Počivalšek: »Loputanje z vrati je hipno lahko všečno, a politično nezrelo«

Ministrica za delo se je za izstop iz stranke in z mesta podpredsednice odločila zaradi nezadovoljstva in nestrinjanja z vodenjem stranke.
Fotografija: Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ministrica za delo in podpredsednica Ksenija Klampfer je v nedeljo predsednika SMC Zdravka Počivalška obvestila, da izstopa iz stranke. Kot je razvidno iz pisma, je zanjo nesprejemljivo pogajanje za vstop v desno vlado. Če bo SMC šla v vlado z Janezom Janšo, v njej noče sodelovati niti prvi predsednik stranke Miro Cerar.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki po odstopu premiera Marjana Šarca opravlja tekoče posle, je v pismu predsedniku SMC zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej po odstopu predsednika vlade.Kot je dodala, je zanjo nesprejemljivo zdajšnje dogajanje, ko se SMC pogaja za vstop v desno vlado s popolnoma drugačno ideologijo. »Menim, da mora človek ostati zvest svojim vrednotam, predvsem pa samemu sebi. Za politika je to nujno in edino sprejemljivo,« je zapisala.

»V stranki je kljub vihram, ki so jo doletele, še vedno veliko dobrih in sposobnih članov, ki verjamejo v solidarnost ter dialog in katerim je zelo tuja desna ideologija. Iz srca in zaradi njih te iskreno prosim, da o smeri, kamor vodiš stranko, še enkrat dobro premisliš,« je Klampferjeva pozvala prvaka SMC.


 

Tudi Cerar v Janševi vladi ne bi sodeloval


Počivalšku je v nedeljo po poročanju Reporterja pisal tudi nekdanji predsednik stranke Miro Cerar. »Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom Janše, v njej ne morem sodelovati,« je zapisal Cerar.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da dosedanji premier Marjan Šarec ni upravičil njihovega zaupanja, saj vlade ni vodil dovolj povezovalno in ni zagotovil pogojev, da bi tekoče nadaljevali zastavljeno delo in reforme.

Za Klampferjevo je pogajanje za vstop v desno vlado nesprejemljivo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za Klampferjevo je pogajanje za vstop v desno vlado nesprejemljivo. FOTO: Blaž Samec/Delo


Stranka se od petka pogovarja s predsednikom SDS Janezom Janšo o morebitnem vstopu v vlado. Pogovori med SDS, SMC, NSi in Desusom se bodo nadaljevali predvidoma v torek. Že danes pa naj bi se o morebitnem skupnem nastopu na predčasnih volitvah pogovarjali SMC in LMŠ.

Klampferjeva je bila v pismu kritična tudi do drugih potez stranke, je pa poudarila nekatere dobre rezultate. Zapisala je, da je »vedno verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte,« je navedla Klampferjeva. Ob tem je med drugim navedla ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela.

»Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov,« je navedla Klampferjeva, ki verjame, da so našteti rezultati lahko v ponos SMC.

»Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke,« je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, »bolj od dela namreč šteje populizem«.

Počivalšku v pismu očita, da je delovanje stranke pod njegovim vodenjem vse bolj usmerjeno stran od pogledov ljudi, ki so »tej stranki prinesli žlahtnost socialno liberalnih vrednot, jih zagovarjali in verjeli vanje«. Kot je dodala, ji vodstvo stranke ni nikoli nudilo podpore, ne po tistem, ko je kot načelnica Upravne enote Maribor prepovedala koncert Thompsona, ne pri vodenju ministrstva.

Kot je še zapisala Klampferjeva, je v zakup vzela tudi to, da je niso nikoli vključevali v delo stranke, čeprav je njena podpredsednica. »Zato so vse s tem povezane obtožbe in žalitve toliko bolj nesprejemljive«.

Preberite še:

Komentarji: