Na črpalkah več higiene kot na počivališčih

Plačevanje ne zagotavlja nujno večje čistoče. Dars na Lipcah in Povodju plačuje čiščenje dva- do trikrat na dan
Fotografija: Premično kemično stranišče na avtocestnem bencinskem servisu Radovljica si po mnenju našega sogovornika za čistočo zasluži oceno devet na lestvici do deset. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Premično kemično stranišče na avtocestnem bencinskem servisu Radovljica si po mnenju našega sogovornika za čistočo zasluži oceno devet na lestvici do deset. FOTO: Roman Šipić/Delo

Jesenice – Začetek vrhunca poletne turistične sezone, ko se številni dopustniki odpravijo na morje in v druga turistična središča, zaznamuje tudi večji obisk na bencinskih servisih in počivališčih ob avtocestah, kjer so med bolj obleganimi tudi toaletni prostori. Na gorenjski avtocesti smo preverili, v kakšnem stanju so.

Na Petrolovem bencinskem servisu na Hrušici, ki je za številne turiste, ki se pripeljejo v Slovenijo, prvi stik z našo državo, sta bila sredi dopoldneva najbolj oblegana prodajalna in gostinski lokal, pa tudi plačljive sanitarije. »Če moraš na toaleto, plačaš uporabo,« je dejal Francoz Cedrik Gaillead, ki je z družino potoval na počitnice na Hvar. Pred desetletjem in več zaračunavanje uporabe sanitarij na avtocestnih postajališčih in bencinskih servisih ni bilo prav pogosto, je dejal, zdaj pa se je plačevanja navadil in se mu zdi nekaj povsem običajnega. Prepričan je, da na bencinskih servisih plačilo uporabe sanitarij, po katerih so med našim obiskom hitele čistilke, zagotavlja višji higienski standard; podobno je tudi v drugih državah.

Čiščenje sanitarij na počivališču Lipce na gorenjski avtocesti je Dars čez poletje zaupal zasebni družbi. Po pogodbi ga opravlja dvakrat na dan. FOTO: Roman Šipić/Delo
Čiščenje sanitarij na počivališču Lipce na gorenjski avtocesti je Dars čez poletje zaupal zasebni družbi. Po pogodbi ga opravlja dvakrat na dan. FOTO: Roman Šipić/Delo


Uporablja svoje stranišče


Bolj nezaupljiva do čistoče toaletnih prostorov ob avtocestah je Manuela Weyers iz Nemčije. Na počivališču Lipce, kjer smo jo srečali, je dejala, da stranišč na avtocestah načeloma ne uporablja, saj večina potnikov ne skrbi dovolj za čistočo. Kot je dejala, so še najbolj problematične sanitarije na avtocestnih počivališčih, kjer ni zagotovljen stalni nadzor oziroma sprotno čiščenje. Na poti na dopust uporablja kemično stranišče, ki je bilo del opreme v počitniški prikolici. Bolgar Jordan Genčef se je na počivališču Lipce ustavil na poti domov. Za sanitarije je dejal, da so sicer v redu, vendar niso bile čiste. Zmotil ga je predvsem umazan pisoar, medtem ko težav s pipo in tekočo vodo, o katerih je govoril gospod Weyers, ni imel.


Čisto tudi, ko je zastonj


Na avtocestnem bencinskem servisu OMV v Radovljici smo pred odločitvijo, ali obiščemo premično kemično stranišče, ki je postavljeno kar na parkirišču, zaman iskali oznako, da je toaleta tudi v objektu bencinskega servisa. Damjan Bizjak iz Trbovelj ga je našel, ker se, kot pravi, redno ustavlja na tem bencinskem servisu. Podjetje OMV uporabe sanitarij v objektu ne zaračunava, kljub temu dobro skrbijo za čistočo, je ocenil Bizjak. S premičnim kemičnim straniščem na parkirišču si je pomagal Zoran Kijanovič iz Celja. Za malo potrebo zadošča, je dejal in dodal, da je bilo stranišče čisto in v njem na voljo toaletni papir. »Če ocenim na lestvici do deset, dobijo oceno devet,« je povedal voznik, ki je pogosto na cestah in na splošno urejenost sanitarij na avtocestnih bencinskih servisih in počivališčih ocenjuje z oceno šest. »Ne razumem potnikov, ki stranišča po uporabi ne očistijo ali ne potegnejo vode,« je dejal.

Uporaba sanitarij na bencinskem servisu na Hrušici Petrol zaračunava. FOTO: Roman Šipić/Delo
Uporaba sanitarij na bencinskem servisu na Hrušici Petrol zaračunava. FOTO: Roman Šipić/Delo


Na Petrolovem servisu v Voklem za snago sanitarij skrbi samostojni podjetnik Dimitar Mitošev, je povedal njegov delavec Ivan Zabranov. V sezoni, ko je največji obisk, je eden od delavcev zadolžen samo za njihovo čistočo, saj jih uporabniki ne počistijo vedno za sabo, je povedal Zabranov. Kot pravi, uporabe ne zaračunavajo, zbirajo pa prostovoljne prispevke. Jana iz Danske je urejenost sanitarij ocenila kot primerno, pri čemer se je pridušala, da na danskih počivališčih premalo skrbijo za čistočo toaletnih prostorov.


Dars čiščenje oddal zasebnikom


Na obeh počivališčih ob gorenjski avtocesti, na Lipcah in Povodju, kjer so pred nekaj leti odstranili na črno zgrajene gostinske objekte, ki sta jih upravljala Janez Tičar in Marko Bogataj in skrbela tudi za sanitarije, za čistočo stranišč zdaj skrbijo delavci Darsa. Od junija do septembra, ko je več prometa na avtocesti in tudi več dela za Darsove delavce, čiščenje prepustijo zasebnim izvajalcem, je povedal Marjan Koler z Darsa. Tako so na razpisu za čistilca sanitarij na obeh gorenjskih avtocestnih počivališčih (v obeh smereh) za letošnje poletje izbrali podjetje Vur. Podjetje na Lipcah stranišča čisti dvakrat na dan, na Povodju pa trikrat na dan za skupno 12.500 evrov, je povedal Koler.

A bi morali biti čistilci tamkaj pogosteje, saj na počivališču Povodje, neposredno pred Ljubljano, tri od štirih sanitarij niso bile očiščene. Mlade potnice, ki se je s starši peljala na Hrvaško, to ni presenetilo, se je pa pritožila, da v njih ni straniščne školjke, ampak le počepno stranišče. Nuja očitno le ni bila tako huda.

Komentarji: