Radon je pregnal uslužbence, bolniki in zdravniki so ostali

Uslužbenci UKC so zapustili zdravju nevarno stavbo, zgrajeno leta 1880. Zaposleni treh drugih institucij, ki tu domujejo, pa se nimajo kam seliti.
Fotografija: Koncentracije radona po Sloveniji FOTO: Delo/infografika
Odpri galerijo
Koncentracije radona po Sloveniji FOTO: Delo/infografika

Ljubljana – Ne samo stavba na Kotnikovi ulici 28 v središču Ljubljane, od koder se je zaradi nevarnosti za zdravje čez vikend izselilo 265 uslužbencev ministrstva za delo, za zdravje nevarna je tudi stavba na Poljanskem nasipu 58 ob Ljubljanici. V njej so izmerili presežne vrednosti radona. Uslužbenci UKC so se že izselili, zaposleni treh drugih institucij, ki tu domujejo, pa se nimajo kam.

»Razmeroma visoke vrednosti radona so bile izmerjene v nekaterih prostorih v kleti in pritličju, zato so se delavci UKC, ki so tam delali, hitro izselili drugam. V prvem nadstropju, kjer delamo mi, so bile vrednosti sprejemljive, vendar smo v tem letu začeli novogradnjo, ki bo končana leta 2019. Pospešitev gradnje je bila tudi posledica radona v stavbi,« je odgovorila Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, ki se ukvarja z meritvami radona. Prav ta klinični inštitut in profesorica Dodič Fikfak imata sedež v stavbi na Poljanskem nasipu 58. Gre za stavbo, zgrajeno leta 1880.

Medtem ko so se uslužbenci UKC že izselili in se bodo uslužbenci inštituta selili predvidoma prihodnje leto, so zaposleni na katedri za družinsko medicino še vedno v pritličju, zdravniki in bolniki psihiatrične klinike pa še vedno v drugem nadstropju. Naročeno jim je, da večkrat prezračijo prostore.


 

Različna prisotnost


Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Pred leti (1990–1994) je Institut »Jožef Stefan« opravil obsežno raziskavo o radonu v vrtcih in šolah po Sloveniji. V 24 šolah in šestih vrtcih je izmeril visoke presežne vrednosti, čez tisoč bekerelov. Te stavbe so bile zaprte in sanirane. V kar 143 šolah in vrtcih so izmerili vrednosti med 400 in 600 bekereli, kar je tudi preveč. Danes je za šole, vrtce in domove omejitev koncentracije radona 300 bekerelov na kubični meter na leto, je povedala Janja Vaupotič z Instituta Jožef Stefan.

Radon je v Sloveniji različno prisoten (glej zemljevid). Na ogroženih območjih opravlja Zavod za varstvo pri delu brezplačne meritve radona po domovih. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana Sodražica, Vrhnika in Žužemberk, je zapisano na spletni strani Zavoda za varstvo pri delu. Projekt financira uprava za varstvo pred sevanji, ki deluje na ministrstvu za zdravje.
 

Sistematično zbranih podatkov o stavbah ni


Ali imamo v Sloveniji seznam zdravju nevarnih stavb? »Imamo le podatke za posamezne stavbe, za katere imajo stanovalci že meritve in nas prosijo, da jih ovrednotimo. Sistematičnih meritev kakovosti notranjega zraka tudi v svetu ni,« je odgovorila dr. Metoda Dodič Fikfak. Janja Vaupotič, ki se je z radonom raziskovalno ukvarjala, je povedala, da se je težava z radonom v zadnjem obdobju povečala. Odkar so ljudje zamenjali okna, ta zelo dobro tesnijo, zato so koncentracije v stanovanjskih prostorih višje in meritve niso odveč.

Komentarji: