Cerar: Ravnanje komisije zelo nevaren precedens

Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, sicer krši tako mednarodno kot tudi evropsko pravo, je danes opozoril zunanji minister Miro Cerar.
Fotografija: Zunanji minister Miro Cerar FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zunanji minister Miro Cerar FOTO: Leon Vidic/Delo

»Evropa stoji in pade na vladavini prava in demokratičnih vrednotah. Če evropska komisija kot ena temeljnih institucij EU zanemari pomembno pravno mnenje v takem primeru, potem ne spoštuje dosledno načela vladavine prava, kar je zelo nevaren precedens,« se je danes na mnenje pravne službe evropske komisije glede arbitraže odzval zunanji minister Miro Cerar.

Mediji so pred dnevi razkrili, da komisija ni upoštevala priporočil svoje pravne službe, ki je ugotovila, da Hrvaška z zavračanjem arbitražne razsodbe krši pravo EU.

Cerar je poudaril, da mnenje pravne službe, ki pritrjuje vsem glavnim navedbam v slovenski tožbi zoper Hrvaško, »jasno pove, da arbitražna odločba velja tudi za EU« in da Hrvaška z zavračanjem njene implementacije ne krši samo mednarodnega prava, ampak tudi pravo EU.

Izpostavil je, da je komisija avtonomna institucija in da je država članica ne more prisiliti, da nekaj uvrsti na dnevni red, o katerem odloča njen predsednik, torej Jean-Claude Juncker.

Pojasnil je še, da je arbitražna razsodba zavezujoča ne glede na razplet tožbe proti Hrvaški na sodišču EU. »Če pa bi bila tožba, kot tudi pričakujemo, ugodna, bi bil to dodatni pravni pritisk na Hrvaško.«

Cerar ocenjuje, da Slovenija sicer dobro sodeluje s komisijo, a da je ta tokrat »zanemarila svojo temeljno dolžnost varovanja evropskih pogodb in pravnega reda«. Ob tem je izrazil upanje, da bo Slovenija slišana in da bo »prišlo do reakcije, ki bo šla v smeri spoštovanja prava«.

Nespoštovanje pravnih načel po Cerarjevem mnenju lahko pošlje tudi negativne signale kandidatkam za članstvo v EU na Zahodnem Balkanu, saj da EU ne more postavljati pravnih pogojev drugim, če jih države članice in institucije ne upoštevajo.

Preberite še:

Komentarji: