Evropski parlament se je opravičil Sloveniji

Našo državo so po pomoti označili z enako barvo kot nečlanice EU.
Fotografija: Roberta Metsola FOTO: Antti Aimo-koivisto via Reuters
Odpri galerijo
Roberta Metsola FOTO: Antti Aimo-koivisto via Reuters

V Evropskem parlamentu so se danes Sloveniji opravičili zaradi predvolilnega letaka, na katerem je bila država označena z enako barvo kot nečlanice EU. Zagotovili so, da je gradivo umaknjeno, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Opravičilo vodje kabineta predsednice evropskega parlamenta Roberte Metsola je danes prejel stalni predstavnik Slovenije pri EU Iztok Jarc, so navedli na stalnem predstavništvu.

Na enem od letakov, ki so bili 22. februarja ob predstavitvi aktivnosti za junijske evropske volitve na voljo bruseljskim dopisnikom, je bila Slovenija označena z enako barvo kot nečlanice EU.

Jarc je v pismu vodji kabineta predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola izrazil razočaranje nad tem. Prosil je, da se napaka popravi, gradivo pa takoj umakne, ter predlagal javno opravičilo. Odzvali so se tudi nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

image_alt
V evropskem parlamentu so izbrisali Slovenijo

Tudi predsednica države Nataša Pirc Musar je dan kasneje v nagovoru ob razpisu volitev v evropski parlament, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija, med drugim dejala, da Slovenija upravičeno pričakuje opravičilo za napako v predvolilnem letaku.

V parlamentu so sicer pojasnili, da je šlo za tiskarsko napako in da so letak popravili.

Na ozadju letaka je bil natisnjen zemljevid Evrope, na katerem so bile članice Unije označene s svetlejšo barvo, podlaga in nečlanice pa v temnejšem odtenku. Tako je bila obarvana tudi Slovenija, ki bo 1. maja letos praznovala 20 let članstva v EU.

Preberite še:

Komentarji: