Skupščina zdravniške zbornice Bojano Beović potrdila za predsednico

Po potrditvi ne bo ostala na čelu svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, bo pa še vedno sodelovala kot strokovnjakinja, infektologinja.
Fotografija: Bojana Beović je napovedala, da bo na zbornici zaposlena le polovično. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Bojana Beović je napovedala, da bo na zbornici zaposlena le polovično. FOTO: Jure Eržen/Delo

Skupščina zdravniške zbornice je Bojani Beović potrdila predsedniški mandat. Takšna je bila soglasna odločitev na popodanski konstitutivni seji skupščine zbornice. Infektologinja Beović je v zadnjem obdobju prepoznavna predvsem kot vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

»Vesela sem, da sem postala predsednica zbornice, to je častna in pomembna funkcija,« je povedala ob potrditvi. Prav tako se je zahvalila predhodnici Zdenki Čebašek-Travnik za njen mandat. »Upam, da bomo z našo ekipo delo dostojno nadaljevali. Mandati so štafetna palica, to moramo znati podati naprej za nove ideje in nove moči. Skupščini želim uspešno delo. Ne dvomim, da bomo dobro sodelovali,« je prepričana.

Novega predsednika je danes dobila tudi skupščina zbornice. Poslanci so na to mesto izvolili travmatologa Marka Juga.


Pri volitvah ni šlo brez zapletov


Za vodstveni položaj sta se poleg Beovićeve lani novembra potegovali še omenjena dosedanja predsednica zbornice, sicer psihiatrinja in nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, in predsednica sekcije domskih zdravnikov v Združenju zdravnikov družinske medicine Tanja Petkovič.

V drugi krog volitev sta se uvrstili Petkovičeva in Beovićeva, ki je bila močnejša za 448 glasov in tako decembra slavila zmago.

Ni pa šlo brez zapletov. Predsednica Čebašek Travnikova je pozvala k neudeležbi na volitvah, ker je Beovićeva kot kandidatka uporabila računalniško domeno zdravniška-zbornica.si, s katere je poslala ustanovam, nacionalnim koordinatorjem in nekaterim drugim članom na njihove spletne naslove vabilo na volitve. O domnevnih nepravilnostih je obvestila volilno komisijo. Beovićeva je pojasnila, da je domeno zakupila legalno in transparentno pri spletnem ponudniku domovanje.com, kjer je priglašenih še več domen, ki vsebujejo besedi zdravniška in zbornica.

Volilna komisija je sprejela sklep, da Beovićeva ni kršila kodeksa zdravniške etike in s tem ne poslovnika o delu skupščine, a sta dva od petih članov odstopila.

Na današnji skupščini bi sicer lahko razglasili volitve za neveljavne, a skoraj ni bio verjetno, da se bi to zgodilo.

Beovićeva je na današnji vladni tiskovni konferenci napovedala, da po današnji potrditvi na skupščini ne bo ostala na čelu svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje: »Dan ima 24 ur in to ni izvedljivo. Bom pa sodelovala kot posamezna oseba, kot ekspert, ker gre tukaj za moje ozko specialistično področje, na ta način pa moram biti državi, kot sem ji tudi sicer, na voljo.«

Preberite še:

Komentarji: