Dogodek na gradu Strmol dviga prah

Sova je po poročanju Dnevnika v času, ko so v državi prepovedane vse prireditve ter zaprte vse restavracije, priredila slavnostno pogostitev.
Fotografija: Sova je, piše Dnevnikov portal, včeraj zanikala, da bi bila na Strmolu kakršna koli zabava. FOTO: Marjana Hanc/Delo
Odpri galerijo
Sova je, piše Dnevnikov portal, včeraj zanikala, da bi bila na Strmolu kakršna koli zabava. FOTO: Marjana Hanc/Delo

Dnevnik poroča, da je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova na protokolarnem gradu Strmol v času, ko v državi vlada epidemija in so prepovedane vse prireditve ter zaprte vse restavracije, priredila slavnostno pogostitev. 

Grad je bil praznično osvetljen, Dnevnik, ki se sklicuje na vire blizu vladnega servisa za protokol, pa navaja, da je bila organizatorka srečanja nesporno Sova, ki jo vodi nekdanji odvetnik Janez Stušek. Povabljenih naj bi bilo 23 ljudi, zanje so v protokolarnem servisu pripravili slavnostno večerjo. Z gradu Brdo so zato do bližnjega Strmola poslali več natakarjev in kuharjev. Del programa je bilo menda tudi kuhanje pred gosti oziroma »show cooking«.

Sova je za Dnevnik zanikala, da bi bila na Strmolu kakršna koli zabava, razkrili pa so, da so tam organizirali delovni posvet. Označili so ga s stopnjo tajnosti, vsebinskih podrobnosti niso razkrili. 

Za Delo so pojasnili, da je na dogodku, ki je bil po njihovi oceni delovne in ne družabne narave, sodelovalo najmanjše možno število udeležencev. »Ne izključujemo možnosti, da bi naključni opazovalec lahko uvodni pozdrav razumel kot uvod v prednovoletno druženje, vendar ponovno poudarjamo, da je agencija organizirala srečanje delovne narave,« so zapisali. »Ne glede na zaščitne ukrepe in omejitve, namenjene zajezitvi širjenja okužbe s SARS-CoV-2, mora agencija tudi v času epidemije izvajati svoje zakonsko določene naloge, tudi s tovrstno obliko dela.«

Potrdili pa so, da je ob »tovrstni obliki dela« potekala pogostittev. »Pogostitev udeležencev je bila omogočena na terasi protokolarnega objekta, torej na prostem, stoje in na medosebni razdalji,« so zapisali.

Komentarji: