Marko Jug tudi uradno prevzema vodenje UKC Ljubljana

Svet UKC je danes odločal o novem vršilcu dolžnosti. Pri tem gre za tehnično rešitev, saj je bil imenovan za dva meseca, z možnostjo podaljšanja.
Fotografija: Novi vodilni na UKC Ljubljana je postal dr. Marko Jug. FOTO: Zajem zaslona
Odpri galerijo
Novi vodilni na UKC Ljubljana je postal dr. Marko Jug. FOTO: Zajem zaslona

Ob 16. uri se je svet zavoda UKC Ljubljana danes sestal na izredni seji, kjer so imenovali začasnega vršilca dolžnosti direktorja. Potrdile so se neuradne informacije Dela, vodenje naše največje bolnišnice namreč prevzema travmatolog Marko Jug.

Nemudoma bo sledil razpis za direktorja s polnim mandatom. Glede na težek finančni položaj, v katerem je UKC Ljubljana, je pričakovati, da bo mesto zasedel nekdo s finančnim znanjem.

Spomnimo, trenutni vodilni Jože Golobič je 7. septembra 2022 – dva tedna po pozivu ministra – podal pisno izjavo o odstopu. Vlada je soglasje k razrešitvi dala 11. septembra.

Predsednica sveta zavoda Irma Gubanec je javnost obvestila, da je »na današnji izredni seji svet zavoda soglasno podprl imenovanje dr. Marka Juga, s področja travmatologije, kliničnega oddelka, namestnika predstojnika, docenta na medicinski fakulteti. Izvaja vrsto nalog in aktivnosti, strokovnjak tudi na mednarodnem področju«. Gubanovec je v luči imenovanja dr. Juga povedala, da gre pri tem za izrazito pokazano podporo sveta zavoda, da za mesto vršilca dolžnosti najdejo kandidata znotraj javnega zavoda, ki zagotavlja nadaljnjo kakovost in razvoj, tako institucije v medicinskem in pedagoškem smislu, predvsem pa v korist zdravstva.

Predstavitev novega vršilca dolžnosti direktorja UKC Ljubjana. FOTO: Zajem zaslona
Predstavitev novega vršilca dolžnosti direktorja UKC Ljubjana. FOTO: Zajem zaslona

Mandat je vezan za dva meseca

Jug je kader, ki prihaja iz UKC Ljubljana, kjer dela kot travmatolog, obenem pa je tudi predsednik skupščine zdravniške zbornice. »Gre za izjemno odgovoren položaj, posebno v tem času, ki pred kliničen center postavlja izjemne izzive. Sam sem kot človek zrasel v kliničnem centru. Klinični center mi je dal priložnost, da sem začutil, kaj pomeni življenje, tudi kaj pomeni izguba življenja. Zato bom kot zdravnik, kot direktor, vedno prvo v ospredje postavljal pacienta, zdravje. Zagotovo se bomo ukvarjali tudi s finančnimi težavami, ampak mislim, da smo, kot družba dovolj bogati, da pri zdravju ne bomo stiskali in da bomo maksimalno zagotavljali razvoj stroke, kar je naš največji izziv. Seveda so tudi druge, konkretne težave - začenši s težavami na urgenci, ki se jih bomo takoj lotili. Moramo prvo natančno proučiti, kakšno je stanje s predvideno rekonstrukcijo ali obnovo kliničnega centra. To bomo izvajali v varnih okvirih, tudi če bo to zahtevalo, morda nekaj več sredstev. Enostavno ne moremo dovoliti, da bi izpostavljali ljudi nepotrebnim tveganjem,« je v prvi predstavitvi dejal Jug.

Pri imenovanju novega vršilca dolžnosti gre za tehnično rešitev, kar je poudaril tudi Jug, ki dodaja, da so njegov mandat vezali na dva meseca, z možnostjo podaljšanja, v kolikor ne bi bilo primernega kandidata. Ob tem še izpostavlja, da bo delal v dobro ljudi, ob tem pa si ne domišlja, da je idealni kandidat za klinični center na dolgi rok.

Že prihodnji teden javni razpis za novega direktorja

Podpredsednik sveta zavoda Martin Čeh je izpostavil zadovoljstvo z imenovanjem Juga, na kar kaže tudi soglasna podpora članov sveta. »Spoštujemo njegovo odločitev. Smo veseli, da smo našli znotraj naše hiše človeka, ki je imel pogum stopiti v tako velike čevlje. Sploh v tej situaciji. Trenutno situacija ni zavidljiva. Smo pred velikimi izzivi in zavedamo se tega, da si ne smemo dovoliti stopicanja na mestu. Želimo nov veter, svež vete v naša jadra, ki nam omogoča, da gre naša ladja naprej. Torej klinični center, da ne stojimo na mestu, ampak stremimo k razvoju in čimprejšnji nevtralizaciji trenutne situacije,« poudarja Čeh.

Irma Gubanec je ob predstavitvi novega vršilca dolžnosti še povedala, da je svet zavoda danes obravnaval predlog za javni razpis za direktorja, ki bo izdan 20. septembra. »Vemo, da so zakonski roki v zvezi s tem precej kratki. V tridesetih dneh moramo sprejeti vloge, jih pregledat, ovrednotit, se pogovoriti s kandidati. 20. 9. je tisti začetni datum, od katerega dalje se bo ta rok tudi štel. V zvezi s tem je bila konstruktivna razprava, nastavljena časovnica in verjamem, da bomo v iskanju primernega kandidata, ki bo razbremenil dr. Juga, ki tudi ostaja še v svojstvu dela. Del dneva bo opravljal zdravniški poklic, h kateremu je zavezan,« je nadaljnje korake opisala Gubanec.

Služba za odnose z javnostjo je naknadno še sporočila, da so člani sveta zavoda že imenovali razpisno komisijo. Razpis bo objavljen na spletnih straneh UKC Ljubljana, Zavoda za zaposlovanje in mojedelo.com ter v časopisih Delo in Dnevnik. Kot so še zapisali, mora biti postopek zaključen v 30 dneh od objave razpisa.

Vsi smo tukaj zamenjljivi, vsi smo nadomestljivi, edino klinični center je v našem prostoru nenadomestljiv,« je dejal nov vršilec dolžnosti, ki je napovedal, da ne bo sledil le finančnim vidikom. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vsi smo tukaj zamenjljivi, vsi smo nadomestljivi, edino klinični center je v našem prostoru nenadomestljiv,« je dejal nov vršilec dolžnosti, ki je napovedal, da ne bo sledil le finančnim vidikom. FOTO: Leon Vidic/Delo

V tem slogu nadaljuje tudi Jug, ki zase najprej pravi, da je zdravnik po svojem poslanstvu in svojem znanju. Na razpolago bo za reševanje predvsem strokovnih težav, v pomoč pa bo tudi pri finančnih problemih in rešitve iskal tako v svetu zavoda kot v drugih pomočnikih, ki mu jih zagotavlja klinični center. Novi vršilec dolžnosti je povedal še, da je čas tako daleč, da smo ob tem trenutku, ob tej točki, da moramo res začeti posvečati pozornost, ne samo kapitalskemu donosu, ampak predvsem zdravju, strokovnosti obravnave. »Kajti, v kolikor bomo sledili samo finančnim vidikom, obstaja tveganje, da bo stroka in s tem tudi končna oskrba trpela. Tega si nikakor ne moremo dovoliti. Vsi smo tukaj zamenljivi, vsi smo nadomestljivi, edino klinični center je v našem prostoru nenadomestljiv,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: