Spomenka Hribar in Peter Čeferin sta dobila naziv častnega meščana

Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklepa o podelitvi naziva častna meščanka in častni meščan glavnega mesta Ljubljana, proti so bili člani SDS in NSi.
Fotografija: Ljubljana ima dva nova častna meščana. FOTO: Hočevar Uroš/Delo
Odpri galerijo
Ljubljana ima dva nova častna meščana. FOTO: Hočevar Uroš/Delo

Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklepa o podelitvi naziva častna meščanka in častni meščan glavnega mesta Ljubljana filozofinji in sociologinji Spomenki Hribar ter odvetniku Petru Čeferinu. Na današnji seji so potrdili tudi dobitnike nagrad in plaket glavnega mesta za leto 2021.

Občinska komisija za priznanja, ki je obravnavala sedem vlog za podelitev naziva častni občan oziroma občanka, je v utemeljitvi naziva Spomenki Hribar med drugim zapisala, da je »intelektualka, ki je imela kar največji vpliv na globinske spremembe družbene, kulturne in vrednostne klime v Sloveniji od 80. let dalje«.

Kot so spomnili, je bila ena osrednjih osebnosti kroga Nove revije, »intelektualni in državljanski angažma pa jo je ob političnih spremembah v 90. letih katapultiral v politiko,« v kateri je delovala kot poslanka »zadnje skupščine,« ki je izpeljala demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

Spomenka Hribar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Spomenka Hribar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Čeferin, kot je zapisala komisija, velja »za neustrašnega odvetnika, ki za svojega klienta, ki se v kazenskem postopku spopada z državo, stori vse, kar more in kar mu dopuščajo predpisi.« Zavzema se za vrednote odvetništva in neodvisnost odvetnikov, kar v praksi uresničuje v odvetniški družbi Čeferin, ki jo je ustanovil s svojima sinovoma.

Osebno je prispeval k sprejetju zakonske ureditve, ki zagotavlja obdolžencu odvetniško zastopanje že od odvzema prostosti naprej, ter k zakonodaji, ki se nanaša na odvetništvo, so še zapisali v komisiji.

Predlogoma so sicer nasprotovali v SDS in NSi. Po besedah Mojce Sojar (NSi) v obrazložitvi imenovanja Čeferina ni najti nič konkretnega, narejenega v korist Ljubljane. Tudi Zvone Čadež (SDS) je opomnil, da v obrazložitvi Čeferina Mestna občina Ljubljana (Mol) ni omenjena niti enkrat, pa čeprav je v odloku o priznanjih Mol zapisano, da naziv častni meščan prejmejo posamezniki, ki so izjemni zaslužni za ugled, pomen in razvoj Mol.

Igor Horvat (SDS) je tokratni izbor za častno meščanko in meščana označil kot »nenavaden«. O Spomenki Hribar je dejal, da se ne more znebiti občutka, da so njeni kasnejši zapisi in njena družbena angažiranost močno razdvajala slovensko družbo, ter jo označil kot osebo, ki ni povezovalna, ampak ki razdvaja. Glede Čeferina pa, kot je dejal, ne ve, kaj je tako bistvenega naredil za Ljubljano, je pa odvetniška družba Čeferin od leta 2007 od Mol prejela več kot milijon evrov, kot je razvidno iz portala Erar.

Peter Čeferin FOTO: Suhadolnik Jože/Delo
Peter Čeferin FOTO: Suhadolnik Jože/Delo


Njegovemu mnenju se je pridružila tudi Ana Zagožen (SDS), ki je izpostavila, da mora imeti častni meščan široke poglede, sami pa predlagajo osebo, ki ne more biti predstavnica vseh Ljubljančanov in vzor celotni državi kot častna predstavnica glavnega mesta, saj nikoli ni sprejela drugačnih političnih pogledov kot svojega in ni sprejemala drugače mislečih.

Nagrade glavnega mesta letos prejmejo organizator športnih dejavnosti in dolgoletni direktor Ljubljanskega maratona Gojko Zalokar, dolgoletni vodja zavoda Šport Ljubljana (prej Zavoda Tivoli) Drago Banović, ravnateljica vrtca Trnovo Suzana Antič, ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup ter Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Plakete pa prejmejo arhitekt Viktor Pust, igralski kolektiv Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, Bojanka Genorio, ki vodi Dom starejših občanov Fužine, glasbenik Tomaž Domicelj, Kulturno društvo Ženski pevski zbor Svoboda in Janez Winkler, partizan, taboriščnik in eden idejnih očetov maratona Franja.

Preberite še:

Komentarji: