Mirko Štular bo novi direktor Radia Slovenija

Dosedanji odgovorni urednik Vala 202 bo položaj prevzel 1. marca. Podprlo ga je 21 svetnikov.
Fotografija: Mirko Štular. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Mirko Štular. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Programski svet Radiotelevizije Slovenija je danes z 21 glasovi za dal soglasje za imenovanje Mirka Štularja na položaj direktorja Radia Slovenija. Položaj bo prevzel 1. marca.

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je moral pred imenovanjem na položaj pridobiti soglasje svetnikov. Kot je Kadunc zapisal v obrazložitvi izbire kandidata, Štular povsem uživa njegovo zaupanje, da bo uspešno vodil Radio Slovenija kot izredno pomemben del RTVS.

Konec februarja dosedanjemu direktorju Mihi Lamprehtu poteče drugi štiriletni mandat. Za novega se ni potegoval. Na seji programskega sveta, tik pred glasovanjem, je izrazil prepričanje, da lahko svetniki kandidata Mirka Štularja podprejo brez večjih zadržkov.
 

Radio je več kot FM


Dosedanji urednik Vala 202 Mirko Štular je v predstavitvi programskim svetnikom povedal, da za položaj direktorja kandidira z veliko mero spoštovanja do radia kot medija, predvsem pa javnosti – velike, razdrobljene, zahtevne. Radio kot vir novic izgublja, je pa tisti, ki mu javnost še vedno najbolj zaupa. In kredibilnost radia je po njegovem ključna.

Prepričan je, da se poslušalci ne bodo prilagajali mediju, ampak se mora medij prilagajati poslušalcem. FM-oddajanje radijskih vsebin preprosto ni več dovolj, je dejal in poudaril, da je potrebna večja prisotnost radijskih programov na spletnih platformah. 

Prepričan je, da je treba posodobiti delovne procese. Bogastvo radija je v tistih, ki ga ustvarjajo, kar, kot pravi, je potrebno opaziti in nenazadnje nagraditi. »Zavedam se, kakšno dragocenost sem se namenil voditi,« je dejal, želi si, da bi to bogastvo raslo in se stopilo v korak s časom.
 

Prepričalo je uspešno delo


Na razpis za direktorja nacionalnega radia je sicer prispelo pet vlog. Dve sta bili popolni. Oddala sta ju dosedanji dogovorni urednik Vala 202 Mirko Štular in urednica uredništva večernega in nočnega programa na Prvem programu nacionalnega radia Darja Groznik.

Igor Kadunc je programskemu svetu predlagal Štularja, v obrazložitvi svoje odločitve pa zapisal, da izbira ni bila enostavna. »Prevladalo je izpričano uspešno delo pri vodenju drugega programa Radia Slovenija, kjer rezultati govorijo sami zase, in široka podpora, ki sem jo zaznal v razgovorih z različnimi delujočimi na Radiu Slovenija. Druga pomembna oziroma še pomembnejša okoliščina, ki me je prepričala, je njegov program dela in vizija razvoja Radia Slovenija,« pojasnjuje in dodaja, da se Štular očitno zaveda, da prihodnost zahteva aktivno razvojno, multimedijsko in široko razmišljanje.

Po navedbah Kadunca Mirko Štular verjame, da je to mogoče doseči s premišljenim načrtovanjem, poslovnimi in kadrovskimi spremembami, z načrtovanjem kadrov, posodabljanjem delovnih procesov in bolj prilagodljivo organizacijo.

Kandidat za direktorja (ali v. d. direktorja) potrebuje 15 glasov 29-članskega programskega sveta. Programski svet je nazadnje o kandidatu za direktorja glasoval septembra, ko se je za položaj direktorice Televizije Slovenija potegovala Katja Šeruga. Soglasja svetnikov ni dobila.

Komentarji: