Potrdili 29 okužb, vsi otroci iz kanalskega vrtca ostali doma

Dve osebi s covidom-19 sta na intenzivni negi, eno osebo pa so iz bolnišnice odpustili.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V torek so opravili 1150 testiranj in potrdili 29 primerov okužbe s koronavirusom, umrl je en bolnik. 22 oseb je hospitaliziranih, dve osebi sta na intenzivni negi, eno osebo so iz bolnišnice odpustili. V ponedeljek so ob 914 testiranjih potrdili 24 okužb.

To je že četrti dan, ko pristojni sporočajo, da je ena oseba s covidom-19 umrla. Pristojni sicer nočejo pojasnjevati natančnih vzrokov smrti. Pred tem zaradi covida-19 ni umrla nobena oseba od 31. maja.

Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 2006 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 115 bolnikov.


 

V hrastniškem domu starejših tri nove okužbe


V Domu starejših Hrastnik so v torek potrdili tri nove okužbe z novim koronavirusom, in sicer dve pri oskrbovancih in eno pri zaposleni osebi. Oba oskrbovanca so odpeljali v šempetrsko bolnišnico, ki je v torek sprejela tudi sedem okuženih stanovalcev iz doma, je danes povedal direktor doma Drago Kopušar. Dejal je, da je tako trenutno v domu okuženih 20 oskrbovancev in osem zaposlenih.

Kot so sporočili s hrastniške občine, bo na podlagi torkovega kriznega sestanka v domu treba opraviti nekatere nujne spremembe, pri čemer bodo v domu potrebovali tudi pomoč. Domu bo pri reorganizaciji dela skupaj s hrastniškim Rdečim križem in civilno zaščito pomagala občina.

Poleg žarišča v domu je bilo povečano število okužb zaznano tudi v naselju Novi log, zato občina skupaj z upravniki večstanovanjskih stavb na tem področju ponovno uvaja razkuževanje skupnih prostorov. Dogovori glede razkuževanja med upravniki in predstavniki posameznih stavb že potekajo, opremo in sredstva za razkuževanje pa bo zagotovila občina.

Na občini navajajo, da so vseskozi v stiku z zdravstveno inšpekcijo, ki je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh se bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali, preverjalo se bo vse izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama. Vse občane pa na občini ponovno prosijo, da dosledno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in občine, saj lahko le s skupnimi močmi zajezijo širjenje virusa.


 

Vsi otroci iz kanalskega vrtca ostali doma


Čeprav je vrtec ob osnovni šoli v Kanalu odprt, zaradi okužene vzgojiteljice ostajajo doma tudi tisti otroci, ki jim ni bila odrejena karantena. V torek zjutraj sta v vrtec prišla le dva otroka, vendar so tudi njiju kasneje prišli iskat in ju odpeljali v domače varstvo. Danes pa v vrtec ni bilo nobenega.

»Glede na trenutno situacijo v vrtcu so se starši ostalih otrok odločili, da jih do 24. julija zadržijo v domačem varstvu,« so zapisali na spletni strani vrtca Kanal.

V ponedeljek zvečer so bili o karanteni obveščeni starši okrog 20 otrok iz skupine obolele vzgojiteljice, prav tako so morali v karanteno trije zaposleni v vrtcu, ki so bili konec prejšnjega tedna v stiku z obolelo vzgojiteljico.

V kanalskem vrtcu je sicer 91 otrok in 13 zaposlenih strokovnih delavcev, vendar je bilo v tem času veliko otrok na dopustu, še več pa jih je preko poletja doma.

Komentarji: