Prehod v hladnejše obdobje bo buren – na zahodu države že razbesnela neurja

Močne padavine so že zajele predvsem zahod države, vzdolž meje z Italijo. Oblak padavin se počasi pomika proti vzhodu.
Fotografija: Neurje je pred kratkim pustošilo na Ptuju. FOTO: Maribor Info
Odpri galerijo
Neurje je pred kratkim pustošilo na Ptuju. FOTO: Maribor Info

Prehod iz vročega tedna v hladnejše obdobje bo kot običajno dokaj buren. Danes popoldne in zvečer so možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo, opozarjajo meteorologi. V nedeljo popoldan se bodo dnevne temperature marsikje po Slovenije spustile na 20 stopinj Celzija.

Hladna fronta je zahodno Evropo dosegla že v petek opoldne, Slovenijo bo dosegla predvidoma v nedeljo. Nestabilno ozračje nad našimi kraji je bilo že petek, danes pa se je začasno umirilo.

Zgodaj popoldne pa se bo nevihtna aktivnost znova prebudila, ponekod po državi se že pojavljajo močnejša neurja in nalivi. Na prometno-informacijskem centru voznike pozivajo, naj ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih. Promet je na takšnih območjih upočasnjen.

Močne padavine so že zajele predvsem zahod države, vzdolž meje z Italijo. Oblak padavin se počasi pomika proti vzhodu. Portal Neurje.si poroča, da so iz smeri Avstrije Goričko zajele močnejše nevihte s točo in nalivi. O toči poročajo tudi v kraju Grad pri Goričkem, Zidanem Mostu in v kraju Voličina. Hudo neurje s točo je popoldan zajelo tudi mesto Wildon južno od Gradca.V noči na nedeljo se bodo padavine z nevihtami najprej začele pojavljati v zahodni Sloveniji in se do nedeljskega jutra predvidoma razširile na vso Slovenijo. V nedeljo čez dan bodo pogoste plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, vmes pa obdobja brez padavin.

Krajevna neurja z morebitno debelejšo točo bodo predvidoma omejena le na vzhodno Slovenijo. Zaradi predvidenih obilnejših nalivov lahko povsod nastanejo težave z meteorno vodo in hudourniškimi vodotoki. Osvežilo se bo, v nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 stopinj Celzija.

Nad Ribnico in Kočevjem se je razbesnelo neurje z močnim vetrom in točo v začetku tega meseca. FOTO: Marko Feist 
Nad Ribnico in Kočevjem se je razbesnelo neurje z močnim vetrom in točo v začetku tega meseca. FOTO: Marko Feist 


V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastajale bodo posamezne plohe in nevihte. Znova bo topleje, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30 stopinj Celzija. Novega vročinskega vala po napovedih meteorologov zaenkrat ni na vidiku.

Imate fotografije neurij? Pošljite nam jih!

Komentarji: