Upokojenci vztrajajo pri višji izredni uskladitvi

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal sto milijonov evrov vreden sveženj z zimskim dodatkom in zagotovljeno pokojnino 700 evrov.
Fotografija: Predsednik vlade je najavil paket za lajšanje stisk upokojencev. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Predsednik vlade je najavil paket za lajšanje stisk upokojencev. FOTO: Črt Piksi/Delo

Vlada se bo odzvala na perečo situacijo upokojenske populacije. S temi besedami je premier Robert Golob ob nagovoru na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja napovedal sprejetje paketa štirih ukrepov, vrednih sto milijonov evrov, s katerim naj bi se izboljšal njihov položaj. Med drugim naj bi novembra zagotovljena pokojnina za polno dobo dosegla 700 evrov, kot je zapisano v koalicijski pogodbi, poleg letnega dodatka, ki ga bodo upokojenci dobili prihodnji mesec, pa naj bi jim izplačali še zimski regres.

»Včeraj smo zaključili medresorsko usklajevanje med ustreznimi ministrstvi. To je zadeva, za katero naši poslanci že vlagajo amandmaje, v četrtek bo to potrdila vlada. Paket je sestavljen iz štirih vzporednih ukrepov, vsak ima svojo regulatorno in zakonodajno pot,« je strnil predsednik vlade.

Za november in december načrtujejo, podobno kot lani, dodatek v višini 1,8 odstotka z namenom lažje premostitve obdobja do učinka naslednje redne uskladitve, ki bo veljala od januarja. Gre za sorazmeren dvig vseh pokojnin, ki bo omogočil, da bodo zagotovljene pokojnine za polno dobo dosegle 700 evrov še pred koncem leta. »Ko nekaj zapišemo, se tega držimo,« je komentiral Golob, ki je sicer, tako kot ob lanskem izplačilu povišanega deleža pokojnin, uporabljal izraz »izredna uskladitev«, kar pa ta dodatek tehnično gledano ne bo – z izredno uskladitvijo se namreč vrednost pokojnine trajno zviša.

Dodal je, da so pripravili dva ukrepa za socialno najbolj ranljive. Največji skok bodo, po njegovih besedah, naredili pri vdovskih pokojninah, kjer bo vlada vpeljala zagotovljeno vdovsko pokojnino. Vsi, ki prejemajo vdovsko pokojnino in so hkrati upravičeni do predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, bodo najkasneje s 1. januarjem, odvisno od izvedbe zakonodaje, prejemali vsaj toliko, kot bo zagotovljena pokojnina. »Vdove nič več ne bodo prejemale po 300 ali 400 evrov. S tem ukrepom, ki bo zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov, bomo najbolj pomagali tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo,« je dejal predsednik vlade.

Po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je sicer med 632.969 uživalci pokojnin 55.379 upravičencev do vdovske pokojnine, 71.196 pa je prejemnikov dela vdovske pokojnine. Povprečna vdovska pokojnina je aprila znašala 611 evrov.

Tudi tretji ukrep zadeva skupino, ki jo vlada prepoznava kot socialno ranljivo – delovne invalide. Za vse, ki so delali za skrajšan delovni čas, bodo z naslednjim letom kot osnovo za odmero pokojnine upoštevali dohodek, ki bi ga dobivali, če bi delali za polni delovni čas. Bo pa ta ukrep veljal za invalide, ki se bodo upokojevali od januarja 2024 naprej. »Potem bomo pa pogledali, kaj se lahko naredi še za vse ostale invalide, ki so danes že v pokoju. Stvar je res zapletena za izvedbo,« je poudaril.

Po Golobovi interpretaciji pa bo izmed vseh ukrepov imel najbolj daljnosežne posledice zimski dodatek oziroma božičnica. »Večkrat smo že govorili, da bi bilo koristno, celo nujno, če bi tudi božični regres postal stalnica, kot ga imajo nekatere druge države. Za zdaj bo pot identična, kot je pri letnem, v petih razredih, znesek bo nekoliko nižji, 40 odstotkov letnega. Upokojenci ga boste dobili v času božiča, da boste lahko takrat toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju, ki je dejansko bistvo življenja,« je strnil Robert Golob.

Letni regres bodo upokojenci dobili z junijskimi pokojninami 30. junija, v petih različnih višinah. Vsi, ki imajo do 600 evrov pokojnine, bodo prejeli 455 evrov regresa, upokojenci z od 600 do 720 evrov pokojnine bodo dobili 315 evrov, kdor ima med 720 in 850 evri, mu bodo nakazali 255 evrov, če je pokojnina med 850 in 1020 evri bo nakazilo 205, za vse z več kot 1020 pa 145 evrov. To pomeni, da bi bil zimski dodatek najmanj 58 in največ 182 evri. Pri Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) so v preteklosti večkrat opozorili, da zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvideva izplačilo letnega dodatka v samo dveh višinah, česar zadnja leta ni upoštevala nobena oblast.

Zdus, Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) in tudi Svet Zavoda za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (Zpiz) že več mesecev pozivajo vlado, naj zaradi visoke inflacije, ki ji formula za redno usklajevanje ne sledi, izvede izredno uskladitev pokojnin za vsaj 3,5 odstotka in še dodaten odstotek za upokojene pred letom 2011. Pri tem bodo kljub temu novemu svežnju tudi vztrajali. »Pričakovali smo večjo politično modrost vlade,« se je odzvala Francka Ćetković, predsednica SUS, ki se ji zdi, tako kot predsedniku Zdusa Janezu Sušniku, predlagan dvig novembra prenizek glede na dvig življenjskih stroškov.

Preberite še:

Komentarji: