Državno tožilstvo zavrglo ovadbo proti Dejanu Prešičku

Po dobrih štirih mesecih na funkciji ministra za kulturo je odstopil po obtožbah o šikaniranju in zlorabi položaja.
Fotografija: Odločitev tožilstva je Dejan Prešiček sporočil na družbenih omrežjih. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Odločitev tožilstva je Dejan Prešiček sporočil na družbenih omrežjih. FOTO: Leon Vidic/Delo

Državno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo glede domnevnih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in šikaniranja na delovnem mestu, ki sta bremenili nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička iz vrst SD za časa vlade Marjana Šarca, so danes sporočili iz SD. Odločitev tožilstva je Prešiček včeraj sporočil na družbenih omrežjih.

Kot je zapisal Prešiček, je odločitev potrdila njegovo prepričanje, da v času vodenja ministrstva ni storil ničesar kaznivega. »Dela sem se lotil s prepričanjem, da moramo izboljšati položaj umetnikov in ustvarjalcev. Mogoče naivno, mogoče sem bil prepričan, da je pomemben rezultat, a ves čas sem se zavedal, da imam veliko odgovornost do slovenske kulture,« je zapisal. Kot je dodal, je bila policijska preiskava temeljita: »Preiskovalci so opravili pogovore z vrsto ljudmi, posebej s številnimi zaposlenimi na ministrstvu. Poskušali so ugotoviti, ali sem res metal ključe, šikaniral zaposlene, prevažal inštrumente in bil celo odgovoren za tragičen samomor.«



Prešiček je sicer kot minister po dobrih štirih mesecih dela odstopil januarja 2019. Svoj odstop je ponudil po tem, ko je bil tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, nanj pa so leteli tudi očitki o zlorabi položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij. Zadnje je priznal, medtem ko je šikaniranje podrejenih zanikal.

Preberite še:

Komentarji: