Golob bo vodenje pravosodnega ministrstva začasno prevzel sam

Na sestanku med SD in premierom sta obe strani izrazili željo po nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Kandidata za pravosodnega ministra bodo iskali skupaj.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Blaž Samec/Delo

Predsednica SD Tanja Fajon se je danes skupaj z ministrom stranke SD Matjažem Hanom le srečala s predsednikom vlade Robertom Golobom. Odnosi med premierom in stranko SD so te dni razmeroma napeti, saj Golob vse od minulega ponedeljka ni sprejel poziva vodstva SD, naj razreši ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki ji je SD odrekla podporo.

Po koncu sestanka je po poročanju STA Fajonova izjavila, da se Golob strinja, da vodenje pravosodnega ministrstva po odhodu Švarc Pipanove začasno prevzame sam. Da to stori, sta mu predlagala s Hanom. »Predsednik vlade se je strinjal s tem, enako tudi, da se v najkrajšem možnem času skupaj dogovorimo za najboljšega možnega kandidata, ki lahko prevzame pravosodje v nadaljevanju,« je še dodala.

image_alt
Vodenje pravosodnega ministrstva lahko prevzame Golob sam

Na vprašanje, ali to pomeni, da vodenje resorja ostaja v rokah SD, je povedala, da se o tem niso dogovorili, a naj bi razrez in število resorjev glede na stranke ostalo enako.

Obe strani sta izrazili tudi željo po nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Predsednik vlade jih je seznanil še, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč, je še izjavila Fajonova.

Predsednica SD je bila sicer že pred sestankom prepričana, da se bodo o novem ministru za pravosodje pogovorili skupaj, »glede na to, da so bili za to ministrstvo pristojni v stranki SD«.

Pred sestankom s premierom je povedala tudi, da pričakuje iskren pogovor in odgovor na vprašanje, ali še imajo zaupanje, da sodelujejo v koaliciji še naprej. »Zaupanje je načeto,« je dejala in dodala, da si želi premišljene poteze, in sicer tako kot predsednica SD kot podpredsednica vlade. Izrazila je željo, da ta koalicija konča mandat v obstoječi sestavi.

image_alt
Afera razdelila teren stranke SD

Predsednica SD je povedala tudi, da je to najtežji trenutek, odkar je prevzela vodenje stranke. Priznala je, da stranka ni v dobri kondiciji, a zagotovila, da bodo šli naprej. 

Predsednica SD Tanja Fajon se bo s predsednikom vlade predvidoma sestala danes pozno popoldne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednica SD Tanja Fajon se bo s predsednikom vlade predvidoma sestala danes pozno popoldne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ministrica Švarc Pipan je v začetku tega tedna predsedniku vlade ponudila odstop, premier pa je kasneje sporočil, da bo odstop sprejel. S pravosodno ministrico sta se medtem dogovorila, da ga seznani s svojimi ugotovitvami glede spornega nakupa stavbe na Litijski za potrebe sodišč. Kot je znano, ministrica pri tem ni skoparila z obtožbami na račun članov vodstva lastne stranke, med drugim glavnega tajnika Klemna Žiberta, ki je včeraj odstopil s položaja.

Kdo bo zasedel njegov položaj, Tanja Fajon ni povedala. Žibertu se je zahvalila za njegovo delo in povedala, da je z odstopom razbremenil stranko. Predsednica SD je poudarila, da niso stranka SD, ona sama, pravosodna ministrica ali premier tisti, ki bodo iskali odgovornost, ker so za to odgovorni pristojni organi. 

Po besedah Fajonove jih je predsednik vlade danes seznanil, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč.

Švarc Pipan sicer navaja, da je bila pri poslu zavedena, prst pa je uperila tako v nekatere uslužbence pravosodnega ministrstva kot v generalnega sekretarja stranke SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. SD je postala tarča očitkov o korupciji, nekateri so nezadovoljni tudi s tem, kako je v aferi odreagiralo vodstvo stranke na čelu s Fajon.

»V ponedeljek bomo na konferenci SD opravili to razpravo (...) in verjemite mi, da bomo Socialni demokrati znali strniti svoje vrste,« je ob tem za Televizijo Slovenije dejal Matjaž Han. Stranka si želi povrniti zaupanje s trdim delom, prepričan je, da večina v stranki ve, da je treba ta trenutek pomagati državi in državljanom. Vodstvo stranke pa po njegovi oceni opravlja težko nalogo v teh zahtevnih razmerah.

Preberite še:

Komentarji: