Michael Jackson je definitivno zgodba, ki bo šla navzdol

Radijske postaje po svetu se odpovedujejo glasbi Michaela Jacksona. Pri nas? Vprašali smo glasbene urednike radijskih postaj.
Fotografija: Novice o umiku glasbe Michaela Jacksona z radijskih programov so za zdaj prišle iz Kanade, Nizozemske, Norveške, Avstralije in Nove Zelandije. FOTO: Russell Boyce/Reuters
Odpri galerijo
Novice o umiku glasbe Michaela Jacksona z radijskih programov so za zdaj prišle iz Kanade, Nizozemske, Norveške, Avstralije in Nove Zelandije. FOTO: Russell Boyce/Reuters

Žrtve, ob katere pred razsodbami sodišč vselej dodajamo pridevnik domnevne, so dolgo molčale, a se v eri #jaztudi percepcija velikih imen pop kulture spreminja. Zvezdniki, živi in pokojni, lahko zdrknejo zelo globoko. Domnevne zlorabe Michaela Jacksona, R. Kellyja ali filmskega zvezdnika Kevina Spaceyja dnevno polnijo časopisne ali novičarske medmrežne strani.

Se po drugi strani njihova prisotnost v radijskem etru ali na malih zaslonih »prazni«? Slovenski radijski in televizijski uredniki pravijo, da še ne, afere še ne vplivajo. Tudi pravil in javne debate glede tovrstnih, nedvomno kočljivih primerov še ni, uredniki se odločajo po svoji vesti.


Bo po udarnem dokumentarcu obnemela tudi Jacksonova glasba?


Oprah Winfrey, ki je bila nekoč po lastnih besedah največja oboževalka Jacksona, je režiserju dokumentarca Zapustiti Neverland Danu Reedu povedala, da mu je v »štirih urah filma uspelo tisto, kar je sama poskušala v 217 epizodah, ko je hotela seznaniti občinstvo z razsežnostmi spolnih zlorab in njihovimi posledicami na življenje žrtev v odrasli dobi«.

Kljub stomilijonski tožbi dedičev Jacksona proti HBO na podlagi klavzule v neki stari pogodbi, s katero naj bi se HBO zavezala, da o zdaj padlem kralju popa ne bo nikoli predvajala ničesar omalovažujočega, je ta dokumentarec s pričevanji Wada Robsona in Jamesa Safechucka, ki ju je pred domala desetletjem umrli zvezdnik Michael Jackson zlorabljal, ko sta bila še otroka, premierno predstavila 3. in 4. marca, včeraj je sledila premiera prvega dela v Veliki Britaniji, danes pa bo drugo predvajanje. Obakrat na programu Channel 4, ki je koproducent filma.

Michael Jackson v pogovoru z Oprah leta 1993. FOTO: Reuters
Michael Jackson v pogovoru z Oprah leta 1993. FOTO: Reuters


Morda se bo zgodilo tisto, kar so napovedovali nekateri svetovni filmski kritiki. Na Jacksona, ki je zlorabe otrok vselej zanikal, bomo odslej gledali drugače. Ga bomo tudi slišali drugače, če ga sploh bomo? Kot piše britanski The Independent, radijske postaje po svetu zaradi dokumentarca in odzivov poslušalcev, četudi uredniki filma še niso mogli videti, opuščajo predvajanje njegovih skladb.
 

Ponekod popoln umik Jacksonove glasbe, cena Neverlanda padla za 70 odstotkov


Postaje na Novi Zelandiji so s playlist umaknile skoraj vse Jacksonove pesmi, kar je posledica tega, da sta umik napovedali dve najpomembnejši mreži v državi, v lasti katerih je večina komercialnih postaj. V MediaWorks Radiu razlog za odločitev utemeljujejo s poslušalci njihovih radijskih postaj. »Gre za premislek o našem občinstvu in njegovih željah,« je izjavil direktor Leon Wratt. Na Radiu NZ pa so se odločili, da bodo njegovo glasbo predvajali le še kot glasbeno podlago ob novicah o Jacksonu.

V Avstraliji se je odpovedi predvajanja Jacksonovih pesmi pridružila postaja Nova Entertainment v Sydneyju. Kot poroča tisk, zaradi javnega mnenja.

Tudi štiri postaje v Kanadi so se že odpovedale pevcu; tri v Montrealu in ena v Quebecu. Na BBC v Veliki Britaniji so prepoved predvajanja Jacksonove glasbe na postaji Radio 2, o kateri je poročal Times (namreč o »tihi ukinitvi«), zanikali. Za umik sta se odločila še nizozemski radio NHRadio in norveški NRK.

FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
FOTO: Stefan Wermuth/Reuters


Zgodba, namreč finančna, gre zelo navzdol tudi pri prodaji samega Neverlanda. Kot piše Forbes, je njegova cena padla za kar 70 milijonov dolarjev. Po neuspešni prodaji za sto milijonov leta 2015 in novem poskusu za 67 milijonov je zdaj na trgu za približno tretjino prvotne cene, 31 milijonov dolarjev.

Zdaj se imenuje Sycamore Valley Ranch, trenutni lastniki nočejo ohranjati navezav na pevca, od posesti pa se je še za časa življenja ločil tudi Jackson. V obdobju preiskav zaradi spolnih zlorab so ga temeljito prečesali policisti z več kot 40 vozili, po pisanju Rolling Stona se zatem pevec v Neverlandu nikoli več ni počutil doma. Kasneje se je selil od Bahrajna do Irske in Los Angelesa.


V Sloveniji »po svoji vesti«, navodil ni, afera še ne vpliva


Kako »primer Jackson« in dokumentarec odmevata na slovenskih radijskih valovih? Se Jacksonova glasba umika? Vprašali smo glasbene urednike.

»V takih primerih (Michael Jackson, R. Kelly, Ryan Adams, Lostprophets ...) glasbeni uredniki ne dobijo nobenega navodila, kako ravnati,« pravi Žiga Klančar z Vala 202. »Vsak ima do izvajalcev svoj odnos in ravna po svoji vesti. Je pa jasno, da same glasbe ne moremo ločiti od glasbenika, zato ob takih razkritjih dobimo nekaj grenkega priokusa in je tudi razumljivo, da so poslušalci razočarani ali se počutijo celo prevarane, ker se njihovi idoli izkažejo za drugačne, kot so si predstavljali. Bo pa čas povedal, koliko bodo ta dejanja vplivala na predvajanje in poslušanost teh izvajalcev, najbrž bodo šla vsaj delno v pozabo, glasba pa bo ostala.«

Gregor Stermecki z Radia Maribor je povedal, da so Jacksona še predvčerajšnjim imeli na playlisti. Dogajanje okrog dokumentarca še ne vpliva, opustitve predvajanja njegovih pesmi ni. Osebno sicer ob prebiranju zapisov meni, da upoštevajo le eno plat. Globalno bo to močno vplivalo, vplivalo bo na tantieme, na denar. »To je definitivno zgodba, ki bo šla navzdol. K nam vse prihaja z zamikom, tovrstni vplivi so psihološki,« še doda.

Tomaž Čop z Radia 1 glede Jacksona pravi, da že tako ali tako predvajajo le tista dva, tri velike Jacksonove hite, afera za zdaj ne vpliva. Morda bo predvajanja zdaj še več zaradi lepljenja Jacksonove glasbe k novicam o njem. »Sicer so 80. leta že oldies goldies in se Jacksona malo izogibamo. Že tako ga nimamo veliko, dogajanje pa še ne vpliva. Poslušalci se še niso odzvali. Vprašanja zlorab so bila sicer prisotna tudi, ko je bil še živ.«

R. Kelly kljub kontroverznosti koncerte še vedno razprodaja, vprašanje pa je, ali jih bo tudi odpel, saj je trenutno za zapahi. FOTO: Reuters
R. Kelly kljub kontroverznosti koncerte še vedno razprodaja, vprašanje pa je, ali jih bo tudi odpel, saj je trenutno za zapahi. FOTO: Reuters

 

R. Kelly v slovenskem etru?


Tako kot na odnos javnosti do Jacksona je tudi na kariero R. Kellyja sprva vplival dokumentarec Surviving R. Kelly, zdaj sledijo poročila s sodišča in novice, ki jim ni videti konca. Pred tednom je bil Kelly znova na sodišču, kjer se je glede spolnih zlorab znova izrekel za nedolžnega. Krivdo je zanikal v vseh desetih točkah najnovejše obtožnice, ki ga bremeni spolnih napadov na štiri žrtve, tri med njimi stare od 13 do 16 let.

Kljub kontroverznosti koncerte še vedno razprodaja, vprašanje pa, ali jih bo tudi odpel. Potem ko mu je po arestu uspelo poravnati varščino in okusiti nekaj ur prostosti, ki jih je izkoristil tudi za emotivno razlaganje lastne nedolžnosti na televizijski postaji CBS, so ga možje postave znova pospremili v celico.

Za zapahe se je vrnil le nekaj ur po intervjuju, ker ni plačal preživnine nekdanji ženi in njunim trem otrokom v višini 161.000 dolarjev, danes pa mednarodni tisk poroča o novem pričevanju o njegovih domnevnih spolnih zlorabah. Policija v Detroitu raziskuje nov primer neimenovane ženske, ki trdi, da jo je spolno zlorabil, ko je imela le 13 let, spolno razmerje pa sta imela do njene starosti 17 let.

»Na valovih Radia Maribor niti ni tako prisoten, morda tu pa tam,« pove Stermecki glede Kellyjeve glasbe. »Tako aktualno dogajanje nima vpliva.« Tudi Čop z Radia 1 pravi, da na njihovo glasbeno opremo trenutne afere ne vplivajo. »Ne zato, ker bi jih ignorirali, mislim pa, da R. Kellyja nimamo na playlisti in da 99 odstotkov Slovencev te afere verjetno ni niti opazilo. Ali pa mogoče poznajo kako njegovo skladbo, a ne vedo, da je njegova.«

Nadaljevanje procesa je sodnik določil za 4. april. FOTO: Nicole Harnishfeger/Pool Reuters
Nadaljevanje procesa je sodnik določil za 4. april. FOTO: Nicole Harnishfeger/Pool Reuters

 

Padli Spacey ostaja na malih zaslonih


Kako je s predvajanjem filmov s padlim holywoodskim zvezdnikom Kevinom Spaceyjem, ki je na sodišču na otoku Nantucket v Massachusettsu, ko se je začel proces proti njemu zaradi domnevnega spolnega napada na 18-letnika, januarja prav tako izrekel: »Nisem kriv.«

Obtožen je za napad, ki mu utegne poleg končanja sijajne kariere prinesti še do pet let zapora. Zgodil naj bi se leta 2016, v javnost pa je pricurljal šele v začetku leta 2017, ko se je igralec soočil s številnimi obtožbami o nadlegovanju izpred 30 let. Po škandalu je Spacey poniknil. Kot te dni piše tisk, prič za domnevni napad, ki naj bi se leta 2016 zgodil v javnem lokalu, ni, čeprav ga je mladenič obtožil, da ga je otipaval v lokalu, polnem ljudi. Napada niso opazili niti lastnik lokala niti osebje.

S primerom so se po poročanju CNN na sodišču znova ukvarjali ta ponedeljek, a v odsotnosti igralca. Njegova obramba si je prizadevala priti do domnevnega posnetka napada in podatkov o rabi tožnikovega mobitela, sodišče je za nov datum obravnave določilo 4. april. Domnevna žrtev je menda del napada posnela in ga poslala partnerki. Po njenih podatkih gre za video, ki prikazuje roko, ki se dotika hlač v predelu mednožja, obramba pa trdi, da posnetek ne dokazuje napada.
 

Vprašanja za RTV Slovenija in PRO Plus


Bomo filme s Spaceyjem še videvali na slovenskih malih zaslonih? Vprašali smo nacionalno RTV Slovenija in PRO Plus za programa POP TV in Kanala A. Je pošteno, če se filmi »bunkerirajo«?

»Spolne zlorabe so del kriminalnega vsakdana, tako navadnih ljudi kakor tudi javno prepoznanih osebnosti. Vsi morajo kazensko odgovarjati,« pravi filmski urednik v Uredništvu tujih oddaj na TV Slovenija Igor Palčič.

»Če so ljudje, ki so se pregrešili, odslužili svojo kazen, potem so pred zakonom spet čisti in bi se lahko pritožili, če bi jim bile kratene pravice, ki izhajajo iz dela. Če pa so takšni ljudje v kazenskem postopku ali služijo kazen, potem je najbrž smiselna uredniška presoja o tem, ali naj se film s takšnim igralcem ali režiserjem predvaja ali ne. Menim, da je vprašanje širše in zahteva javno družbeno debato, ki naj postavi pravila igre, predvsem pa etične standarde za ravnanje v teh kočljivih zadevah.«

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

 
»Moje osebno mnenje je, da je film skupinsko delo, v nastanek katerega je vpletenih tudi na stotine ljudi, in ni pošteno do ostalih avtorjev in soavtorjev, da se delo 'bunkerira' zaradi privatnih odklonov enega med njimi, meni Iztok Polanc, prav tako filmski urednik v Uredništvu tujih oddaj na TV Slovenija.

»Poleg tega je treba ločevati delo umetnika od njegovega privatnega življenja. Vem, da je to v današnjem prepletenem svetu zelo težko, ampak ali to pomeni, naj zažgemo vse slike morilca Caravaggia? Podpiram ideale, za katere se bori gibanje #jaztudi, ampak menim, da moramo vseeno do posameznih primerov pristopati manj histerično. Kevin Spacey je izvrsten igralec, ki bo zaradi svojih privatnih grehov kaznovan na sodišču in bo ostal brez dela. Mislim pa, da ni pošteno gledalcev in gledalk kaznovati z umikom nekaterih filmov, v katerih je sodeloval in so postali del filmske zgodovine.«
 
S PRO Plusa nam je odgovor poslala predstavnica za odnose z javnostjo Maša Vodušek:

»Programski oddelek medijske hiše PRO Plus spremlja svetovne trende s področja televizijske produkcije in izbira med številnimi naslovi, ki jih ponuja trg. Na odločitve vpliva več dejavnikov, pri čemer prevladujejo močne in privlačne igralske zasedbe in sveže ter aktualne vsebine. Zunanji dejavniki in sporna dogajanja v povezavi z igralci zaenkrat ne vplivajo na to, da bi te vsebine umaknili. V ospredje postavljamo kakovost serij in filmov, njihovo umetniško vrednost, ter to, da so privlačne za naše gledalke in gledalce.«

Preberite še:

Komentarji: