Direktor inšpekcije: Lastnik goveda je bil na nepravilnosti že opozorjen

Upravna inšpekcija bo na pobudo Dnevnika preverila, ali je bil inšpekcijski postopek pri odvzemu goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem pravilen.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik

Upravna inšpekcija bo na pobudo časnika Dnevnik preverila pravilnost vodenja inšpekcijskega postopka v primeru odvzema goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem, poroča omenjeni časopis.

Danes je direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos na tiskovni konferenci pojasnil splošne okoliščine glede inšpekcijskega postopka v povezavi s primerom odvzema goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem.

Kot je dejal, je uprava za varno hrano 10. novembra prijela prijavo na območju Leskovca pri Krškem, ki je bila takoj dodeljena območnemu uradu, ta pa jo je dodelil uradni veterinarki, ki je uvedla nadzor.

»V okviru nadzora je med ugotovitvenim postopkom ugotovila kršitve zakonodaje in se odločila z ustno odločbo odvzeti živali njihovemu dotedanjemu lastniku. Veterinarka je včeraj izdala pisni odpravek ustne odločbe s pravnim poukom, v katerem so opisane možnosti pritožnika,« je dejal.

Glede informacij, da je bil odvzem posledica nedavne novele, je Kos poudaril, da je možnost odvzema živali v veljavi že od leta 2013. Dejal je tudi, da ni res, da so prijavo podali nevladniki, obenem pa poudaril, da so kot inšpektorji dolžni varovati vir prijave. 

Glede informacij o preteklih nadzorih pri kmetu je Kos povedal, da so bili inšpektorji tam že leta 2018. Takrat je bila izdana odločba o odpravi neskladnosti. »Neskladja so bila pri registraciji živali in slabih higienskih razmerah v hlevu. Septembra letos je veterinar opravil letni pregled in ugotovil neskladja v zvezi s pravočasno veteransko oskrbo in s higienskimi razmerami v hlevu. Izdal je pisno navodilo za odpravo nepravilnosti,« je dejal.

Dodal je še, da so uvedli izredno verifikacijo postopka odvzema živali, o rezultatih pa da bodo obvestili javnost.

Štirinajstega novembra je namreč veterinarska inšpekcija na podlagi ustne odločbe inšpektorice na kmetiji odvzela 24 glav goveda. Kot poroča Dnevnik, inšpektorica v zapisniku na kraju samem ni napisala, koliko in katere živali je odvzela, navedla ni niti konkretnih razlogov za odvzem. V zapisniku tudi ni nobene izjave vpletenih, prav tako ne piše, ali obstajajo fotografije odvzetih živali.

Inšpektorica je sicer napovedala, da bo zapisnik z vsemi temi podatki dopolnila pozneje v pisarni, kar je storila šele čez šest dni.

Pri Dnevniku so zato na upravno inšpekcijo naslovili vprašanje, ali lahko inšpektorica zapisnik, ki ga je podpisala na kmečkem dvorišču, pozneje v službenih prostorih dopolni z manjkajočimi podatki. Prosili so jih tudi za oceno, ali zapisnik, pripravljen ob odvzemu, vsebuje vse potrebne elemente.

Jasnih odgovorov niso dobili, so pa z upravne inšpekcije sporočili, da v tej zadevi niso prejeli še nobene prijave suma kršitve inšpekcijskega postopka, zato bodo navedbe časopisa obravnavali kot prijavo.

Odvzem goveda razburja tako strokovno kot politično javnost. Medtem ko je iz sporočila za javnost uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin razbrati, da naj bi bil upravičen, so na kmetijsko-gozdarski zbornici in v Sindikatu kmetov Slovenije opozorili, da je bil ta ukrep nesorazmeren in nezakonit ter da bi moral imeti kmet vsaj možnost, da domnevne nepravilnosti prej odpravi. Začasni minister za kmetijstvo Marjan Šarec je napovedal interni nadzor nad postopkom odvzema.

V SDS so medtem napovedali vložitev predloga sprememb zakona o zaščiti živali. Novela tega zakona je sicer začela veljati pred kratkim in je po mnenju nekaterih kriva za nastali zaplet, medtem ko na upravi za varno hrano pravijo, da odvzem ni bil posledica novele, ker možnost trajnega odvzema živali velja že deset let.

Preberite še: