljenost prebivalstva. Od 10,7 milijona prebivalcev Grčije jih je sicer v celoti cepljenih 4,6 milijona. Število primerov okužbe z novim koronavirusom se je v dveh tednih z 800 povečalo na 3000 na dan. V Atenah se je sinoči, na večer pred glasovanjem o predlogu o obveznem cepljenju proti covidu-19 v parlamentu, zbralo 3000 ljudi, je navedla grška policija. V rokah so držali plakate z napisi Ne obveznemu cepljenju in Svoboda ter grške zastave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okoli 120 zamaskiranih protestnikov, ki so metali različne predmete, so policisti razgnali s solzivcem in vodnimi topovi.

Protestniki so se med drugim zbrali tudi v Solunu, kjer je na ulice prišlo okoli 2000 nasprotnikov obveznega cepljenja proti covidu.

8.00 Pandemija covida-19 znižala pričakovano življenjsko dobo v ZDA

V ZDA se je lani pričakovana življenjska doba predvsem zaradi pandemije covida-19 znižala za leto in pol, in sicer z 78,8 na 77,3 leta. To je največji padec pričakovane življenjske dobe v ZDA na letni ravni po drugi svetovni vojni, je sporočil Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Pri moških je pričakovana življenjska doba s 76,3 leta, kolikor je znašala leta 2019, v letu 2020 padla na 74,5 leta. Pri ženskah pa je padla z 81,4 na 80,2 leta.

Največji je bil padec življenjske dobe med Latinskoameričani in temnopoltimi, med katerimi pričakovana življenjska doba ni padla za toliko vse od časov velike gospodarske krize v 30. letih prejšnjega stoletja.

Med temnopoltimi v ZDA pričakovana življenjska doba ni padla za toliko kot v 2020 vse od časov velike gospodarske krize v 30. letih prejšnjega stoletja. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP
Med temnopoltimi v ZDA pričakovana življenjska doba ni padla za toliko kot v 2020 vse od časov velike gospodarske krize v 30. letih prejšnjega stoletja. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP


V ZDA je sicer lani umrlo 3,3 milijona ljudi, od tega jih je 11 odstotkov umrlo za posledicami covida. Okrog 80 odstotkov smrti zaradi koronavirusa je bilo med osebami, starejšimi od 65 let.

Kljub temu je bil covid-19 lani šele tretji najpogostejši vzrok smrti med Američani, in sicer za srčnimi obolenji in rakom.

7.30 Kitajska zavrnila nadaljevanje preiskave izvora koronavirusa

Peking je zavrnil načrt Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za drugo fazo preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem, v okviru katere bi strokovnjaki pregledali tudi laboratorij v Wuhanu.

»Ne bomo sprejeli takšnega načrta iskanja izvora virusa, saj v določenih delih ni v skladu z zdravo pametjo in ne spoštuje znanosti,« je povedal namestnik kitajskega zdravstvenega ministra Zeng Yixin.

Povedal je, da je bil osupel, ko je prvič prebral načrt WHO, ker je v njem hipoteza, da je zaradi kitajskih kršitev laboratorijskih protokolov virus med raziskovanjem ušel iz laboratorija, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Upamo, da bo WHO resno ponovno pregledal razmisleke in predloge kitajskih znanstvenikov ter ugotavljanje izvora covida-19 izvajal kot znanstveno vprašanje in se znebil političnega vmešavanja,« je dejal Zeng. Dodal je, da Peking nasprotuje politizaciji študije.

Namestnik kitajskega zdravstvenega ministra ter drugi kitajski uradniki in znanstveniki so WHO pozvali, naj iskanje izvora novega koronavirusa razširi tudi na druge države.

Spomnimo, da WHO predlaga revizijo ustreznih laboratorijev in raziskovalnih ustanov, ki so delovale na območju izbruha virusa, ki so ga prvič potrdili decembra 2019. Pri tem so pozvali k nadaljnjim raziskavam živalskih tržnic v in okoli kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus najprej izbruhnil.

7.15 ZDA nameravajo kopensko mejo s Kanado in Mehiko odpreti po 21. avgustu

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo sporočilo, da bo kopenska meja ZDA s Kanado in Mehiko ostala zaprta še najmanj mesec dni, ker pandemija covida-19 še vedno ogroža življenja in nacionalni interes ZDA. Zaprti bodo tudi prehodi na rekah in jezerih.

Odločitev ameriške vlade pomeni, da bo gibanje čez mejo do 21. avgusta omejeno le na nujna potovanja, tako kot je bilo vse od marca 2020.

Kanada je pred dnevi sporočila, da bo po 9. avgustu dovolila vstop v državo vsem Američanom in tistim z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, ki so bili cepljeni proti covidu. Kot je napovedala, bo 7. septembra sprostila obiske tudi za državljane drugih držav, ki so bili cepljeni.

V ZDA in Kanadi so doslej uspešno cepili že okrog 50 odstotkov prebivalstva, v Mehiki pa doslej le 17 odstotkov.

7.00 Svetovalna skupina za covid-19 predlagala poostritev nadzora nad sistemom PCT

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Vlada predloga na sredini seji sicer ni sprejela. A najbrž bo pogoj PCT prej ali slej postal realnost in pogoj za vstop na športne, kulturne in druge prireditve, če naj ostanejo dejavnosti in storitve v bodoče odprte. Trenutno imajo nadzor nad izpolnjevanjem pogojev PCT zdravstveni inšpektorji oziroma policisti.

Komentarji: