Štirje člani sveta agencije v nemilosti dveh ministrov

Negativni izid poslovanja JAZMP in problemi z revizijo, člani sveta pa zanikajo odgovornost.
Fotografija: Člani sveta javne agencije za zdravila se upirajo predlagani krivdni razrešitvi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Člani sveta javne agencije za zdravila se upirajo predlagani krivdni razrešitvi. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Minister za zdravje Aleš Šabeder je pred kratkim zamenjal tri člane sveta zavoda na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, zdaj pa skupaj z ministrico za kmetijstvo zahteva še menjavo članov sveta Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Ker jih hoče zamenjati krivdno, se nameravajo pravno zaščititi.

Štirim članom sveta JAZMP (predsedniku Marko Rupretu, Andreji Jerina, Janezu Posediju, Mirjani Gašperlin) očitajo, da svoje naloge ne opravljajo vestno in strokovno. Bistvo problema naj bi bile skrivalnice pri pripravljanju revizijskega poročila in negativno poslovanje agencije. Lani je ustvarila več kot milijon evrov izgube.

Vlada o predčasni razrešitvi še ni odločala, saj še proučujejo odziv strank. Člani sveta agencije so očitke o nestrokovnosti označili za neutemeljene, zato so zadevo predali odvetnikom, je poročal Dnevnik.

Agencijo od novembra lani vodi Mojmir Radulović, od maja lani pa jo je kot vršilec dolžnosti Stanislav Primožič. Pred tem je bila dve leti glavna Andreja Čufar, ki je tako kot Primožič podala predlog za sporazumno predčasno razrešitev.
Pred Čufarjevo je agencijo upravljal Matej Breznik, ki je delo iz osebnih zdravstvenih razlogov prav tako zapustil pred koncem polovice petletnega mandata.

Primožič je v zadnjem pogovoru za Delo dejal, da so zaradi izvajanja rednih in razvojnih, torej projektnih nalog – te so povezane tudi z novimi nalogami, ki jih narekujeta domača zakonodaja in zakonodaja EU ter poleg drugega tudi priprave na brexit – leta 2018 za približno pet odstotkov povečali stroške dela nad načrtovanimi.

Preberite še:

Komentarji: