DS izglasoval odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi

Za veto na zakon, ki ga je Državni zbor sprejel 17. julija, je glasovalo 17 svetnikov, proti jih je bilo 9.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Državni svet je na današnji 5. izredni seji s 17 glasovi za in 9 glasovi proti sprejel odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je Državni zbor sprejel na izredni seji 17. julija 2023, so sporočili z DS. 

image_alt
Danes veto na zakon o dolgotrajni oskrbi, že jutri nato vnovično potrjevanje

Državni svetniki so o vetu glasovali po tem, ko so se interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev na skupni korespondenčni seji odločile za vložitev pobude za predlog odložilnega veta.

Najbolj sporen se omenjenim in tudi opoziciji sicer zdi način sprejemanja zakona po nujnem postopku – vlada je namreč preskočila pogajanja s socialnimi partnerji v okviru Ekonomsko-socialnega sveta – ter uvedba obveznega prispevka od 1. julija leta 2025.

Delodajalci in delojemalci bodo plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci v višini enega odstotka od neto pokojnine, samostojni podjetniki in kmetje pa dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. S prispevkom naj bi po oceni ministrstva za solidarno prihodnost zbrali 620 milijonov evrov na leto.

Današnja odločitev svetnikov za veto je bila pričakovana, po pričakovanjih bodo tudi parlamentarci že jutri o noveli glasovali vnovič – že dopoldne bo seja pristojnega parlamentarnega odbora, popoldne pa še seja državnega zbora.

Presenečenj menda ni pričakovati. Čeprav so se vsaj uradno že začele parlamentarne počitnice, naj bi na sejo prišlo dovolj koalicijskih poslancev, da bodo z vsaj 46 glasovi zakonodajni predlog znova potrdili.

Preberite še:

Komentarji: