Nika Kovač: S tem filmom smo dobili nazaj svojo zgodbo in svoj glas

Medijska hiša CNN je posnela kratek dokumentarec o delovanju Inštituta 8. marec.
Fotografija: Nika Kovač je povedala, da je pobuda CNN prišla nepričakovano. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Nika Kovač je povedala, da je pobuda CNN prišla nepričakovano. FOTO: Črt Piksi/Delo

Članice in člani Inštituta 8. marec so po spletu sporočili, da je medijska hiša CNN posnela kratek dokumentarec o njihovem delovanju. V desetminutnem filmu je v ospredju aktivistično delo Inštituta, še posebej pa kampanja Samo ljubezen, s katero so se sistematično lotili sovražnega govora na spletu.

Film, v katerem poleg Nike Kovač, direktorice Inštituta 8. marec in njenih članic oziroma članov nastopata tudi prof. dr. Marko Milosavljević  in prof. dr. Svetlana Slapšak, predstavi razloge za kampanjo in načine spoprijemanja s spletnimi grožnjami, gledalce in gledalke pa popelje tudi na teren, kjer se Inštitutu 8. marec pridružijo prostovoljke in prostovoljci.

Nika Kovač: Majhna dejanja solidarnosti in prijaznosti spreminjajo svet

»Za nas je bil ta dokumentarni film eno res lepo presenečenje, nikoli si nismo predstavljali, da bi lahko zanimali neki širši svet. Zdi se nam, da je to dokaz, da so lahko majhna dejanja prijaznosti in solidarnosti nekaj, kar na dolgi rok spreminja celoten svet. Zame osebno je to pomembno, ker smo imeli v zadnjem letu večkrat občutek, da drugi pišejo našo zgodbo, da se nam pripisujejo neke stvari, oznake. Mislim, da smo s tem filmom nazaj dobili svojo zgodbo in svoj glas,« je ob tem za Delo povedala Nika Kovač. 

Proti sovraštvu z ljubeznijo

Projekt Samo ljubezen je nastal po vzoru ameriškega Love Bomb Squada, prostovoljskega odreda ljubezni, ki se s prijaznostjo bori proti sovražnemu govoru na spletu. Sodelujoči v kampanji Samo ljubezen žrtvam sovražnih napadov pošiljajo sporočila ljubezni in prijavljajo sovražne objave. S kampanjo so se članice in člani Inštituta odzvali tudi na številne spletne grožnje, ki jih prejemajo zaradi svoje aktivistične drže, predvsem zaradi boja proti škodljivim zakonom prejšnje vlade Janeza Janše, so iz Inštituta 8. marec zapisali v sporočilu za javnost. Kot je pri tem za Delo povedala Nika Kovač, pa je danes dopoldne že dobila klic, ali bi lahko kampanjo Samo ljubezen vzpostavili tudi po drugih državah Evrope. »In to se mi zdi res lepo.«

»Simptomatično je, da sovražni govor in lažne novice, ki jih generirajo javno izpostavljene osebe ali mediji, ki so del ali blizu stranke SDS, sprožijo porast sovražnih sporočil na družbenih medijih ali po e-pošti, tudi na ulici. Pomembno je, da takšna dejanja ne le obsodimo, marveč nanje reagiramo s prijavo,« pove Nika Kovač, ki je v zadnjih dneh prejela nove grožnje, in sicer po tem, ko je objavila vest, da je bil njen napadalec z Bavarskega dvora pravnomočno obsojen.

image_alt
Napadalec na Niko Kovač pravnomočno obsojen

»Žalostno pa je tudi, da Janez Janša do današnjega dne še ni prenehal z napadi po twitterju, s pisanjem o tem, kako preživljam svoj dopust, kaj jem in kako sem videti,« doda.

Žaljivk in nadlegovanja so bili na terenu deležni tudi preostali člani ekipe in prostovoljci, nekateri primeri so se zgodili pred upravnimi enotami med zbiranji podpisov za brezplačna šolska kosila.

Kratek dokumentarni film nas popelje skozi zgodbo Nike in inštituta, ki se začne s pripovedovanjem o tem, da smo imeli avtoritarno vlado, ki je sovraštvo v Slovenijo prepeljala prek spleta. Janša in njegovi troli so bili sovražno nastrojeni proti migrantom, temnopoltim, ženskam, predvsem neodvisnim, v filmu pove Svetlana Slapšak. 

Sem Nika Kovač in sem direktorica Inštituta 8. marec, se predstavi v filmu. »Dajemo glas ljudem, ki se jih običajno ne sliši.« FOTO: Črt Piksi/Delo
Sem Nika Kovač in sem direktorica Inštituta 8. marec, se predstavi v filmu. »Dajemo glas ljudem, ki se jih običajno ne sliši.« FOTO: Črt Piksi/Delo

Želijo si sprememb v družbi

Sem Nika Kovač in sem direktorica Inštituta 8. marec, se predstavi v filmu. »Dajemo glas ljudem, ki se jih običajno ne sliši.« Kot doda, ne želijo stolčkov v vladi, »fensi« služb, so le skupina mladih, ki je to, kar želi: sprememba v družbi. Med drugim v videu izpostavi nekaj proti njej sovražno nastrojenih Janševih tvitov kot tudi žaljive besede, ki jo spremljajo na vsakem koraku in so se stopnjevale celo do napada na Bavarskem dvoru v Ljubljani. 

Prav s kampanjo Samo ljubezen želi Inštitut 8. marec zaustaviti sovražni govor in nanj odgovoriti z ljubeznijo: da se sovražni komentarji izgubijo. »Na začetku svojega delovanja smo se zavezali k boju za enakopravnejšo družbo. Naše akcije so vsebinske, vedno smo si želeli, da bi bila Slovenija zgled solidarne družbe, v kateri bi se vsi dobro počutili,« je povedal Zlatko Djogić, član programskega odbora Inštituta in koordinator kampanje Samo ljubezen.

»Veseli smo, da bo naše sporočilo obkrožilo svet: majhne srčne skupnosti lahko dosežejo velike spremembe. Spremembe, ki so korak v pravo smer, k solidarnejši družbi,« je še dodala Nika Kovač.

Preberite še:

Komentarji: