Ob vladni si Golob želi tudi programsko koalicijo

O Golobovi izvolitvi v državnem zboru predvidoma že v sredo. Golob pričakuje, da bi tudi zaslišanja kandidatov za ministre stekla ta teden.
Fotografija: Najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob pri predsedniku Borutu Pahorju. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslank in poslancev prihodnje koalicije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob pri predsedniku Borutu Pahorju. Podporo je Golob izkazal tudi s podpisi 53 poslank in poslancev prihodnje koalicije. FOTO: Jure Eržen/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je v skladu z ustavo danes opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in v popoldanski izjavi sporočil, da državnemu zboru nekaj pred 14. uro v potrditev za predsednika vlade predlaga Roberta Goloba.

»V pogovorih sem lahko nedvoumno ugotovil, da dr. Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev državnega zbora. Zato sem lahko danes podpisal pismo predsednici državnega zbora. V pismu jo obveščam, da Državnemu zboru Republike Slovenije predlagam dr. Roberta Goloba za predsednika vlade,« je povedal Pahor. Golobu je tudi čestital in mu želel srečno pot pri oblikovanju, imenovanju in vodenju nove vlade.

»V pogovorih sem lahko nedvoumno ugotovil, da dr. Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev Državnega zbora,« je v popoldanski izjavi povedal Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»V pogovorih sem lahko nedvoumno ugotovil, da dr. Robert Golob uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev Državnega zbora,« je v popoldanski izjavi povedal Borut Pahor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Golob je v nagovoru izpostavil, da jim je uspelo sestaviti trdno vladno koalicijo, ki se je danes izkazala s podpisi za mandatarja. Poudaril je tudi, da želijo postopke konstruiranja nove vlade skrajšati na minimum. »Želim biti predsednik vlade, ki ne bo vnašal razkola med volivce, ne glede na to, katero stranko so volili. Mogoče nas bo jesen presenetila, mogoče bomo ugotovili jeseni, če bomo vztrajali pri strpnosti in dialogu, da obstaja možnost tudi za širše sodelovanje s strankami, ki so danes v opoziciji,« je dejal Golob in nadaljevanju pojasnil, da bi bila to programska koalicija.

Sodelovanje si želi pri vprašanjih, ki zahtevajo ustavno večino, kot je na primer sprememba volilne zakonodaje. Podobno tudi pri pokojninski reformi, ki sicer ne zahteva ustavne večine. »Verjamem, da samo če zgradimo zares široko programsko, ne vladno koalicijo, lahko naslovimo najbolj temeljna vprašanja,« je med drugim povedal, a v nadaljevanju nakazal zadržanost glede sodelovanja s SDS.

»Štejejo dejanja in ko bo opozicija s svojmi dejanji izkazala konstruktivno držo, se bomo z njimi začeli pogovarjati o programski koaliciji. Če bo to jesni super, če ne bo pa kasneje,« je dejal.

Predsednik republike Borut Pahor in najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predsednik republike Borut Pahor in najverjetnejši prihodnji premier Robert Golob. FOTO: Jure Eržen/Delo
V strankah bodoče koalicije pričakujejo, da bo glasovanje o Golobovi izvolitvi že v sredo popoldne. Takoj v sredo, ko bo Golob predvidoma potrjen, naj bi že predlagal v imenovanje ministrske kandidate, saj si želi do 3. junija sestaviti vlado.

V sredo naj bi razkril tudi ime novega vodje poslanske skupine Gibanja Svoboda v državnem zboru. Trenutno jih vodi sam.

Golob pričakuje, da bi lahko zaslišanja kandidatov za ministre stekla že ta teden, tako da bi bili nekateri že ta teden tudi potrjeni. Nekateri kandidati so se namreč odpovedali tridnevnemu roku za pripravo. Na vprašanja, ali ni ta minimalni rok tam tudi za pripravo poslancev opozicije, pa je odgovoril, da so njihovi ministrski kandidati znani že nekaj časa in ne bodo znani šele v sredo. »Verjamite pa mi, da je nanje opozicija že kar dobro pripravljena, kar si lahko preberete tudi v njihovih medijih,« je dejal Golob.

Največji razlog za naglico pri sestavi vlade je izkoristiti poletje za pripravo na jesen, pravi Golob, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida-19.

Izjavi Pahorja in Goloba v Veliki dvorani Predsedniške palače si lahko ogledate v videu.

Preberite še:

Komentarji: