Medicinska fakulteta in UKC Ljubljana sta dosegla dogovor

Medicinska fakulteta bo še naprej izvajala storitve za UKC Ljubljana. Podrobnosti dogovora bodo javnosti predstavili pozneje.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Prejšnji teden sta veliko prahu dvignila Medicinska fakulteta v Ljubljani in UKC Ljubljana, in sicer zaradi nesoglasij v zvezi z izvajanjem storitev medinske fakultete za ljubljanski klinični center. Obe strani sta bili sicer jasni, da do prenehanja izvajanja preiskav, ki je bilo napovedano za 15. december, ne sme priti, ker bi s tem ogrozili predvsem zdravje državljanov. Danes so sporočili, da sta strani dosegli dogovor, kar pomeni, da fakulteta 15. decembra ne bo ustavila izvajanja storitev za UKC.

Po današnjih pogajanjih so izjavo podali rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab, predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec in direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

Kot je pojasnil Gregor Majdič, sta danes strani dosegli dogovor in je vesel, ker je po njegovem mnenju to začetek še bolj uspešnega sodelovanja obeh strani. »Kot rektor univerze menim, da bi morala biti medicinska fakulteta in UKC Ljubljana bolj povezana. Verjamem, da je ta dogovor, ki smo ga danes podpisali, začetek tesnejšega sodelovanja, ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov,« je dejal Majdič.

Svet UKC Ljubljana bo gradivo dogovora obravnaval na današnji seji, je povedala Irma Gubanec. »Upam, da bo potrdil gradivo oziroma dal priložnost za nadaljnje korake za ureditev razmerij med UKC in medicinsko fakulteto.«

Švab je povedal, da bodo vse storitve opravljali še naprej. Podrobnosti dogovora bodo javnosti predstavili kasneje, dogovor bo omogočil nadaljnje delo in skrb za paciente, z direktorjem UKC imata veliko dela, da bodo odnosi omogočali razvoj obeh strani.

Švab je tudi pojasnil, da mora dogovor potrditi še upravni odbor fakultete. Ne more si predstavljati, da do tega ne bi prišlo. Vesel je, da bodo še naprej delali v dobro pacientov.

»Univerza je danes pokazala vso svojo širino in potrdila svojo vlogo v družbi: da išče rešitve in poganja družbo naprej. Danes se postavljajo novi temelji, ki bodo v dobro vse družbe, vesel sem, da se bomo povezovali, ne pa razhajali,« je dejal Jug. Dodal je, da se je danes pokazala konstruktivna drža in da si obe strani želita transparentnosti. Krovni dogovor je dosežen, morali pa se bodo govoriti še o podrobnostih. 

Preberite še: