Uprava z delom že začela, druge enote predvidoma do maja prihodnje leto

Novoustanovljena avtocestna policija bo delovala kot nova notranja organizacijska enota Generalne policijske uprave.
Fotografija: Dogodka ob odprtju v Postojni so se udeležili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in direktor uprave Andrej Jurič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Dogodka ob odprtju v Postojni so se udeležili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in direktor uprave Andrej Jurič. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Slavnostno so danes ob navzočnosti ministra Aleša Hojsa, namestnika generalnega direktorja policije Tomaža Pečjaka, direktorja uprave kriminalistične policije Andreja Juriča, predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in drugih z vrha policije kot tudi Darsa odprli prostore novonastale uprave avtocestne policije. Ta bo specializirana za nadzor prometa in pregon kriminala na avtocestnem križu in hitrih cestah.

Danes je bil storjen prvi, sicer velik korak k vzpostavljanju avtocestne policije, ki se bo gradila postopoma. Uprava je v Postojni, potem pa bodo ustanovili še specializirane enote v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu in Kopru. Te bodo zaživele do maja prihodnje leto. Skupno je predvidenih 283 delovnih mest.

Hojs je v nagovoru poudaril, da je bila organizacija avtocestne policije dolgoletna želja policije in Darsa, saj želijo na tak način zagotoviti večjo prometno varnost na naših avtocestah in hitrih cestah. Poleg nadzora prometa in ukrepanja proti kršiteljem cestnoprometnih predpisov bo skrbela tudi za preprečevanje in odkrivanje kaznivih ravnanj ter njihovih storilcev ter preiskovanje prometnih nesreč.

image_alt
Ideja z dolgo brado, izvedba pa je zdaj blizu

Minister za notranje zadeve je povedal še, da Postojna za sedež uprave ni bila naključno izbrana, saj so pred leti to območje združili s koprsko policijsko upravo, zdaj pa se določen del vrha policije vrača v to lokalno okolje.

S finančnimi sredstvi bo delo avtocestne policije podprl tudi Dars. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak višine sredstev danes ni hotel razkriti.

»Skupaj s policijo z današnjim dnem uvajamo red na slovenskih avtocestah in zagotovili bomo, da bodo te bolj varne in bolj pretočne,« je povedal Hajdinjak. Po njegovih besedah se je Dars s podpisom pogodbe že lani zavezal, da bo sofinanciral opremo avtocestne policije, pomagal pa bo tudi pri zagotovitvi prostorov na slovenskem avtocestnem križu.
 

Ideja z dolgo brado


Zaradi zgraditve avtocestnega omrežja, uvedbe vinjetnega sistema in precejšnjega povečanja tranzitnega prometa na avtocestah si je vodstvo policije že pred desetletjem postavilo cilj, da bo prenovilo oziroma posodobilo delovanje policije na avtocestah in hkrati prometno policijo ustrezno kadrovsko okrepilo.

Vozila avtocestne policije imajo posebno označbo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vozila avtocestne policije imajo posebno označbo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vseskozi se je ponujalo več rešitev, od krepitve postaj prometne policije in specializirane enote za nadzor prometa, do ustanovitve novih enot, ki bi delovale na avtocestah. Avtocestna policija zdaj nastaja na podlagi usmeritev ministra za notranje zadeve.

Že v resoluciji o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od leta 2013 do 2022 je bilo zapisano pričakovanje o specializaciji znotraj prometne policije z ustanovitvijo specializirane enote, ki bo s svojimi območnimi organizacijskimi enotami pristojna za neposredno opravljanje nalog policije na avtocestah in hitrih cestah.
 

Poudarek tudi na pregonu kriminala


Policisti v nadzorih cestnega prometa na avtocestnem križu ugotavljajo vožnjo na prekratki varnosti razdalji, prehitro vožnjo in nepravilno prehitevanje, pri tovornih vozilih pa predvsem tehnično neustreznost in preobremenjenost ter kršitve časa trajanja vožnje.

A prometna varnost ni vse, na kar so pozorni. Na področju kriminalitete se je povečalo tihotapljenje nezakonitih prebežnikov, značilen je tako imenovani avtocestni kriminal, kamor sodijo tatvine, ropi, poškodovanja tuje stvari in goljufije. Tudi zato pristojni poudarjajo, da je na avtocestah in hitrih cestah treba povečati navzočnost policistov, ki lahko nadzirajo in urejajo cestni promet ter ukrepajo pri različnih kriminalnih dejanjih.

Ravno pred dnevi je odmevala premestitev dolgoletnega prvega moža koprskih kriminalistov Deana Juriča na avtocestno policijo.

Komentarji: