Italija v večernih in nočnih urah uvaja obvezno nošenje maske

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Merjenje temperature potnikom na ladji za križarjenje v Italiji. FOTO: Miguel Medina/AFP
Odpri galerijo
Merjenje temperature potnikom na ladji za križarjenje v Italiji. FOTO: Miguel Medina/AFP



21.30 Začasna prepoved rabe 46 ventilatorjev

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je s šestimi odločbami začasno prepovedala uporabo ventilatorjev Bellavista 1000. V Slovenijo je bilo s Kitajske brez vednosti proizvajalcev in potrebnih dovoljenj uvoženih 46 takšnih ventilatorjev, je danes poročala TV Slovenija. Država je zanje odštela skoraj 1,7 milijonov evrov.

Po poročanju TV Slovenija proizvajalci za delovanje 46 ventilatorjev Bellavista 1000 ne morejo jamčiti, ker so bili izdelani in prodani za kitajski trg. Tam imajo dovoljenje za uporabo, v času epidemije pa so bili v Slovenijo preprodani brez vednosti in sodelovanja proizvajalcev. »Ker ni jasno, kdo je v prodajni verigi sodeloval, obstaja sum, da niso bili ustrezno transportirani, nameščeni in vzdrževani,« so pojasnili proizvajalci za TV Slovenija.

19.30 Naslednjih nekaj tednov zaprte še italijanske diskoteke na prostem

V Italiji, kjer so doslej potrdili skoraj 245.000 okužb z novim koronavirusom, bodo zaradi naraščanja števila okužb od ponedeljka do predvidoma 7. septembra zaprte tudi diskoteke in nočni klubi na prostem, na javnih mestih pa bo od 18. do 6. ure obvezna uporaba zaščitnih mask. Odlok je danes podpisal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

Z namenom omejevanja širjenja novega koronavirusa morajo vsi, ki v Italijo pridejo iz Hrvaške, Grčije, Malte in Španije, imeti potrdilo o negativnem testu na koronavirus, opravljenem v največ 72 urah pred vrnitvijo oziroma se morajo testirati v 48 urah po prihodu v Italijo, do testiranja pa morajo ostati v obvezni samoizolaciji.

18.05 V Bosni in Srbiji v zadnjem dnevu manj okužb

V Bosni in Hercegovini kot tudi v Srbiji so v zadnjih 24 urah zabeležili nekoliko manj primerov okužb z novim koronavirusom v primerjavi z dnevom pred tem. Iz BiH poročajo o 228 novih okužbah, pri čemer je umrlo najmanj devet ljudi. V Srbiji so potrdili 211 novih okužb, v Črni gori 75, v Severni Makedoniji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 89 novih okužb, pri čemer so testirali 1156 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Največji žarišči epidemije v BiH sta še naprej Sarajevo, kjer so od sobote potrdili 54 primerov okužbe, in Banjaluka z 22 primeri.

17.55 V hrastniškem domu brez novih okužb

V Domu starejših Hrastniku včeraj niso zabeležili novih potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zadnja dva primera sta bila potrjena v petek. Doslej je bilo v domu, kjer imajo za stanovalce na voljo 132 postelj, okuženih 52 stanovalcev, od tega je 22 uradno ozdravljenih, devet jih je umrlo. Trenutno je v domu še 21 aktivno okuženih. Med zaposlenimi je bilo vseh okuženih 11, štirje zaposleni so doslej ozdraveli, preostalih sedem je še izločenih iz delovnega procesa. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo


17.11 Izrael ukinil obvezno karanteno ob prihodu iz 20 držav, tudi Slovenije

Izrael je ukinil obvezno karanteno ob prihodu na letališče v Tel Avivu iz 20 držav, tudi Slovenije, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. V Izrael je brez obvezne karantene poslej mogoče poleg iz Slovenije vstopiti še iz Avstrije, Italije, Estonije, Bolgarije, Velike Britanije, Gruzije, Nemčije, Danske, Hongkonga, Madžarske, Grčije, Jordanije, Latvije, Nove Zelandije, Finske, Kanade, Cipra in Hrvaške. Čeprav v Izraelu še naprej beležijo dokaj visoko število okužb z novim koronavirusom, pa bodo štiri države poslej sprejemale tudi izraelske turiste. To so Hrvaška, Bolgarija, štiri grške regije ter Črna gora. Izraelci, ki se bodo tja odpravili na potovanje ali počitnice, bodo sicer pred odhodom morali opraviti test na novi koronavirus.

13.33 Francija razmišlja o obveznem nošenju mask na delovnem mestu

Francija v luči ponovnega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom razmišlja o uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask na delovnem mestu. V zadnjih 24 urah so v državi zabeležili več kot 3300 novih okužb.

Maske bi morale biti obvezne v sejnih sobah, ne pa nujno tudi v posameznih uradih, je v pogovoru za francoski časnik Journal du dimanche dejala ministrica za delo Elisabeth Borne. Napovedala je, da bo v torek na srečanju s predstavniki delodajalcev in sindikatov predlagala, da bi bile maske obvezne v skupnih delovnih prostorih, na spletni strani danes poroča francoski časnik Le Figaro. Na sestanku bomo predstavili prve spremembe, ki jih nameravamo uvesti, je pojasnila ministrica in dodala, da bo odločitve treba sprejeti v prihodnjih dneh, da bi lahko nova pravila uveljavili do konca avgusta.

12.31 V Avstriji v zadnjem dnevu upad okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 191 novih okužb z novim koronavirusom, kar je v primerjavi z dnevom pred tem, ko so poročali o več kot 300 novih okužbah, znaten upad. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je danes posvaril pred širjenjem virusa iz držav Zahodnega Balkana, ki da v Avstrijo prihaja »z avtomobilom«, torej z dopustniki.

Po podatkih notranjega ministrstva so v državi danes zabeležili 191 novih okužb, medtem ko jih je bilo v soboto 303. To je bilo najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila.

Avstrijsko ministrstvo za zdravje je po poročanju APA s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko. FOTO: Lisi Nie
Avstrijsko ministrstvo za zdravje je po poročanju APA s ciljem zajeziti širjenje novega koronavirusa že v petek odredilo izvajanje okrepljenega in izboljšanega zdravstvenega nadzora na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko. FOTO: Lisi Nie


Največ, 86, jih je bilo na Dunaju, sledijo Spodnja Avstrija z 39, Zgornja Avstrija s 24 in Štajerska s 14 novimi okužbami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrija je zaradi povečanja novih okužb v državi napovedala strožje ukrepe ob vračanju potnikov iz Hrvaške, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Ti bodo morali predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

12.29 Na Hrvaškem znova več kot sto okužb v enem dnevu

Potem ko so na Hrvaškem včeraj potrdili 162 novih primerov okužbe s koronavirusom, je številka tudi danes krepko presegla stotico. Po poročanju spletnega portala Index.hr so do zdaj v soboto našteli 151 novih okužb, od tega največ v Zagrebu in Dalmaciji.

12.10 V Južni Afriki ob upadu števila okužb rahljajo ukrepe

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v soboto napovedal omilitev strogih ukrepov, sprejetih za zajezitev epidemije novega koronavirusa, potem ko so v državi zabeležili upad števila okužb. S ponedeljkom bodo med drugim odpravili omejitve na področju gospodarstva, potovanj in druženja. Izredne razmere so medtem podaljšali še za mesec dni.

9.45 V soboto ob 382 testiranih potrdili 15 okužb z novim koronavirusom

V Sloveniji so v soboto opravili 382 testiranj na novi koronavirus in potrdili 15 okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 17 bolnikov, štirje bolniki so potrebovali intenzivno nego. Iz bolnišnice so v soboto odpustili enega bolnika, je vlada danes objavila na twitterju.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v soboto v Sloveniji 236 aktivno okuženih oseb. Doslej je bilo v naši državi skupno potrjenih 2416 okužb, umrlo je 129 bolnikov s covidom-19.

V soboto je bilo po podatkih tega spletnega portala ponovno največ, to je sedem novih okužb potrjenih v občini Ljubljana, kjer je trenutno 63 aktivnih primerov okužbe. Po na novo potrjenih primerih sledi občina Tržič, kjer sta bili v soboto potrjeni dve novi okužbi, po eno novo okužbo pa so potrdili v občinah Celje, Šmarje pri Jelšah, Koper, Trbovlje, Vodice in Žiri.

Med okužbami, potrjenimi v soboto, je bilo največ, to je pet okužb potrjenih v starostni skupini od 15 do 24 let. Štiri okužbe so bile potrjene v starostni skupini od 45 do 54 let, tri v skupini od 35 do 44 let, dve v starostni skupini od 55 do 64 let in ena v starostni skupini od pet do 14 let, še kažejo podatki Sledilnika.

9.15 Rezultati vseh 27 brisov v šmarskem domu negativni

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni stanovalki, so v soboto odvzeli brise 27 stanovalcem z istega oddelka in šestim zaposlenim. Rezultati vseh teh brisov so bili negativni. Danes so odvzeli še dodatne brise. Potrjeno okužena se sicer zdravi na infekcijski kliniki.

Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V šmarskem domu, ki se je v prvem valu epidemije novega koronavirusa spopadal z več okužbami med stanovalci in zaposlenimi, so danes zjutraj odvzeli brise pri 33 zaposlenih, ki so imeli v zadnjem mesecu kakršnekoli kontakte s stanovalko, ki je potrjeno okužena. Rezultate pričakujejo zvečer, je za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel.

8.55 Osemdeset odstotkov manj luksiznih nočitev kot običajno

Ponudniki luksuznih turističnih namestitev v Italiji so letos skorajda brez tujih gostov. V petzvezdičnih hotelih imajo po podatkih panožnega združenja Confcommercio zaradi pandemije covida-19 kar 80 odstotkov manj nočitev kot običajno. Premožnih gostov iz ZDA, Japonske, Rusije, Avstralije in Kitajske namreč letos ni.

Prestižni italijanski hoteli so v zadnjih petih mesecih izgubili devet milijonov nočitev. Število gostov iz tujine se je julija zmanjšalo za 76,4 odstotkov, domačih gostov pa so imeli 24,5 odstotkov manj, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Komentarji: