Janša: Celotna država v rdečem območju, šole in vrtci odprti

Razlika v razširjenosti okužb po posameznih slovenskih regijah se je po vladni oceni znižala, zato razlik glede ukrepov v regijah ne bo.
Fotografija: Kot je povedal Janez Janša, bodo za celotno državo veljali ukrepi, ki veljajo za rdeča območja. To velja tudi za vrtce in prvo triado osnovnih šol, ki bodo od torka odprti v vseh regijah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Kot je povedal Janez Janša, bodo za celotno državo veljali ukrepi, ki veljajo za rdeča območja. To velja tudi za vrtce in prvo triado osnovnih šol, ki bodo od torka odprti v vseh regijah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na Brdu pri Kranju je ponovno potekala redna seja vade, kot že niz četrtkov doslej je bila ponovno najtežje pričakovana vladna odločitev glede šolstva. Premier Janez Janša je po seji povedal, da se bodo vrtci in prva osnovnošolska triada prihodnji torek odprli po vsej državi, tudi delitev Slovenije na črna in rdeča območja je zaenkrat preteklost. Po vsej državi bodo veljali ukrepi, ki veljajo za rdeče regije.

Odločitev vlade prinaša odmik od odločitve izpred tedna, ko je Janša napovedal, da se bo situacija v vrtcih in osnovnih šolah v posameznih slovenskih statističnih regijah izmenjevala iz tedna v teden.

Epidemiologi so sicer vladi predlagali obsežnejše odprtje šol v vseh regijah, in sicer za učence do 5. razreda, ob tem pa tudi ukinitev omejitve gibanja na regije in občine, je danes povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Kot danes odmeva v javnosti, nekateri drugi ključni člani vladne strokovne skupine za covid-19 in celo vlade niso dobili dovoljenja vladnega urada za komuniciranje za podajanje izjav

image_alt
Ukom povozil lastno poslanstvo




Izjave si lahko ogledate v videu:


 

Vrtci in prva triada osnovnih šol odprti po vseh regijah


Situacija je še vedno resna, po številu okužb na število prebivalcev v zadnjem tednu smo še vedno v vrhu Evrope, je po seji vlade uvodoma povedal Janša. Spomnil je, da je kot drugod v Evropi tudi v Sloveniji prisotna dilema glede ukrepov zaradi prisotnosti novih verzij novega koronavirusa. Novoodkriti sev zmanjšuje pozitivne trende.

Kot bistveno glede aktualne epidemiološke slike v naši državi je ocenil, da se je razlika v razširjenosti okužb po posameznih slovenskih regijah znižala, kar sodeč po vladni odločitvi pomeni, da tudi razlik glede ukrepov v slovenskih regijah ne bo. Kot je izjavil, je za celotno državo razglašeno rdeče območje, Slovenija je po njegovi oceni na vladnem semaforju trenutno bližje oranžni kot črni barvi. Za tisoče otrok in njihove starše to pomeni, da bodo vrtci in prva triada osnovnih šol od torka odprti po vseh regijah.

Na vprašanje, zakaj vlada ni sledila predlogu epidemiologov o odprtju osnovnih šol do 5. razreda je Janša povedal, da bo potrebno usklajevanje s pogledi drugih strokovnjakov z zdravstvenega področja in tudi drugih strok. Denimo glede tega, katerim šolarjem dati prednost? Morda tistim, ki šolanje zaključujejo? Zaključnim razredom osnovne šole in srednjih šol?

Vladni načrt sproščanja ukrepov v rdečem območju omogoča tudi vrnitev več gospodarskih, iuobraževalnih, kulturnih in rekreativnih dejavnosti. FOTO: gov.si
Vladni načrt sproščanja ukrepov v rdečem območju omogoča tudi vrnitev več gospodarskih, iuobraževalnih, kulturnih in rekreativnih dejavnosti. FOTO: gov.si


Glede vladne blokade objave razpisa za visokošolske študije je povedal, da ga je vlada danes obravnavala, a ni sprejela dokončne odločitve o soglasju k vpisu na fakultete. Po njegovi oceni so opravili obsežno razpravo, a je niso končali, ker želi vlada prej slišati predstavnike šolstva in gospodarstva. Pogovor na to temo bo na Brdu pri Kranju popoldan.

image_alt
Rektorji pozvali k čimprejšnji objavi razpisa


Glede konstruktivne nezaupnice, katere vložitev je Kul napovedal za prihodnji teden, je Janša povedal, da bodo v koaliciji najprej počakali na glasovanje. Koalicija se je včeraj sestala na Brdu pri Kranju in sklenila, da bodo na podlagi opravljene razprave organi vseh treh koalicijskih strank, SDS, SMC in NSi, do 15. februarja situacijo analizirali. »Potem bomo sestanek nadaljevali in se dogovorili za morebitno izostritev prioritet v prihodnje«, je povedal Janša. 

Epidemiologi so politiki predlagali odprtje šol za učence do 5. razreda v vseh slovenskih regijah in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Epidemiologi so politiki predlagali odprtje šol za učence do 5. razreda v vseh slovenskih regijah in ukinitev omejitve gibanja na regije in občine. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Počivalšek glede izpolnjevanja pričakovanj SMC zadovoljen


Zdravko Počivalšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zdravko Počivalšek
je glede razmer v koaliciji ponovil, da je z izpolnjevanjem pričakovanj SMC zadovoljen in da ima Slovenija dobra izhodišča za izhod iz krize. Nekaj točk bo treba pospešiti, je dodal. Med pričakovanji SMC je izpostavil predvsem zahtevo po enakomernem razvoju v regijah, nadaljevanju debirokratizacije in spremembi zakonodaje na področju konoplji v medicinske namene.

Glede razpisa visokošolskih programov je ocenil, da je izjemno pomembna, med drugim bi rad v naravoslovne študije pritegnil več študentk. Po njegovem mnenju se v gospodarstvu kažejo potrebe po inženirjih, IT strokovnjakih, strokovnjakih naravoslovnih znanosti in zdravnikih, med deficitarnimi poklici je naštel zidarje, voznike tovornjakov, vlačilcev, prodajalce, vojake, delavce in gostince.

SMC je sicer znova označil za stranko, ki naj bi bila korektor za ravnotežje in po njegovih besedah motor za razvoj. Ponovil je, da SMC koalicije Kul ne podpira.
 

Tonin bi podprl rekonstrukcijo vlade


Matej Tonin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matej Tonin. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matej Tonin je aktualen vladni načrt uravnavanja ukrepov označil kot jasen in pregleden. Kot je povedal, ga skrbi radikalizacija opozicije, po njegovi oceni skrajni nastopi nekaterih poslanskih skupin, ki jih razume kot grožnjo demokraciji. Želi si, kot je dodal, evropskih standardov.

Veseli pa se tudi konstruktivne nezaupnice in tega, da se poslanci preštejejo. Podpira tudi morebitno rekonstrukcijo vlade. Kot ključne cilje NSi je izpostavil boj proti covidu-19, vsem dostopno javno zdravstvo in okrevanje gospodarstva.
 

Odstop od vladnega načrta sproščanja ukrepov ni predviden


Glede predloga, da bi odprli šole do 5. razreda osnovnih šol in ukinili omejitve gibanja na regije in občine, je Janša povedal, da je potrebno uskladiti različne poglede stroke, a da odstop od vladnega načrta sproščanja ukrepov skladno z epidemiološko sliko ni predviden.

Vlada bo sicer danes na Brdu pri Kranju s predstavniki gospodarskih zbornic razpravljala tudi o tem, katere dejavnosti bi bilo mogoče odpreti ob upoštevanju priporočil NIJZ. Manevrski prostor je pri dejavnostih, katerih sprostitev je predvidena za rdečo fazo, pa doslej še niso bile odprte, je povedal Janša.

Sestanek bo namenjen razpravi o tem, kako postopoma odpreti tudi tiste panoge, ki so najbolj prizadete in so že dolgo časa zaprte, je doddal Počivalšek. »Gospodarstvo je pripravljeno na začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte. Ob spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko to počnejo varno, zato se zavzemam za pospešeno odpiranje dejavnosti, kajti naši obrtniki, trgovci si želijo delati. Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov,« je povedal.

Glede vprašanja Desusa oziroma statusa te stranke v odnosu do vladne koalicije pa je Janša povedal, da mu je odgovor na to vprašanje dalo glasovanje poslancev Desusa pri osmem protikoronskem paketu. Tega so namreč podprli. »Ni nam pomembno, kaj se dogaja na kmečkih turizmih, pomembno je glasovanje v državnem zboru,« je povedal premier.

Janša je napovedal še, da bodo v začetku prihodnjega tedna ali še prej vsi predsedniki parlamentarnih strank dobili novo povabilo k sodelovanju z vlado. Za podpis sporazuma sta se odločila predstavnika narodnosti in SNS. »Če njih vprašate, imajo dobre izkušnje s sodelovanjem. Morda bo to napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije,« je izjavil.
 

Opozicija zavrnila vabilo k sodelovanju


Stranke KUL so se negativno odzvale na Janševo vabilo vlade k sodelovanju. »Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo,« na Twitterju pravi prvak LMŠ Marjan Šarec. »Ne pustite se preslepiti,« sporoča Luka Mesec (Levica). Tudi po oceni Matjaža Nemca (SD) je vabilo pesek v oči. Alenka Bratušek (SAB) pa meni, da je najbolje, da se vlada poslovi.

Šarec je v pisnem odzivu za javnost navedel, da so bili v LMŠ konstruktivni že ob začetku epidemije, ko je vlado še vodil sam. Spomnil je na skupno novinarsko konferenco z Janšo ter navedel, da so ga povabili tudi na Svet za nacionalno varnost, tedaj prihajajoči vladi pa da so teden dni pred prisego »korektno po področjih predali informacije o stanju epidemije« .

Spomladi je bilo po njegovih navedbah rečeno, da je za prepozno ukrepanje kriva njegova vlada, zdaj pa imamo vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih. »Po vsem tem, ko so Janši stvari povsem ušle iz rok, čeprav je še marca 2020 vse vedel, bi zdaj, tudi s pomočjo predsednika republike in »kvazi' uglednih strokovnjakov (...) podpisoval sporazum o sodelovanju,« je dodal. Zato je po Šarčevih ocenah več kot očitno, čemu je namenjeno povabilo k sodelovanju: da bo Janša soodgovornost za slabo stanje v državi lahko prevalil na vse. 

Preberite še:

Komentarji: