V Sloveniji do zdaj potrdili 25 primerov okužbe

Obolelo osebo iz Vodic v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Medtem so po Sloveniji zdravstveni zavodi sprejeli številne ukrepe, da bi preventivno zajezili širjenje virusa.
Fotografija: Medtem so po Sloveniji zdravstveni zavodi sprejeli številne ukrepe, da bi preventivno zajezili širjenje virusa. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Medtem so po Sloveniji zdravstveni zavodi sprejeli številne ukrepe, da bi preventivno zajezili širjenje virusa. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Z občine Vodice so sporočili, da so bili včeraj obveščeni o sumu na koronavirus pri bolniku z območja njihove občine, ki je bolezen verjetno prinesel iz tujine prek letališča v Benetkah. Trenutno obolelo osebo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njegovi svojci in druge osebe, s katerimi je bil oboleli v tesnih stikih, znakov bolezni ne kažejo, so pa preventivno v izolaciji na svojem domu, so še zapisali na spletni strani občine Vodice.

Občina Vodice je glede sprejetja morebitnih nadaljnjih ukrepov v stalni komunikaciji z državnimi institucijami, obema zavodoma (šolo in vrtcem), štabom civilne zaščite, občinskimi društvi ter drugimi organizacijami, ki delujejo na območju občine, so še dodali. Do nadaljnjega bodo odpovedane vse javne prireditve, ki potekajo v zaprtih prostorih. 

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je sicer povečalo na 25. Danes do 14.00 so testirali 1227 oseb. Med 25 okuženimi je sedem oseb zdravstvenih delavcev.

Se pa po zdajšnjih informacijah »osebe počutijo dobro, imajo blago klinično sliko, hospitalizirane pa so ali v UKC Ljubljana, UKC Maribor ali Splošni bolnišnici Novo mesto,« je na današnjem svetu za nacionalno varnost povedala direktorica NIJZ Nina Pirnat. Dodala je, da je NIJZ predlagal karanteno za okoli 50 oseb, ampak ob nadaljnjih posvetovanjih se bo številka spreminjala.

Med 25 potrjenimi primeri je trenutno 15 uvoženih, torej so se okužili v tujini, največ v Italiji. Deset primerov pa je sekundarnih, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane.

Potrdila je, da je eden med njimi nenapovedano obiskal novomeško urgenco. Tako so tudi takoj aktivirali epidemiološko službo, ki išče morebitne kontakte. S koliko ljudmi je bil v stiku, še ne more povedati.

»Po regijah je položaj tak, da je devet okuženih v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v Istri in deset na Dolenjskem,« je dejala.V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so s ciljem preprečitve možnosti širjenja novega koronavirusa znotraj zavoda danes pozvali svoje zaposlene, naj zaenkrat ne koristijo dopustov ali potujejo v tujino. Vse zdravstvene delavce so tudi poslali na ponovno testiranje za koronavirus, med sprejetimi ukrepi je tudi prepoved organizacije in udeležbe na strokovnih srečanjih.
   
Večjih težav pri zagotavljanju nemotenega delovnega procesa po besedah vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janeza Lencla ne pričakujejo. Obiski v UKC Maribor, kjer imajo tri paciente s koronavirsom, so še vedno prepovedani na vseh oddelkih, novih okužb pa za zdaj niso zabeležili. 


Na vhodih v slovenjgraško bolnico kmalu varnostniki


Medtem so po Sloveniji zdravstveni zavodi sprejeli številne ukrepe, da bi preventivno zajezili širjenje virusa. V slovenjgraški bolnišnici, kjer še nimajo obolelega za koronavirusom, zaradi katerega so konec februarja do preklica prepovedali obiske na vseh oddelkih, bodo danes zaprli še vrata urgentnega centra in glavni vhod v bolnišnico. Na oba vstopa bodo postavili varnostnike, ki bodo ljudi v bolnišnico spuščali šele po tem, ko jih bodo pregledali zdravstveni delavci.Za ta korak so se po besedah direktorja slovenjgraške splošne bolnišnice Janeza Lavreta odločili, ker reševalci niso spoštovali protokola ob vstopu v bolnišnico. »Razmere lokalno obvladujemo in so stabilne. Želimo, da tako tudi ostane,« je rekel Lavre. 

V slovenjgraškem zdravstvenem domu so konec tedna vzeli bris štirim osebam. Vsi so bili negativni. Vodstvo ustanove, ki jo vodi Marjeta Vaupot, bo sredi tedna pred stavbo zdravstvenega doma namestilo izolacijski kontejner za sprejem pacientov, ki ga bolnišnica že ima.


 

V ZD Idrija preventivno zapirajo vrata NMP


Zaradi potrjenih primerov okužb s koronavirusom (covid-19) v Sloveniji tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija veljajo nekatere spremembe v organizaciji dela, pri sprejemanju in obravnavi pacientov, so sporočili. Tu sicer niso obravnavali še nobenega obolelega z novim virusom.

Vrata ambulante Nujne medicinske pomoči (NMP) bodo kljub temu do preklica v preventivne namene ostala zaprta. Vse, ki bi potrebovali obravnavo v ambulanti NMP, prosijo, da pozvonijo pri vratih in počakajo na zdravstveno osebje. Pred vstopom v ZD Idrija bodo izvajali triažo.Tik za vhodnimi vrati v avli ZD Idrija bo medicinska sestra ali diplomirani zdravstvenik pacienta povprašal glede morebitnih bolezenskih simptomov in znakov. Kot so dodali v ZD Idrija, imajo zaščitnih mask glede na trenutno stanje dovolj. Za prihodnjih štirinajst dni so prav tako prekinili izvajanje vseh preventivnih aktivnosti, tako v ZD Idrija kot Zdravstveni postaji Cerkno.

V primeru suma na bolezen koronavirusa ne hodite v zdravstveni dom, ostanite doma in se telefonsko posvetujte z ambulanto osebnega zdravnika. 

Preberite še:

Komentarji: