Nussdorferjeva po novem Pahorjeva svetovalka na področju človekovih pravic

Funkcijo bo opravljala kot nepoklicna funkcionarka, za svetovanje ne bo prejemala plačila.
Fotografija: Vlasta Nussdorfer in Borut Pahor bosta sodelovala zlasti na področjih človekovih pravic, humanitarnih dejavnosti in socialne politike, so sporočili iz urada predsednika republike. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Vlasta Nussdorfer in Borut Pahor bosta sodelovala zlasti na področjih človekovih pravic, humanitarnih dejavnosti in socialne politike, so sporočili iz urada predsednika republike. FOTO: Blaž Samec/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je danes imenoval nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer za svetovalko predsednika republike. Sodelovala bosta zlasti na področjih človekovih pravic, humanitarnih dejavnosti in socialne politike, so sporočili iz urada predsednika republike.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic, nekdanja vrhovna državna tožilka in nekdanja predsednica društva Beli obroč Slovenije bo funkcijo opravljala kot nepoklicna funkcionarka in za svoje svetovanje ne bo prejemala plačila.

Nussdorferjeva je bila na položaj imenovana na podlagi drugega člena zakona o funkcionarjih v državnih organih, ki določa, da lahko funkcionarji v državnih organih opravljajo funkcijo tudi kot nepoklicni funkcionarji, so zapisali v uradu predsednika republike.Pahor ima zdaj štiri svetovalce, ki svojo funkcijo opravljajo kot nepoklicni funkcionarji. Poleg novoimenovane Nussdorferjeve so to še nekdanji guverner Banke Slovenije ter finančni in bančni strokovnjak France Arhar, ki predsedniku svetuje na področjih gospodarstva in financ, nekdanji predsednik ustavnega sodišča in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, ki med drugim predsedniku svetuje na področju mednarodnih odnosov in mednarodnega prava, ter nekdanji predsednik SAZU in večkratni minister Boštjan Žekš, ki s predsednikom Pahorjem sodeluje kot svetovalec predvsem za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Komentarji: