Janša: Panika ne koristi nikomur

Po premierjevih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja.
Fotografija: Janez Janša je danes poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša je danes poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša je danes poudaril, da panika ob novem koronavirusu ne koristi nikomur. Po njegovih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja. V stiku je bil tudi že z ministrom Alešem Šabedrom, ki se v Bruslju mudi na drugem izrednem sestanku ministrov EU za zdravje.

»Pred nami je skupen realen problem, ki ga je treba resno vzeti,« je Janša pozval na odprtju posveta o finančnem položaju občin. Ocenil je še, da smo virus v Sloveniji odkrili pozno, saj da »manj ljudi testiraš, kasneje boš ugotovil, da je kaj narobe«.

V Sloveniji je za zdaj šest potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Prvi primer so potrdili v sredo zvečer, opravljenih pa je bilo več kot 430 testiranj.
 

Šabeder iz Bruslja: Za celotno EU ni možno izdati enotnih smernic


Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je Janši iz Bruslja med drugim sporočil, da so razmere po državah specifične in da za celotno EU ni možno izdati enotnih smernic. Nekatere stvari pa so po njegovih besedah jasne, saj se ve, katere skupine so najbolj ogrožene. Tako je posebej treba paziti na starejše, ki so bolj ogrožena skupina, in zdravstvene ustanove. Ministrstvo za delo je sicer danes predlagalo popolno prepoved obiskov v domovih za starejše.Janša ob tem tudi upa, da se bo iz blagovnih rezerv sprostilo dovolj zaščitnih sredstev, da bi jih lahko preventivno razdelili. Vlada, ki opravlja tekoče posle, je še pred prvo potrjeno okužbo z novim koronavirusom v Sloveniji sprostila blagovne rezerve, da zdravstveni delavci ne bi ostali brez zaščitne opreme.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Predsednik SDS je ponovno spomnil, da so odgovorne tudi civilne zaščite po občinah. »Država nima nobenega drugega instrumenta za nevarnost te kategorije,« je opozoril. Nujnost aktiviranja civilne zaščite je Janša sicer izpostavil že pred dobrim tednom. Kot je takrat dejal, ima civilna zaščita predvidene ukrepe za take primere, verjame tudi, da ima popolnjeno kadrovsko sestavo.
 

Janša: Situacija se bo obvladala, cene ne poznamo


Dobra novica po njegovi oceni je, da se izbruh umirja na svojem izvoru, podobno je bilo tudi ob ptičji gripi in drugih epidemijah ter pandemijah. Meni, da se bo situacija obvladala, ne vemo pa še, kakšna bo cena. »Bo pa toliko manjša, čim bolj bomo nujne stvari naredili pravočasno in temeljito,« je pozval Janša.Novi premier Janez Janša je kritičen, češ da v Sloveniji do sedaj nismo bili dovolj pazljivi. Na twitterju je v četrtek zapisal, da bi morali zavarovati in omejiti gibanje v zdravstvenih ustanovah, domovih za ostarele in drugih najbolj ranljivih točkah, hkrati pa centralizirati testiranje, sprejem in oskrbo obolelih na enem stoodstotnem zavarovanem mestu ter vzpostaviti ustrezno logistiko.Minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder je poudaril, da je zdravstveni sistem pripravljen, zato ni nobenih razlogov za paniko. Odhajajoči premier Marjan Šarec je zraven zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo.

Odgovorni politiki skušajo miriti paniko. FOTO: Uroš Hočevar
Odgovorni politiki skušajo miriti paniko. FOTO: Uroš Hočevar


Na ministrstvu za zdravje so potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki, sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po Sloveniji sprejemajo številne previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.
 

Preberite še:

Komentarji: