»Morilski pohod« na lastovičja gnezda

Dopps je uničenje 46 gnezd v Termah Olimia in v Tušu na Polzeli predal inšpekciji.
Fotografija: Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah.
Odpri galerijo
Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah.

Ljubljana – Ker se niso obnašale po pravilih zdraviliškega turizma, je vsaj trideset parov mestnih lastovk, pravi Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic, izgubilo svoje gnezdo na bazenskem kompleksu Term Olimia. In kako so končala njihova jajca in mladiči? Verjetno zelo podobno kot pred trgovino Tuš v Polzeli, na retorično vprašanje odgovarja Zagorškova. Tu so odstranili šestnajst gnezd.
 
Pa ne le to. »Ko so delavci pometali mladiče iz domačega gnezda, so jih kot smeti pustili ležati na asfaltu,« dodaja. Na nezakonito odstranjevanje gnezd te zavarovane živalske vrste so Dopps opozorili ljudje, Zagorškova pa je o obeh primerih obvestila tudi pristojno inšpekcijo.
 
»Medtem ko se Slovenija v svetu razglaša za zeleno destinacijo z bogato in ohranjeno naravo in nam zelene parole še kako ustrezajo za vabljenje turistov,« dodaja, »je resnica na domačem pragu žal pogosto drugačna. Uničena gnezda mestnih lastovk niso le protizakonito dejanje, so tudi izkaz pomanjkanja vsakega sočutja do živih bitij. Naša nacionalna identiteta do narave prijaznih je s pobijanjem lastovk postavljena na laž.«
 
Po podatkih iz poročila o nezakonitem lovu in ubijanju ptic v Sloveniji na leto uničimo od 50 do 200 lastovičjih gnezd v času gnezdilne sezone.

V Sloveniji na leto uničimo do dvesto gnezd lastovk. FOTO: Arhiv Dopps
V Sloveniji na leto uničimo do dvesto gnezd lastovk. FOTO: Arhiv Dopps


Kaj pravijo v Tušu in Termah Olimia?


V Tušu so se odzvali na navedbe Doppsa o odstranjevanju gnezd v njihovi polzelski prodajalni. Pravijo, da jih je obtožba Društva zelo presenetila: »Mestna lastovka je zavarovana živalska vrsta, zato se dobro zavedamo, kakšno odgovornost prinaša sobivanje z njo v urbanem okolju oziroma na poslovnih objektih. Tako smo za primer na našem centralnem skladišču v Celju uredili posebne police za gnezdenje ptic.«

»Na objektu na Polzeli nismo odstranjevali gnezd,« v imenu Tuša zatrjuje Anja Marjetič, »dopuščamo pa možnost, da je katero izmed gnezd ob nedavnih ujmah, odpadlo samo oziroma je to delo neznanega objestneža.« Zanikajo tudi navedbe Doppsa, da bi odstranjevanje naročil kdo od njihovih zaposlenih.

Iz Term Olimia pa so na družbenem omrežju twitter v odziv na članek zapisali: »V Termah Olimia že vrsto let lastovke mirno bivajo in še nikoli nismo in tudi ne bomo ubili nobene ptice, saj pri nas spodbujamo gnezdenje ptic in skrbimo za živalski svet.«

»Informacija o uničenih gnezdih ni resnična,« še trdijo v Termah. Pravijo, da na balkonih hotela Breza redno skrbijo zanje, podstavljajo pod gnezda papir na tla in dnevno čistijo balkone, pa tudi, da imajo že leta postavljene ptičje hišice po celotnem kompleksu, hišico za netopirje in hotel za žuželke.
 
Po nasvetu inšpekcijskih služb ne dovoljujejo gnezd nad bazeni, saj odpadki v teh primerih iz njih padajo v kopalno vodo, jo onesnažujejo in predstavljajo možnost infekcije: »Vendar gnezd, ki so polna, nismo še nikoli odstranili in jih tudi ne bomo.«
 
Po nasvetu pristojnih služb, ki kontrolirajo kvaliteto kopalnih voda v njihovih bazenih, so bili sicer primorani sprejeti ukrep, da na kritičnih mestih, in takšno je le eno, kot še pišejo v odzivu na Doppsove obtožbe, na zunanjem delu bazena Termalija, kjer sproti odstranjujejo morebitne tvorbe, iz katerih bi lahko nastala gnezda. »Zato nikdar ne pride do oblikovanja celotnega gnezda, kaj šele naselitve ptičjih družin v njih. Ptice si zato na naše zadovoljstvo in na veselje gostov gnezda uredijo na drugih mestih, ki niso problematična za zdravje in varnost ljudi. Tako je že leta v Termah Olimia,« so še zatrdili in dodali, da v mesecih, ko lastovke prenehajo z gnezdenjem in odletijo v tople kraje, odstranijo prazna gnezda s hotelskih balkonov in iz estetskih razlogov poskrbijo za čiščenje in ponovno pleskanje sten.

Lani so po odselitvi lastovk v poznih jesenskih mesecih v Termah z zunanje stene Termalije odstranili prazna gnezda, o čemer pričajo črni madeži ostankov gnezd. Letos pa so začetne tvorbe odstranjevali sproti. Gnezd, kaj šele z mladiči, niso nikoli uničevali, so še zatrdili.

 
 

Komentarji: