Snega še ni, toda zimske službe so pripravljene

Od četrtka do sredine marca morajo biti vsa vozila po zakonu opremljena z zimsko opremo.
Fotografija: Sneg lahko povzroči veliko težav. Bodite pripravljeni. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Sneg lahko povzroči veliko težav. Bodite pripravljeni. FOTO: Jure Eržen

Snega še nimamo, toda od četrtka naprej morajo biti vsa vozila opremljena z zimsko opremo. Na novo zimsko sezono so pripravljeni tudi policisti, ki že preverjajo, kako so vozniki poskrbeli za ustrezno opremo, prve informacije o pripravljenosti pa so sporočili tudi pri Darsu in nekaterih zimskih službah.


 
Za zimo velja, da se lahko razmere hitro poslabšajo, snežne padavine pa pošteno ohromijo ves promet. Največ težav povzročajo prve padavine, ko ljudje še niso pripravljeni na sneg. Zimska oprema je obvezna med 15. novembrom in 15. marca, avtomobil pa morajo biti opremljeni s štirimi zimskimi pnevmatikami. Edina alternativa so letne pnevmatike in snežne verige v prtljažniku, če zapade sneg pred ali po predpisanem obdobju, pa je zimska oprema obvezna v vsakem primeru.
 

Poskrbite za ustrezno opremo


Pozornost moramo nameniti celotnemu avtomobilu in ne samo pnevmatikam. Mraz in slabo vreme posežeta tudi v delovanje motorja, mehanike in vplivata na vidljivost, zato je potrebno imeti dovolj ustrezne tekočine za čiščenje stekel, ki hkrati ne zamrzne. Pozimi v avtomobilu lahko pridejo zelo prav tudi sicer neobvezni pripomočki, kot so strgalo za led, metlica za sneg, zložljiva lopato, svetilka, dodatne rokavice, odeja in še kakšen rezervni kos toplega oblačila, če prtljažnik dopušča.



FOTO: Jože Suhadolnik
FOTO: Jože Suhadolnik


Zimske službe so pripravljene


Na novo zimsko sezono so pripravljeni tudi pri Darsu, saj so že pregledali vso mehanizacijo, kupili zadostne količine soli in usposobili kader za delo v zimskih razmerah. Pojasnili so, da so se na novo zimsko sezono pričeli pripravljali že poleti. V pripravljenosti imajo 1060 delavcev, 427 snežnih plugov, 238 vlečnih posipalcev, 161 avtomatskih posipalcev, 62 snežnih rezkarjev in 475 drugih vozil. Direkcija sicer skrbi in vzdržuje 6000 kilometrov glavnih in regionalnih cest.

Po lanski izjemno naporni sezoni so pripravljeni tudi na območju Maribora. Pridobili so nekaj novih strojev in okrepili svoje vrste. Enote, ki so v stalni pripravljenosti, bodo s pluženjem začele, ko na glavnih cestah zapade do 10 centimetrov snega, kriterij za ostale ceste pa je do 15 centimetrov.

Komentarji: