Delovi osebnosti leta 2018 sta dr. Uroš Ahčan in dr. Vojko Didanovič

Delo je z 29. dobitnikoma prestižnega naslova, strokovnjakoma z izjemnimi rezultati na področju kirurgije, stopilo proti svojemu šestdesetemu rojstnem dnevu.
Fotografija: Delovi osebnosti leta 2018 dr. Uroš Ahčan in dr. Vojko Didanovič sta nagrado razumela kot spodbudo za nadaljevanje vrhunskega dela. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Delovi osebnosti leta 2018 dr. Uroš Ahčan in dr. Vojko Didanovič sta nagrado razumela kot spodbudo za nadaljevanje vrhunskega dela. FOTO: Matej Družnik

Delovi osebnosti leta 2018 sta prof. dr. Uroš Ahčan, specialist plastične kirurgije, in asist. dr. Vojko Didanovič, specialist otorinolaringologije in maksilofacialne kirurgije. V izboru za Delovo osebnost leta 2018 ste pri odločitvi z glasovanjem znova pomagali tudi bralci Dela.

»Zagnana entuziasta, predana zdravniškemu poklicu, z izrednim posluhom za paciente, ko operirata, se čas zanju ustavi. Nenehno sta na poti k novim idejam in ciljem,« je zapisano v utemeljitvi odločitve Delovega uredništva za tokratni naslov osebnosti leta.



Dr. Ahčan in dr. Didanovič sta med deveturno operacijo iz kosti in mehkih tkiv kot prva na svetu na podlakti pacienke ustvarila– ožiljen in oživčen – nos, ga pustila mesec dni, da se je zacelil po 3D-modelu, in ga med drugo osemurno operacijo prenesla na obraz kot telesu lasten rezervni del s pripravljeno obliko.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


»Z rekonstrukcijo, ki je mejnik v estetski kirurgiji v svetovnem merilu, sta bolnici vrnila življenje, kakršnega sicer ne bi imela. 'Iz teme sem prišla v svetlobo,' je povedala po šestih mesecih okrevanja. Garača, ki težita k popolnosti, kot pravijo njuni kolegi, pa sta v mislih že pri novi rekonstrukciji nosu.

Njuno delo, njuna pot in osebnost pripovedujejo o tem, da so v družbenem podsistemu, za katerega imamo velikokrat občutek, da razpada, ljudje, ki jim lahko zaupamo svoja življenja. Ljudje, ki nas opogumljajo, da je vse mogoče, in nam dajejo zgled tudi po človeški plati. Vrhunska strokovnjaka sta namreč najprej človeka, ki želita pomagati – drugemu človeku. Tudi po njuni zaslugi slovenska medicina sodi v vrh svetovne stroke,« je še zapisano v utemeljitvi odločitve.


Razglasitev osebnosti leta kot uvod v 60-letni jubilej


»Pomembno se je vprašati, kako izkoristiti čas, ki nam je vsem dan,« je ob prejemu nagrade povedal dr. Ahčan. Zahvalil se je staršem, učiteljem, sodelavcem, tudi nasprotnikom, seveda tudi družini in ob tem vsem Slovencem, ki si postavljajo visoke cilje. In seveda Delovim bralkam in bralcem, ki so glasovali. Dr. Didanovič se je spomnil, da sta po predstavitvi operacije doživela nepričakovano pozitiven odziv javnosti. »Mislim, da ljudje želijo vedeti, da imamo medicino, ki daje vrhunske rezultate.« Tudi on se je zahvalil vsem, ki so glasovali zanju. In vsem sodelavcem.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Delo je sicer z dr. Urošem Ahčanom in dr. Vojkom Didanovičem, nominiranci in številnimi sedanjimi ter nekdanjimi novinarji, uredniki, fotografi, naročniki, zvestimi bralci in drugimi sopotniki nocoj v Cankarjevem domu stopilo proti svojemu šestdesetemu rojstnem dnevu. Mnoge dosedanje obletnice je zaznamoval poseben slogan in tako je tudi tokrat. V svoje šesto desetletje stopamo z motom: Vedeti več pomeni imeti moč.

Slovesnost, ki jo je zrežiral Matej Filipčič, vodila pa Brane Završan in Vesna Milek, je odprl predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan. Delo tudi danes uživa poseben ugled, je povedal, doprinos medijev k sodobni družbi pa nasploh ocenil kot nenadomestljiv. Zlasti časopisi so skozi zgodovino širili pomembne novice, tudi revolucionarne, spodkopavali so moč političnih in verskih avtoritet, krepili kulturno zavest in oblikovali javno mnenje.

Slovesnost je odprl predsednik Državnega zbora RS<strong> </strong>Dejan Židan. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Slovesnost je odprl predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nepogrešljivi pes čuvaj


Tisk predstavlja nadzor nad politiko in ima tovrstno vlogo psa čuvaja, je dodal Židan, Delo pa je nepogrešljiv del slovenskega vsakdana, ki se lahko s poglobljenostjo in profesionialnimi standardi zoperstavlja čedalje večjim izzivom sodobnega časa, tehnologiji in internetu. Prihodnost časnikov je v nadaljnjem nadzoru nad politiko, je še povedal.
.
Kot je v uvodnem delu prireditve poudaril predsednik uprave družbe FMR Stojan Petrič, Delo ni samo časnik, spletni portal ali gospodarska družba, ampak je ena izmed najprepoznavnejših slovenskih blagovnih znamk, za katero stojijo izjemni posamezniki, ki bralcem omogočajo, da si ustvarijo lastno mnenje in se oborožijo z znanjem. Opozoril je tudi, da zrela in odprta demokratična družba potrebuje tiskane medije, ki so temeljni in osnovni vir posredovanja verodostojnih informacij in vsebin.

Nocoj je bil njihov večer: nominiranci za naslov Delove osebnosti leta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nocoj je bil njihov večer: nominiranci za naslov Delove osebnosti leta. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Izseki šestih desetletij


O svojih spominih na Delo ali sedanjih trenutkih na njem so spregovorili njegovi ustvarjalci v različnih izsekih njegove 60-letne zgodovine Tone Hočevar, Mojca Drčar Murko, Ali Žerdin, Jure Apih, Joco Žnidaršič, Uroš Šoštarič, Veso Stojanov ali Mitja Meršol. Oder je pripadel tudi zimzelenemu Peru Lovšinu in njegovima mami streli ter »fotru« gromu. Tokrat z uverturo z violino, a je hitro sledila udarna »priključitev na štrom«. Nastopila je tudi Jadranka Juras, ki je v CD postala tudi operna Carmen.

Odgovorni urednik Uroš Urbas je zatem poudaril esenco novinarstva, ki je ni mogoče ne digitalizirati, ne avtomatizirati, ne robotizirati. To so novinarji, ki stojijo za vsako objavljeno zgodbo in ki jim ni vseeno, v kakšni družbi živimo.

»V svetu lažnivih novic in manipulacij, v svetu vse bolj relativiziranih vrednot, v svetu, ki nima potrpljenja za jutri in ki se vse bolj polarizira in radikalizira, je kakovostno in verodostojno novinarstvo za celotno družbo usodnega pomena. Časopis danes niti približno ni več prvi posredovalec novic, zato pa mora biti predvsem posredovalec vedenja in vrednot. Odgovarja zlasti na vprašanja zakaj in kaj to pomeni za našo prihodnost,« je povedal.

Oder je pripadel tudi zimzelenemu Peru Lovšinu<strong> </strong>in njegovima mami streli ter fotru gromu. Lovšin je bil nekaj let tudi Delov športni novinar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Oder je pripadel tudi zimzelenemu Peru Lovšinu in njegovima mami streli ter fotru gromu. Lovšin je bil nekaj let tudi Delov športni novinar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Uredništvo Dela je tokrat tretje leto podelilo priznanja tudi svojim novinarjem in fotoreporterjem. Za najboljšo fotografijo leta jo je prejel fotograf in filozof dr. Uroš Hočevar, za najobetavnejšo novinarko leta Anja Intihar, za Delov novinarski dosežek leta Mimi Podkrižnik Tukarić, podeljeni pa sta bili še dve nagradi za življenjsko delo, in sicer novinarki, komentatorki in prevajalki Zorani Baković ter pesniku, novinarju in publicistu Petru Kolšku.

Nagrajeni Delovi novinarji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nagrajeni Delovi novinarji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




Gneča ob jubilejni torti: urednik Ali Žerdin, glavni direktor Andrej Kren, direktorica Nataša Luša, namestnica odgovornega urednika Ženja Leiler in odgovorni urednik Uroš Urbas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gneča ob jubilejni torti: urednik Ali Žerdin, glavni direktor Andrej Kren, direktorica Nataša Luša, namestnica odgovornega urednika Ženja Leiler in odgovorni urednik Uroš Urbas. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


 

Komentarji: