Inšpektorat za javni sektor na Sovi ugotovil več kršitev

V vseh primerih so se kršitve nanašale na sporno zaposlovanje. 
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Na podlagi pobude za izvedbo nadzora je Inšpektorat za javni sektor opravil inšpekcijski nadzor v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova). Nadzor so opravili nad izvedbo postopkov zaposlitve štirih javnih uslužbencev in ugotovili nekaj kršitev.

V vseh štirih primerih so se kršitve nanašale na postopek preverjanja izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta, v dveh primerih pa tudi na izpolnjevanje določenega pogoja, in sicer na pridobitev zahtevanega dovoljenja. »Poleg tega so bile ugotovljene še nekatere druge manjše nepravilnosti, ki so se nanašale na izvajanje internih aktov agencije v zvezi s postopki zaposlovanja,« so danes sporočili z ministrstva za javno upravo ter dodali, da za razveljavitev sklenjenih pogodb v omenjenih primerih ni bilo zakonskih pogojev.



Inšpektorat za javni sektor je objavil zapisnik po nadzoru štirih zaposlitev v Sovi. Direktorju Sove Rajku Kozmelju sta bila zapisnik in dodaten dokument s podrobnejšimi ugotovitvami vročena danes.  Kozmelj ima v roku osmih dni po vročitvi pravico vložiti ugovor proti zapisniku.

Javnost sta razburjali predvsem dve, obe povezanimi z domačimi političnimi akterji. Dokument je anonimiziran, ne glede na to je iz njega mogoče razbrati, da za zaposlitev premierove znanke N.H. novo delovno mesto ni bilo na novo sistematizirano, je pa bila zaposlitev izpeljana brez javnega razpisa. Kandidatka je bila izbrana, čeprav ob zaposlitvi ni izpolnjevala pogojev, pač pa jih je (višja raven znanja tujega jezika) izpolnila naknadno. Inšpektorat predlaga, da naj bodo pogoji izpolnjeni že pred izdajo obvestila o izbiri.

Tudi B.P.N., snaha Ljudmile Novak, je bila zaposlena brez javnega razpisa. Tik pred inšpekcijskem pregledom je bila iz Sove premeščena v drug organ javnega sektorja, ob zaposlitvi ni imela dovoljenja za dostop do tajnih podatkov stopnje tajnosti. Tudi v zvezi z njo inšpektorat opozarja na nepravilnost oziroma na nujnost izpolnjevanja pogojev za zasedbo delovnega mesta pred novo zaposlitvijo v agenciji.

Glavna inšpektorica za javni sektor Lidija Apohal Vučković je danes izjavila, da so med nadzorom na Sovi preverili »tudi dve zaposlitvi, glede katerih se je pojavljal dvom o tem, ali sta bili zakoniti«. Nepravilnosti, ki so se omenjale v javnosti, da ni bilo. Osebe so bile zaposlene na sistemizirano delovno mesto in so izpolnjevale pogoje, je dejala po navedbah STA.
 

Sova bo upoštevala predlogom inšpektorata za javni sektor


Premier Marjan Šarec pričakuje, da bo Sova sledila predlogom, ki jih je po nadzoru nad zaposlitvami več njihovih uslužbencev oblikoval inšpektorat za javni sektor, so pojasnili v njegovem kabinetu. Da bo to tudi storila, pa so medtem za STA že zatrdili na Sovi. V 30 dneh bodo tudi pripravili poročilo.

Preberite še:

Komentarji: