Primer ni osamljen

Trpinčenje otrok v vrtcih: zgodbe velikokrat več let ostanejo skrite.
Fotografija: predšolska vzgoja
Odpri galerijo
predšolska vzgoja

Slovenijo je zgrozila zgodba o trpinčenju otrok v ljubljanskem zavodu Kengurujčki, a žal, kot je razvidno dokumentacije Dela, to ni osamljen primer. Nekatere zgodbe dobijo sodni epilog, druge se končajo s protitožbami, tretje potihnejo in karavana gre naprej.


Sodni epilog primera v Mariboru: 13 mesecev zapora


Mediji so o trpinčenju otrok v mariborskem vrtcu začeli poročati septembra 2013. Primer je januarja 2016 doživel tudi sodni epilog: pomočnica vzgojiteljice Marjeta Veselič mariborskega vrtca Borisa Pečeta je bila obsojena na 13 mesecev zaporne kazni, čeprav je obtožbe vseskozi zanikala. Na njene krute prijeme sta ravnateljico vrtca takrat opozorili druga vzgojiteljica in čistilka. V vrtcu so jo kmalu postavili na cesto. Iz sodnega spisa sledi, da je Veseličeva decembra 2012 v jaslicah med lutkovno prestavo takrat poldrugo leto staro deklico, ki je hodila po igralnici, tako grobo posadila na stol, da je začela jokati. Nad deklico se je znova znesla nekaj mesecev kasneje, ko jo je prepričevala med zajtrkom, naj poje hrenovko, kar pa je deklica odklanjala. Pomočnica vzgojiteljice je jokajočo deklico začela tresti, nato jo je z višine svojega pasu spustila na posteljo, kamor je padla s trebuhom naprej. Nato jo je prijela za vrat, zaradi česar naj bi se deklica celo dušila. Glavo deklice je nato potisnila pod pipo, da ji je voda tekla po obrazu. Primer surovega ravnanja pri drugi punčki so obravnavali konec leta 2012 in marca 2013, ko je jokajočo deklico udarila po ritnicah, jo stresala in vrgla na posteljo ter jo pokrila z odejo čez glavo. Isto deklico je v drugem primeru vrgla tako, da je padla na hrbet. Ker ni nehala jokati, jo je polila z vodo. Starši so takrat pojasnili, da so opazili stisko, saj nista želeli v vrtec.


Zaposleni spregovorili šele po več letih


Izreden inšpekcijski nadzor je v začetku 2015 stekel tudi po prijavi zaposlenih v javnem zavodu otroški vrtec Šmarje pri Jelšah. Inšpektorat je takrat ugotovil precej kršitev različnih predpisov, med drugim nepravilnosti pri zaposlitvah, saj ena za nedoločen čas zaposlena delavka ni imela ustrezne stopnje izobrazbe. V pobudi, pod katero se je podpisala vrsta zaposlenih, pa je bilo opisano tudi nasilje nad otroki, a tega je inšpektorat predal policiji. Zaposleni so s podpisi pod pobudo zatrdili, da so nekateri zaposleni na otroke kričali, jih vlekli za roko v druge igralnice, da so padale klofute in udarci po rokah ter da vseh otrok niso obravnavali enako. Policija je zadevo preiskala in izkazalo se je, da so se številni v pobudi opisani dogodki zgodili že pred leti in da trpinčeni otroci niso niti več v vrtcu. Do pregona kasneje ni prišlo.


Sojenje vzgojiteljici iz vrtca v Hrvatinih


Primer iz italijanskega vrtca v Hrvatinih, ki sta ga ustanovili Mestna občina Koper in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper, ki je odjeknil aprila 2015, pa je pristal na sodišču. Sojenje vzgojiteljici Franki Kovačič, ki je obtožena surovega ravnanja z otroki, še poteka. Ženska, ki je 30 let skrbela za vzgojo otrok, obtožbe zanika. Otroke naj bi ščipala, klofutala, vlekla naj bi jih za lase in ušesa, v kopalnici naj bi preveč razigranim glavo tiščala v umivalnik, napolnjen z mrzlo vodo. Ustrahovala naj bi jih, da doma o njenem ravnanju ne smejo črhniti niti besede, sicer jih bo zaklenila, tako da starši sploh ne bodo prišli do njih. Vzgojiteljica naj bi bila problematična že v vrtcih, v katerih je bila zaposlena prej.

Komentarji: