Za Hojsa očitki o pretirani uporabi prisilnih sredstev neutemeljeni

O delegaciji, ki je zašla med protestnike, je minister izjavil, da je policija uporabila rezervno varianto. Vse pa da se je izteklo, kot se je moralo.
Fotografija: Aleš Hojs je pohvalil ukrepe policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije  (na fotografiji na enem minulih protestov v Ljubljani). FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Aleš Hojs je pohvalil ukrepe policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije  (na fotografiji na enem minulih protestov v Ljubljani). FOTO: Matej Družnik/Delo

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov.

image_alt
Zaplinjenje Ljubljane


»Žalosti me, da smo bili spet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanju lastnine po ljubljanskih ulicah,« je o torkovih protestih v Ljubljani dejal minister v izjavi ob robu seje odbora DZ za notranje zadeve. Pri tem je pohvalil delo policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada tudi aktivirala določene zakonodajne možnosti, da zagotovi varnost za vse udeležence vrha EU.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Začuden, ker ni bilo pridržanih več ljudi


Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oziroma kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani.

»Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja,« je izjavil minister.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Zadnjih podatkov glede pridržanih nima


Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in, kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Verjame, da bodo tokrat »stvar tudi v tem procesnopravnem postopku pripeljali do ustreznih zaključkov«.

Zadnjih podatkov glede pridržanih nima, je pa prepričan, da so vsi postopki legalni in zakoniti, in če je kdor koli v priporu, je v skladu z zakonodajo.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sicer pa je Hojs zatrdil, da v svojih izjavah prejšnji teden ni kritiziral dela policije. Povedal je, da je ta vse do trenutka, ko bi morala preprečiti nasilni vdor na ljubljansko obvoznico, delo dobro opravila, ta del pa je bil izveden neustrezno.

Glede tuje delegacije, ki se je ta torek znašla v primežu protestnikov, pa je dejal, da je delegacija zamujala in je policija uporabila rezervno varianto. Vse pa se je izteklo, kot se je moralo.

Preberite še:

Komentarji: