Policisti tudi danes v nadzor na območja izletniških točk

Ker je vreme danes slabše kot v soboto, tako velikega obiska priljubljenih izletniških in pohodniških točk danes ni pričakovati.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik/Delo

Po sobotnem navalu obiskovalcev na priljubljene izletniške in pohodniške točke predvsem na Gorenjskem, pa tudi drugod po Sloveniji, policisti tudi danes izvajajo aktivnosti in nadzore glede spoštovanja odlokov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. V soboto so ugotovili več kršitev odlokov.

Lepo vreme je v soboto v naravo zvabilo številne. Na Gorenjskem je bilo po podatkih Policijske uprave (PU) Kranj največ obiskovalcev na območju Gozda s Kriško goro, Ljubelja z Zelenico, v Kranjski Gori, Ratečah, Planici in Tamarju, pa tudi na Krvavcu, v dolini Drage in na Pokljuki.

image_alt
Na Gorenjskem spet gneča, dostop do Velike planine ni več mogoč


Samo v soboto dopoldne so policisti na območju PU Kranj ugotovili 60 kršitev odlokov o preprečevanju širjenja novega koronavirusa, zaradi polnih parkirišč pa so nazaj poslali okoli 120 vozil, so za STA pojasnili na PU Kranj.

Včeraj je bila na območjih izletniških točk velika gneča. FOTO: PGD Gozd pri Kamniku
Včeraj je bila na območjih izletniških točk velika gneča. FOTO: PGD Gozd pri Kamniku


Med drugim so se na povečan obisk čez vikend zaradi rekreacije v naravi na območju Završnice posebej pripravili v Občini Žirovnica. Kot je navedeno na spletni strani občine, na območju Završnice ob koncu tedna ugotavljajo prekomerno druženje oseb in problem parkiranja in oviranja prometa ter dostopa intervencijskim službam.

Zato so se minuli teden dogovorili, da bodo za čas vikenda najprej uredili dodatne prostore za parkiranje in nato v primeru polnih parkirnih mest omejili dostop v dolino Završnice. Izjeme so stanovalci, dostava hrane in nujne storitve. Bližnje stanovalce prosijo, da prihajajo v Završnico peš, vse pa, da upoštevajo navodila občinskih redarjev, gasilcev in policije, je navedeno na spletni strani občine.Na območju PU Ljubljana je bilo v soboto največ gneče na območju Velike planine, Katarine in Rakitne, kjer so policisti več ur urejali promet. Do gneče je prihajalo predvsem zaradi nepravilnega parkiranja, saj so obiskovalci vozila zaradi trenutnega pomanjkanja parkirišč puščali kar na vozišču. S tem so onemogočili normalen potek prometa in dostop interventnim službam, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Na območju Velike planine so policisti izdali 20 obvestil o nepravilnem parkiranju, na Rakitni pa štiri. Kršitev zakona o nalezljivih bolezni tam niso ugotovili, saj so se vsi na območju nahajali na podlagi izjeme po odloku, ki dovoljuje gibanje znotraj regije med občinami zaradi izvajanja individualnih športnih aktivnosti, so navedli.

image_alt
Čas posledic


Na območju PU Maribor so v soboto nadzor nad spoštovanjem odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi izvedli na 232 krajih. Prejeli so tri prijave domnevnih kršitev, sami pa zaznali 27 kršitev odloka. V 16 primerih so policisti kršiteljem izrekli opozorilo, v 12 primerih pa uvedli prekrškovni postopek po zakonu o nalezljivih boleznih.

Po poročanju spletnega Večera je zimska idila v soboto tudi na Mariborsko in Areško Pohorje privabila številne pohodnike, turne smučarje, tekače na smučeh in družine. Zaradi gneče je v soboto na dovozni cesti do Areha nastala dolga kolona.

Komentarji: