Potrdili šest okužb: zbolel par, ki je potoval po Italiji

Do 23. ure v četrtek so testirali 433 oseb. Zdravniki obravnavajo tudi sedem oseb, ki so bile v ZD Vič v istem času kot moški, pri katerem so odkrili prvo okužbo. Stanje okuženih je dobro.
Fotografija: Na postajo za odvzem brisa vas sicer napotijo zdravniki, ko najprej preučijo vaše zdravstveno stanje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na postajo za odvzem brisa vas sicer napotijo zdravniki, ko najprej preučijo vaše zdravstveno stanje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Potrdili so že šest okuženih s koronavirusom. Dve nista povezani s prvimi tremi. Gre za moškega in žensko, ki sta potovala po Italiji in se tam najverjetneje tudi okužila. Njuno stanje je stabilno. Primera nista povezana z motoristi iz Maroka. Ravnala sta po protokolu in se ob določenih bolezenskih znakih udeležila testiranja. 

Vsi so v izolaciji v bolnici, če bodo imeli več primerov ljudi, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, pa bodo tiste, ki simptomov bolezni ne kažejo, poslali domov. Šesti primer se je zgodil na Štajerskem, šlo naj bi za mlajšega moškega. Ali je povezan s skupino motoristov, še ni znano. 

Kot je sicer sporočila vlada RS, so do 23. ure v četrtek testirali 433 oseb, okužbo pa potrdili pri tretji osebi. O tej in o njenem zdravstvenem stanju zaenkrat ni natančnejših podatkov, STA piše, da je bila v tesnem stiku s prvim okuženim Ljubljančanom in da ima znake lažjega prehladnega obolenja.

Po odkritju prvega primera okužbe s koronavirusom odgovorni zdaj raziskujejo predvsem, kje vse se je okuženi Ljubljančan gibal in s kom vse je bil v stiku. Zdravstveni minister Aleš Šabeder je najprej potrdil, da so odkrili še drug primer okužbe, ob 18. uri je nato prišla še informacija o tretjem. Za osebo, pri kateri so potrdili drugo okužbo, je znano, da je bila v tesnem stiku s prvo okuženo osebo, vendar ne gre za sorodnika.



V četrtek popoldan, le pol ure pred vladnim tvitom o tretji okužbi, sta nekaj več informacij glede stanja v zvezi s pojavom koronavirusa v Sloveniji podali direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. A o potrditvi tretje okužbe ni bilo govora.

Pirnatova je glede druge osebe, pri kateri so jo potrdili, povedala, da je bil v skupini 20 sopotnikov v Maroku, v kateri je bil tudi moški, pri katerem so okužbo odkrili najprej. V tej je bilo sicer 17 Slovencev in trije Hrvati. O tem so obvestili tudi Hrvaško.

Oseba, pri kateri so odkrili drugo okužbo, je bila v tesnem kontaktu s prvo. Zdravstveno stanje te sicer ostaja stabilno.

Bližnjim in drugim, s katerimi je imel okuženi stike, bodo dali jasna navodila, kako naj ravnajo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Bližnjim in drugim, s katerimi je imel okuženi stike, bodo dali jasna navodila, kako naj ravnajo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Glede evidentiranja ljudi, ki so bili v stiku z njim v Sloveniji po njegovi vrnitvi preko Italije, trenutno obravnavajo sedem oseb, ki so v istem času kot on obiskale Zdravstveni dom Vič in bile z njim v stiku. Kot je dodala Pirnatova, pa prihajajo tudi klici tistih, ki so bili potencialno v stiku z njim na ljubljanski urgenci. Prejeli so jih okoli 30.

Okuženi prvi pacient je sicer prispel v Slovenijo 29. februarja prek Italije iz Maroka. NIJZ še vedno poziva vse državljane, ki so potovali z letom AT 938 (letalska družba Royal Air Maroc; Casablanca–Benetke; pristanek 16.25) na beneško letališče Marco Polo, kasneje pa s prevoznikom GoOpti proti Sloveniji, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika.



Hkrati pozivajo tudi vse ljudi, ki so bili 29. februarja med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci, naj pokličejo 031 619 118. Pacient se je namreč takrat zaradi poškodbe odpravil na urgenco, od tam so ga poslali domov, takratno slabo počutje pa je pripisoval poškodbi, ki jo je staknil v Maroku.






 

Soproga dela v osnovni šoli, vendar je zdrava


Okuženi je bil torej med ljudmi na letalu iz Maroka do Benetk, v kombiju do Slovenije, kasneje na urgenci, preostali čas je preživel doma. Javijo naj se vsi ljudje, ki so bili zraven, vendar naj ne delajo panike. »Za prenos bolezni je nujen tesnejši odnos z bolnikom, zato je majhna verjetnost, da ste se okužili. Dokler ste zdravi, odvzem brisa ni smiseln, bolezenski znaki pa so: kašelj, vročina, oteženo dihanje, okužba dihal …« je povedala Nina Pirnat, direktorica NIJZ.

Pri moškemu so okužbo potrdili v sredo zvečer ob 20.44. Testiranje je opravil ljubljanski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, kamor so ga z vidnimi znaki obolelosti prepeljali z reševalnim vozilom. Pacient trenutno ni življenjsko ogrožen.

Pred tem je pacient v sredo popoldne zaradi slabega počutja odšel v ljubljanski Zdravstveni dom Vič - Rudnik, kamor je moški prišel mimo vseh pozivov in navodil.

Pred infekcijsko kliniko stojijo zabojniki za domnevno okužene. FOTO: Arhiv UKC
Pred infekcijsko kliniko stojijo zabojniki za domnevno okužene. FOTO: Arhiv UKC


Zraven so razkrili, da zdravnica v zdravstvenem domu Vič - Rudnik ni bila pacientova osebna zdravnica. Čeprav je bila med pregledom zaščitena, je v četrtek vseeno ostala v preventivni izolaciji. Vse prostore zdravstvenega doma so kasneje ustrezno razkužili in prezračili.

Soproga okuženega sicer dela v eni od osnovnih šol, vendar je zdrava.




 

Zdravstveni delavci pod velikim stresom


Na novinarski konferenci je spregovorila tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšek: »Dobili smo prvi in drugi primer okužbe, kar je povsem pričakovano. Vsi ukrepi so tekli v skladu s protokoli, razen tega, da je bolnik prišel v zdravstveni dom brez predhodnega klica.«

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je zraven pristavila: »Trenutno stanje pacienta je stabilno. Poudarila bi, da so zdravstveni delavci pod velikim stresom, delati pa morajo v miru, v skladu s stroko in brez panike.«


Šabeder: Nikakor ne gre za migranta iz Afrike


Zdravstveni minister Aleš Šabeder je potrdil, da so vsem bližnjim okuženega odvzeli bris. »Razvrstili smo jih v različne skupine glede na tveganost okužbe. Pacienta smo tudi podrobno zaslišali, kje se je gibal in s kom je bil v stiku,« pravi minister.

»Nikakor ne gre za migranta iz Afrike. Dogodek je bil pričakovan in zdravstveni sistem se je nanj pripravljal, vzroka za paniko ni. Verjetno bomo imeli v prihodnjih dneh še kakšno okužbo, saj je gospod v Sloveniji že nekaj dni.«

Aleš Šabeder: Dogodek je bil pričakovan in zdravstveni sistem se je nanj pripravljal. FOTO: Jure Eržen/Delo
Aleš Šabeder: Dogodek je bil pričakovan in zdravstveni sistem se je nanj pripravljal. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Šarec: Lažne novice prihajajo iz dobro znanih krogov


Predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec je odločno zanikal, da so prvi primer okužbe namerno skrivali, dokler ni nov premier postal Janez Janša. »To je spet neumnost ljudi, ki izkoristijo vsako priložnost za svojo politiko. Od skrivanja ne bi imeli nobene koristi, vedno smo tudi poudarjali, da je le vprašanje časa, kdaj bomo virus odkrili v Sloveniji, saj Slovenija ni izoliran otok na tem svetu,« je povedal.

»S takšnimi stvarmi se ne igra, to nima nobenega smisla, mi nismo sovjetsko vodstvo iz leta 1986, ko so prikrivali katastrofo v Černobilu,« je rekel Šarec. »Lažne novice prihajajo iz dobro znanih krogov. Ampak toliko panike, kot je bodo ustvarili, toliko je bodo morali reševati. Svetujem jim previdnost. Vsa ta panika največ pove o teh, ki jo širijo.«

V Sloveniji je trenutno 16 postaj, kjer bolnikom odvzamejo bris. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V Sloveniji je trenutno 16 postaj, kjer bolnikom odvzamejo bris. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Zdravnika pokličite po telefonu


Če sumite, da ste okuženi z virusom, zdravnika naprej pokličite po telefonu, saj lahko virus širite tudi med potjo do zdravnika, nato v čakalnici, ogrožate tudi vse zdravstvene delavce brez zaščite.

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je poudarila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo.

Razpravo o aktualni situaciji bodo po besedah ministra za zdravje Aleša Šabedra opravili tudi na vladni ravni. Slovenija se je zdaj pridružila več kot 80 državam, v katerih je bila potrjena okužba s tem virusom.



Komentarji: