V Srbiji 272 okužb, pri nas se krepi strah za prihodnost

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V Srbiji je število potrjenih okužb še kar veliko. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
V Srbiji je število potrjenih okužb še kar veliko. FOTO: Marko Djurica/Reuters



22.06 Epidemija covida-19 je zahtevala 512.383 življenj

Po podatkih, ki jih AFP zbira iz uradnih virov, je do 19. ure zaradi covida-19 umrlo 512.383 ljudi, število okuženih pa je doseglo 10.564.050. Ozdravelo je najmanj 5.341.000 okuženih. V AFP opozarjajo, da uradni podatki držav in WHO predstavljajo le del dejanskih primerov okužb in smrti.

Največ ljudi je umrlo v ZDA, 127.681, pri 2.658.324 potrjenih okužbah. Najmanj 720.631 okuženih je ozdravelo. Druga najbolj prizadeta je Brazilija z 59.594 mrtvimi in več kot 1,4 milijona okuženimi. Tretja je Velika Britanija s 43.906 mrtimi in 313.483 okuženimi, četrta je Italija s 34.788 umrlimi in 240.760 okuženimi, peta pa Francija z 29.861 umrlimi in 202.126 okuženimi. Največ žrtev na 100.000 prebivalcev ima Belgija (84), sledijo Velika Britanija (65), Španija (61), Italija (58) in Švedska (53).

21.56 V Braziliji protestirajo dostavljavci za Uber in druge mreže

Več kot tisoč dostavljavcev hrane z motornimi kolesi se je zbralo na protestu v Sao Paulu. Uber in druga podobna podjetja bi jih morala bolje plačati, poleg tega pa poskrbeti za zdravstveno varnost, pravijo, saj so zaradi coronavirusa zelo obremenjeni. Brazilija je namreč med državami z največ potrjenimi okužbami s covidom-19. Dostavljavci se pritožujejo, da jih upravljavci aplikacij plačujejo manj, ob tem pa zahtevajo, da delajo več. Če se uprejo, lahko izgubijo delo. Vlada je ta teden objavila, da je zaradi koronavirusne krize brez dela polovica delovno zmožnih Brazilcev, kar je rekorden delež, to pa potiska mnoge v prekarne oblike dela. »Delati moramo prek vikendov, vsak dan, ali pa ne dobimo več dela,« je Reutersu povedal dostavljalec Felipe Gomes.

Dostavljavci hrane v Braziliji protestirajo zaradi čedalje več dela, a manjšega plačila. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters
Dostavljavci hrane v Braziliji protestirajo zaradi čedalje več dela, a manjšega plačila. FOTO: Amanda Perobelli/Reuters


21.39 Kalifornija zapira bare in restavracije, saj se število okužb povečuje

Dejavnosti v zaprtih prostorih, kot so restavracije, kinodvorane in podobno, bodo v Kaliforniji prepovedane vsaj tri tedne, saj število okužb s covidom-19 raste, je napovedal guverner Gavin Newsom. Vsi bari, v zaprtih ali odprtih prostorih, pa se morajo zapreti na območju, kjer živi 70 odstotkov prebivalcev, poroča Reuters. V preteklih 24 urah je v Kaliforniji zaradi covida-19 umrlo 110 ljudi. Guvernerjev ukaz pokriva najbolj poseljene predele Kalifornije, tudi Los Angeles in glavno mesto Sacramento.

V Kaliforniji število okužb raste, zato se vračajo tudi omejitve. FOTO: Mike Blake/Reuters
V Kaliforniji število okužb raste, zato se vračajo tudi omejitve. FOTO: Mike Blake/Reuters


21.24 Rdeča četrt v Amsterdamu je spet odprta

Slavno četrt rdečih luči v Amsterdamu so danes spet odprli, poroča AFP. Spolne delavke in delavci, pa tudi njihove stranke morajo le upoštevati nova pravila za preprečevanje okužb. Nizozemska je vse javne hiše zaprla sredi marca, predvideno pa je bilo, da bo tako ostalo do septembra. Vendar je število okužb s covidom-19 padlo. Spolne delavke so zadovoljne, saj jih je veliko zašlo v finančne težave. Bale so se sicer, da bo zaradi odsotnosti turistov manj dela, a ugotavljajo, da ne bo tako hudo.

Delovna mesta v četrti rdečih luči. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Delovna mesta v četrti rdečih luči. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters


20.19 Na Portugalskem čedalje več okuženih, Uefa ostaja pri načrtu A

V javnosti je čedalje več ugibanj o avgustovskem zaključnem turnirju osmih najboljših nogometnih ekip v evropski ligi prvakov. Portugalski organizatorji turnirja so kljub trenutno slabi zdravstveni sliki prepričani, da Evropski nogometni zvezi (Uefa) ne bo treba poseči po »načrtu B«. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po torkovem sestanku s portugalskim premierjem Antoniom Costo dejal, da turnir za zdaj ne potrebuje alternativnega načrta in da bodo vse tekme na programu med 12. do 23. avgustom na stadionih Benfice in Sportinga v Lizboni, poroča AFP.

Iz Portugalske sicer prihajajo skrb zbujajoči zdravstveni podatki, v zadnjem času v povprečju potrdijo 321 novih primerov koronavirusa na dan, kar je za tretjino več kot junija. Največ primerov okužbe so potrdili prav v portugalski prestolnici, mestne oblasti so zaradi tega za prihodnja dva tedna uvedle strožje ukrepe za 19 sosesk v severnem delu Lizbone za približno 700.000 prebivalcev.

Nogometna Evropa bo imela priložnost videti najboljše ekipe avgusta v Lizboni. FOTO: Miguel Medina/AFP
Nogometna Evropa bo imela priložnost videti najboljše ekipe avgusta v Lizboni. FOTO: Miguel Medina/AFP


V Lizboni so med 12. in 23. avgustom na sporedu vse zaključne tekme lige prvakov od četrtfinala naprej. V izločilnih bojih bo v četrtfinalu in polfinalu le ena tekma in ne dve, kot je običajno. V četrtfinale so se že uvrstili Atalanta iz Bergama Josipa Iličića, Atletico Madrid Jana Oblaka, Leipzig Kevina Kampla in PSG.

20.03 Strokovni svet za turizem o novih ukrepih za pomoč sektorju

Strokovni svet za turizem se je danes seznanil z novimi ukrepi za pomoč turistični panogi, ki je med najbolj prizadetimi zaradi pandemije covida-19. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tem vnovič opozoril, da bo turizem kljub ukrepom države za vnovičen zagon potreboval veliko časa. To je po njegovih besedah tudi glavni razlog, zaradi katerega se je vlada turizmu odločila pomagati s posebnimi ukrepi, med katerimi je kot daleč najbolj odmevnega izpostavil turistične bone.

Člani strokovnega sveta za turizem so ministra na drugi strani seznanili z razmerami v nekaterih specifičnih delih turistične panoge, ki se srečujejo z velikim težavami. Med njimi izstopata dejavnost prevoznikov in industrija srečanj.

Poglejte še: Glavni podatki o koronavirusu

19.55 Več kot 160.000 novih primerov okužb vsak dan

Pandemija se pospešeno širi, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), saj so v preteklem tednu vsak dan na svetu potrdili več kot 160.000 novih okužb, kar je rekord. Kot poroča AFP, je prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, da so več kot polovico primerov potrdili junija.

Pandemija še zdaleč ni končana, opozarja WHO. FOTO: Juan Mabromata/AFP
Pandemija še zdaleč ni končana, opozarja WHO. FOTO: Juan Mabromata/AFP


Podatki kažejo, da so največ okužb potrdili 28. junija, 189.500. Pred 25. junijem je dnevno število okužb preseglo 160.000 le dvakrat, pa še to v tednu prej. Število okužb ni preseglo 100.000 do 18. maja. Do zdaj je na svetu zaradi covida-19 umrlo več kot 511.000 ljudi, potrjenih pa je bilo več kot 10,5 milijona okužb. WHO zato opozarja, da pandemije še zdaleč ni konec. Celosten pristop je najboljši za zmago nad virusom. »Najdite, izolirajte, testirajte, poskrbite za vsak primer, testirajte in osamite vsak stik, opremite in izobrazite zdravstvene delavce ter opremite skupnosti, da se zaščitijo sebe in druge,« pravi Ghebreyesus. »Ne zgolj testiranje. Ne zgolj socialno distanciranje. Ne le sledenje stikom. Ne le maske. Treba je uporabiti vse.«



19.29 Varnostni svet ZN zaradi lažjega boja proti covidu-19 pozval k zaustavitvi konfliktov

Varnostni svet Združenih narodov je danes soglasno sprejel resolucijo, v kateri poziva k zaustavitvi konfliktov, da bi se lažje borili proti pandemiji covida-19. To je prva izjava VS ZN o pandemiji in njegov prvi poziv od začetka izbruha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucija, ki sta jo pripravili Francija in Tunizija, poziva k takojšnjemu končanju vseh sovražnosti v vseh situacijah. Oborožene konflikte bi morali prekiniti za najmanj 90 dni, da se zagotovi trajen humanitarni premor za dostavo humanitarne pomoči. Iz tega je izključen boj proti džihadistom. Resolucija podpira poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa iz marca glede globalne prekinitve ognja. Veleposlanik Tunizije pri ZN Kais Kabtani je pozdravil zgodovinski dosežek. Strokovnjaki pa dvomijo, ali bo imelo besedilo kakšen učinek.

Sprejetje resolucije o pandemiji sta večkrat blokirali Kitajska in ZDA. V Washingtonu so namreč nasprotovali kakršnikoli omembi Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v besedilu. V resoluciji WHO ni omenjen, je pa v predgovoru omenjena zaveza generalne skupščine ZN glede podpore WHO, s čimer je bila zadovoljna tudi Kitajska, ki je želela poudariti pomen te organizacije.



19.17 Egipt po treh mesecih spet vabi na ogled piramid

V Egiptu so po treh mesecih znova odprli mednarodna letališča in tudi največje turistične znamenitosti, med njimi tudi velike piramide v Gizi. Zaprtje je povzročilo popoln upad turizma, ki po vladnih podatkih prinaša pet odstotkov BDP Egipta, če bi upoštevali še vsa posredno povezana delovna mesta in naložbe, pa kar 15 odstotkov. Danes je z letališča v Kairu odletelo 16 letal, napovedani pa so bili pristanki letal iz Toulousa, Tunisa, Kuvajta in Amana. Z dvema čarterskima poletoma so na druga letališča prišli ukrajinski turisti. Kot še poroča Reuters, so v Egiptu doslej potrdili 68.311 okužb s covidom-19, umrlo pa je 2953 ljudi.

18.56 Palestinski Zahodni breg bodo zaprli zaradi novega izbruha covida-19

Palestinske oblasti so danes napovedale petdnevno omejitev gibanja na Zahodnem bregu, saj se je število potrjenih okužb po omilitvi ukrepov podvojilo. »Od petka bodo vse upravne stavbe zaprte za pet dni,« je po poročanju AFP povedal govorec vlade Ibrahim Melhem, dodal pa je, da bodo ostale odprte le lekarne, pekarne in velike trgovine.

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje so do danes zjutraj potrdili 2636 okužb, pred tednom pa jih je bilo skupaj še 1256. Pretekli teden je tako po mnenju palestinskega ministrstva za zdravje Zahodni breg doživel drugi val okužb, po tem, ko so konec maja omilili omejitve gibanja. Drugi val, tako minister Mai al-Kaila, je še bolj nevaren kot prvi. Največ okužb so povezali s Palestinci, ki delajo v Izraelu, in obiski arabskih prebivalcev Izraela na Zahodnem bregu, kjer je zaradi covida-19 umrlo sedem ljudi. Tudi v Izraelu imajo nov vrh okužb. Skupaj so jih do danes zjutraj potrdili 25.547, kar je 15 odstotkov več kot pretekli teden.

Palestinska vlada bo znova uvedla omejitve gibanja. FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP
Palestinska vlada bo znova uvedla omejitve gibanja. FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP


17.25 V Srbiji več kot 270 novih primerov okužbe s koronavirusom

V Srbiji so danes potrdili 272 novih primerov koronavirusa, štiri osebe pa so umrle. Razmere se ne umirjajo niti v Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji, kjer so potrdili po več kot 100 novih primerov okužbe, poročajo tuje tiskovne agencije.

Srbske oblasti so sporočile, da je na respiratorjih 73 bolnikov, aktivno okuženih pa je 1783 ljudi. Doslej je v državi zaradi covida-19 umrlo skupno 281 ljudi, potrdili pa so 14.836 okužb.

V Severni Makedoniji so v preteklem dnevu potrdili 120 novih primerov okužbe, umrle so štiri osebe. Skupno se je v državi z virusom okužilo 6454 ljudi, življenje pa je izgubilo 306 okuženih s koronavirusom.

V BiH so v zadnjem dnevu potrdili skupno 152 novih primerov okužbe, od tega 110 v Federaciji BiH. Samo na območju Sarajeva so potrdili 35 novih primerov. Skupno se je v državi z novim koronavirusom okužilo 4606 oseb, umrlo pa je 188 ljudi.

Oblasti v Sarajevu so medtem danes napovedale recipročni ukrep po objavi evropskega seznama varnih tretjih držav. Dokler BiH ne bo na tem seznamu, državljanom EU ne bo dovoljen vstop v državo. BiH se na seznam varnih držav, za katere je EU odprla svoje meje, ni uvrstila, je pa na njem Srbija.

Preberite še: Vrata hrvaških nočnih klubov so ostala odprta

16.51 V Mariboru danes niso potrdili novih okužb

Potem ko so v torek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor, danes v Mariboru niso potrdili novih okužb. Več naj bi bilo znanega po drugem krogu testiranj v prihodnjih dneh.

»Novih povezanih primerov v Mariboru ne beležimo,« so za STA danes povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so v zvezi z omenjenimi okuženimi zdravniki odredili 21 karanten. »Epidemiološka situacija v UKC Maribor ostaja nespremenjena. Novih potrjenih primerov okužb ni,« pravijo tudi v UKC Maribor.

Vojko Flis, strokovni direktor UKC Maribor je povedal, koliko osebja je zbolelo. FOTO: Mariborinfo
Vojko Flis, strokovni direktor UKC Maribor je povedal, koliko osebja je zbolelo. FOTO: Mariborinfo


Doslej so v tej ustanovi identificirali stik s sedmimi okuženimi zdravniki enote nujne medicinske pomoči pri 29 hospitaliziranih pacientih in 31 zdravstvenih delavcih kliničnega centra. Testirali so jih na novi koronavirus in jih osamili. »Paciente smo izolirali in bomo pri njih test, če bo hospitalizacija še trajala, ponovili četrti, osmi in štirinajsti dan od rizičnega stika. Zaposleni, ki so bili v tesnem rizičnem stiku, so v samoizolaciji in jih bomo testirali osmi in deveti dan od rizičnega stika,« pojasnjujejo v UKC Maribor.

16.32 ZN: Globalnemu turizmu grozi do 3300 milijard dolarjev izpada

Kriza, ki jo je povzročil novi koronavirus, bi lahko globalnemu turizmu odnesla od 1200 do 3300 milijard dolarjev prihodkov, je sporočila Konferenca ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD). Med potencialno najbolj prizadetimi so številne revnejše države, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

UNCTAD je v poročilu, ki ocenjuje gospodarske posledice covida-19 na turizem, preučil tri scenarije. V prvem, zmernem, bi se prihodki mednarodnega turizma znižali za tretjino, kar odgovarja štirimesečnemu zaprtju. V drugem, vmesnem, bi bil padec dvotretjinski, kar bi odražalo osemmesečno ustavitev. Dramatični scenarij pa odraža 12-mesečno zaprtje sektorja in torej padec prilivov od izvoza potovanj na ničlo.

Turistične dejavnosti bodo utrpele velike izpade prihodkov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Turistične dejavnosti bodo utrpele velike izpade prihodkov. FOTO: Jure Eržen/Delo


V primeru optimističnega scenarija bi globalni turistični sektor izgubil 1200 milijard dolarjev prihodkov oziroma 1,5 odstotka globalnega bruto domačega proizvoda (BDP). Ob osemmesečni zaustavitvi bi se izguba zvišala na 2200 milijard (2,8 odstotka globalnega BDP), v najbolj pesimističnem scenariju pa na 3300 milijard dolarjev (4,2 odstotka BDP).



16.01 Wigan zaradi finančnih posledic koronakrize v stečaj

Angleški nogometni klub Wigan, član drugoligaške konkurence (Championship), je razglasil stečaj. Gre za prvi nogometni klub v Angliji, ki se je po izbruhu koronakrize znašel v tako hudih finančnih težavah. Wigan je trenutno na 14. mestu v drugi ligi. Klubu, ki je leta 2013 zmagal v angleškem pokalnem tekmovanju (pokal FA), zaradi napovedanega stečaja grozi še odvzem 12 točk. Do konca sezone je še šest krogov. V klubu so že imenovali stečajne upravitelje, ki so sporočili, da je prvi cilj pripeljati klub do konca te sezone.

15.47 Ukrepi za pripravo na drugi val epidemije na julijski seji DZ

Državni zbor bo interventne ukrepe za pripravo na drugi val epidemije covida-19 potrjeval na julijski seji, ki se začne prihodnji četrtek, je danes sklenil kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča. Na dnevnem redu bo tudi odreditev preiskave o nabavi zaščitne opreme, na odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah pa bodo poslanci očitno počakali do jeseni.

Poslanci bodo o nedeljskem zaprtju trgovin odločali jeseni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poslanci bodo o nedeljskem zaprtju trgovin odločali jeseni. FOTO: Leon Vidic/Delo


Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki ga je vlada potrdila v nedeljo, med drugim podaljšuje ukrep subvencioniranja nadomestila plač delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija, ureja povračilo nadomestila plač zaposlenim v karanteni ter določa vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi. Člani kolegija so se strinjali, da DZ predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Generalni sekretar vlade Božo Predalič je pred tem pojasnil, da gre za začasne, vendar nujno potrebne ukrepe, da bi lahko ohranili standard prebivalstva, gospodarstvo pa bi ostalo v solidni kondiciji za lažje okrevanje po koncu epidemije.

15.00 Na Hrvaškem 54 novih okužb

Od torka od 14. ure so na Hrvaškem potrdili še 54 primerov okužbe z novim koronavirusom, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Medtem je za covidom-19 umrla še ena oseba, kar je črno statistiko epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem zvišalo na 108 oseb. Poudarili so tudi, da je trenutno na Hrvaškem 568 aktivno okuženih. Na zdravljenju v bolnišnicah je 80 oseb, dve sta priključeni na ventilator, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pri poti na Hrvaško bo potrebna previdnost. FOTO: Roman Šipić/Delo
Pri poti na Hrvaško bo potrebna previdnost. FOTO: Roman Šipić/Delo


Od prvega primera okužbe z novim koronavirusom 25. februarja so na Hrvaškem potrdili 2831 okužb, 2155 ljudi pa se je pozdravilo. Doslej so testirali skoraj 80.500 oseb, od tega nekaj več kot 1350 v zadnjih 24 urah. Štab ni objavil podatkov po županijah. Po navedbah hrvaških medijev, ki so zbirali informacije v posameznih županijah, je bilo okužb nekaj več, ker vse županije ne objavljajo podatkov ob isti uri, ko gre za 24-urna poročila. Tako je bilo 27 novih primerov na območju Zagreba, 16 v Osiješko-baranjski županiji in sedem v Požeško-slavonski županiji. V še nekaj županijah so imeli po en ali dva nova primera, je poročal novičarski portal index.hr.

14.00 Anketa o koroni

Rezultati zadnje Valiconove meritve v raziskavi #Novanormalnost kažejo občutne spremembe v javnem mnenju po tistem, ko je število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom znova naraslo. Zaskrbljenost in ocena razmer sta na ravni iz druge polovice aprila, ocena ukrepov vlade pa na ravni s konca marca.

Med vprašanimi je bilo sredi junija bolj zaskrbljenih 47 odstotkov, konec junija pa znova dve tretjini oziroma 67 odstotkov. Tako velik delež so nazadnje izmerili konec aprila. Občutno več zaskrbljenosti gre znova bolj na račun skrbi za družino in osebno zdravje, ki spet prihajata v ospredje. 

Še bolj drastično se je po njihovih besedah spremenila ocena razvoja dogodkov. Da gredo stvari na slabše, zdaj meni 55 odstotkov vprašanih, medtem ko je bilo takšnih pred dvema tednoma le 11 odstotkov.

Z zaščitnimi ukrepi se znova strinja večina ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Z zaščitnimi ukrepi se znova strinja večina ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo


Doseženi napredek v počutju in osebnem dojemanju razmer, ki so se postopno izboljševale od konca aprila, se je po pojasnilu Valicona torej tako rekoč v hipu podrl in vrnil javno mnenje v čase, ko smo bili še omejeni na gibanje znotraj lastne občine.

V raziskavi so zaznali tudi precejšen premik v oceni vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Le še 22 odstotkov jih meni, da so ukrepi prestrogi, kar je najmanjši delež po koncu marca, medtem ko je pred dvema tednoma znašal 33 odstotkov. Po drugi strani se je občutno povečal delež tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, in sicer s 14 odstotkov sredi junija na tokratnih 32. Tudi ta delež je najvišji po koncu marca. Največ oziroma 46 odstotkov jih sicer še vedno meni, da so ukrepi ravno pravšnji, kar pa je sedem odstotnih točk manj kot sredi junija.

Valicon z raziskavo #Novanormalnost spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Zadnjo meritev so izvedli od 24. do 29. junija, sodelovalo pa je 529 ljudi.

Prizor z dunajskega letališča. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Prizor z dunajskega letališča. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


13.45 Turčija si želi na seznam varnih držav za vstop v EU

Turčija je razočarana, ker je EU ni uvrstila na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih naj bi bil mogoč vstop na območje Unije. EU je v torek objavila seznam 15 držav, v katerih naj bi bile zdravstvene razmere glede epidemije covida-19 dovolj varne, da bi lahko njihovi državljani potovali na območje EU. Omejitve na zunanji meji EU se začenjajo odpravljati danes, čeprav je seznam zgolj priporočilo, končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah pa je v rokah posamezne države.

Na seznamu so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska. Ni pa na njem, denimo, Rusije, ZDA in Turčije.

Med državami na seznamu je tudi Kanada, ki po drugi strani svojih meja še ne odpira. V torek je podaljšala prepoved vstopa v državo za večino tujih državljanov za še en mesec, do 31. julija. V prizadevanjih za preprečitev vnesenih primerov okužbe je tudi podaljšala ukrep obvezne karantene ob vstopu.
Splošno zaprtje meje ne velja edino za Američane, ki pa vendarle lahko v Kanado najmanj do 21. julija vstopajo le iz nujnih razlogov, med katere ne sodita turizem ali rekreacija. STA

11.40 Problem niso več le uvoženi primeri okužb s koronavirusom, temveč tudi sekundarne okužbe in primeri neznanega izvora

»Virus je še prisoten, zanj smo občutljivi. Ne gre računati, da virus slabi. Najti moramo način, ki nam bo omogočal čim bolj normalno življenje, da ne bo povzročal velike ekonomske škode in da uspešno preprečimo širjenje, ki je ponekod po svetu še vedno veliko,« poudarja Bojana Beović.

Več v tem članku: Skrbi jih predvsem neznani izvor okužb​

11.35 V Avstriji prvič po aprilu več kot sto novih okužb

Potem ko število na novo okuženih z novim koronavirusom v Avstriji že nekaj časa vztrajno narašča, je danes to število prvič po 20. aprilu preseglo sto. Avstrijci so z nedelje na ponedeljek potrdili 69 in nato s ponedeljka na torek le 43 novih okužb, s torka na danes pa so jih občutno več, kar 107, poročajo avstrijski mediji.
Daleč največ na novo okuženih, 61, so v zadnjih 24 urah potrdili v Zgornji Avstriji. Na Dunaju so jih našteli 24, na avstrijskem Štajerskem devet, sedem v Spodnji Avstriji, tri na Tirolskem, dve v Salzburgu in eno na Gradiščanskem.

Še pred dvema tednoma je bilo število aktivno okuženih v Avstriji pod 400, zdaj pa že presega 600, poudarja na spletu avstrijski časnik Kronen Zeitung. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 74 ljudi, od tega jih devet potrebuje intenzivno nego. V zadnjih 24 urah sicer niso potrdili nobene smrti zaradi covida-19.
Kljub naraščanju okužb pa Avstrija še vztraja pri omilitvi ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja koronavirusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

10.20 Nove okužbe

Vlada je sporočila, da so včeraj opravili 1399 testiranj glede okužb s koronavirusom. Odkrili so 13 novih okužb. Osem oseb je v bolnišnicah, nihče ni umrl.



9.30 ZDA pokupile večino v prihodnjih mesecih proizvedenega remdesivirja

Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir, ki ga bo podjetje Gilead Sciences proizvedlo v prihodnjih nekaj mesecih. Kot je sporočilo zdravstveno ministrstvo, je predsednik Donald Trump z njimi dosegel neverjeten dogovor. Ameriške oblasti so namreč že potrdile uporabo remdesivirja pri zdravljenju covida-19. Ministrstvo je do septembra zagotovilo več kot 500.000 odmerkov zdravila za ameriške bolnišnice. Gre za sto odstotkov Gileadove julijske proizvodnje, 90 odstotkov avgustovske in prav tako 90 odstotkov septembrske proizvodnje.

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem pred kratkim določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. Gre za ceno za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo za okoli tretjino višja. Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk zdravila.

Remdesivir, ki se v prvi vrsti uporablja za zdravljenje ebole, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj skrajša čas zdravljenja.

Zdravilo je prvo, ki so ga za zdravljenje koronavirusne bolezni 19 doslej odobrile ameriške pristojne službe. Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je prejšnji teden priporočila odobritev njegove uporabe v tem primeru. Formalno mora zdaj to zdravilo odobriti še evropska komisija.

Pri podjetju Gilead Sciences so prepričani, da bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki. Za revnejše države bo na voljo tudi generična različica zdravila. Da bi zagotovili večje zaloge, je podjetje glede tega maja že podpisalo dogovor s petimi farmacevtskimi podjetji v Indiji in Pakistanu, ki proizvajajo generična zdravila.

Remdesivir naj bi skrašal čas zdravljenja. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Remdesivir naj bi skrašal čas zdravljenja. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/Reuters


9.30 Omejitve vstopa

Po novih okužbah z novim koronavirusom v Mariboru je od danes znova omejen vstop v uradne prostore Mestne občine Maribor in Upravne enote Maribor. Kot so sporočili z občine, je mogoče priti vanje zgolj po predhodnem naročilu. Za vstop v prostore občine se je mogoče naročiti prek elektronske pošte na naslov mestna.obcina@maribor.si, preko navadne pošte na naslov Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, ali po telefonu na številki 02/ 220 10 00. STA

8.10 Pandemija in volilna zborovanja 

Demokratski predsedniški kandidat Joseph Biden je v torek sporočil, da zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo imel predvolilnih zborovanj. Republikanski kandidat in predsednik ZDA Donald Trump medtem stavi na zborovanja, čeprav tudi njegovi podporniki zaradi pandemije niso več to, kar so bili.

7.20 Fauci opozarja Američane

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v torek v kongresu opozoril, da se lahko število primerov okužb z novim koronavirusom v ZDA kaj hitro poveča s sedanjih 40.000 na dan na 100.000, če Američani ne bodo začeli resno slediti nasvetom zdravstvenih strokovnjakov.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka zvečer s koronavirusom v ZDA okužilo več kot 2,6 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 126.000. Okužbe naraščajo v državah juga in zahoda ZDA, ki jim je bilo najhujše doslej prihranjeno in so pohitele z odpravo ukrepov proti širjenju virusa.

7.20 Regres pripada tudi vključenim v interventne ukrepe

S 1. julijem se izteka čas, do katerega je delodajalec dolžan zaposlenim izplačati regres za letni dopust za minulo leto. Kljub koronavirusni krizi letos ni nič drugače, saj interventni ukrepi niso z ničimer posegli v ureditev te pravice. Inšpektorat RS za delo zato med drugim izvaja tudi poostren nadzor nad izplačilom regresa.

Kot so ob tej priložnosti pojasnili na inšpektoratu, zakon o delovnih razmerjih določa, da ima vsak delavec, ki ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, pravico do regresa za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Če je delavec upravičen le do sorazmernega dela letnega dopusta, ker ni zaposlen celotno koledarsko leto, potem ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

Če je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, pa ima pravico do regresa, sorazmernega z delovnim časom, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen če dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o materinskem, očetovskem in starševskem dopustu – v teh primerih ima pravico do celotnega regresa.

Potniki v trajektnem pristanišču v Splitu. FOTO: Vojko Basic/Cropix
Potniki v trajektnem pristanišču v Splitu. FOTO: Vojko Basic/Cropix


6.30 EU odpira mejo

EU začne danes odpravljati pandemične omejitve na zunanji meji za petnajst tretjih držav, ki jih ocenjuje za epidemiološko varne. V skladu s sprejetim priporočilom naj bi članice Unije danes začele odpravljati omejitve na zunanji meji za prebivalce Alžirije, Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Črne gore, Maroka, Nove Zelandije, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajske, Tunizije in Urugvaja.

Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska. Na seznamu, ki ga bodo osvežili vsaka dva tedna, za zdaj ni ZDA.

EU je odločitev sprejela ob upoštevanju epidemioloških razmer in omejevalnih ukrepov v teh državah ter drugih gospodarskih in socialnih vidikov. Ključno epidemiološko merilo je, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh blizu ali pod povprečjem EU. Referenca je 15. junij, ko je bilo povprečje 16 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Slovenski NIJZ namerava po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ostati pri merilu deset novih okužb na 100.000 prebivalcev, saj da Slovenija svojih standardov ne bo spuščala in prilagajala. Na evropskem seznamu epidemiološko varnih tretjih držav sta tudi Srbija in Črna gora, ki sta na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu.



6.30 Brezplačna vožnja

Upokojenci lahko od danes koristijo brezplačen prevoz v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu.

6.30 Nemčija za krmilo EU 

Nemčija danes prevzema predsedovanje Svetu EU pod težo ogromne negotovosti zaradi koronske krize in velikih pričakovanj zaradi prelomnosti prihodnjih mesecev, ko bo treba sprejeti ključne odločitve o obnovi Evrope po najhujši pandemiji v zadnjem stoletju in o odnosih z Veliko Britanijo po njeni zgodovinski ločitvi od Unije. 

Komentarji: