Od 19. ure prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi

Vse prireditve, ki se jih udeležuje več kot 500 ljudi, so do nadaljnjega prepovedane.
Fotografija: Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev. FOTO: Matej Družnik/Delo

Epidemiološka slika pri nas se slabša. Doslej smo evidentirali že 12 okužb z novim koronavirusom. Odhajajoči zdravstveni minister Aleš Šabeder je danes podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih.

Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni sars-cov-2. Odredba začne veljati danes od 19. ure dalje.

»Priporočamo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi,« so sporočili iz kabineta ministra za zdravje. Prepoved velja za prireditve v objektih, pa tudi pod šotori, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.



Nekatere prireditve bi sicer lahko izvedli brez občinstva. Kaj to pomeni za Pokal Vitranc in Planico, še ni znano. Na ministrstvu za zdravje poleg tega priporočajo, da zaradi povečanega tveganja organizatorji premislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi. Ob tem se odgovorni zavedajo, da nastaja gospodarska in finančna škoda, »a ta trenutek je najpomembnejše zdravje prebivalcev«, je dejal Šabeder in zatrdil, da odločitev enotno podpira stroka, pokazal je na več podpisov infektologov, po njegovih besedah pa situacijo razume tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Prepoved zbiranja pa za zdaj ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode, vendar so na ministrstvu za izobraževanje poudarili, da sledijo smernicam in priporočilom, ki se naglo spreminjajo. Že v petek pa so sicer prepovedali obiske v domovih za starejše.



Pred tem je direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski že sporočila, da so zaradi povečane stopnje tveganja vsi dogodki do nadaljnjega odpovedani oziroma prestavljeni. Med drugim tako odpade nocojšnji koncert MI2 ter nedeljski dogodek ob 120-letnici Gimnazije Poljane



Odpovedan je tudi nocojšnji koncert italijanskega tenorista Andree Bocellija v Stožicah. O novem terminu koncerta bodo organizatorji občinstvo pravočasno obvestili. Po podatkih Eventima pa je prestavljen tudi koncert Petra Graša, predviden nocoj v Areni Bonifika v Kopru, in sicer na 24. april. Prav tako so odpovedane oziroma prestavljene nekatere druge prireditve po državi.

V skladu z odredbo ministrstva pa je svoja vrata predčasno zaprl tudi sejem Dom. Zadnji predvideni sejemski dan bi moral biti v nedeljo, vendar so z Gospodarskega razstavišča sporočili, da bo le ta odpovedan. Na sejmu, ki se je sicer začel že v sredo, so sicer organizatorji v luči aktualnih razmer postavili razkuževalne postaje ter dodatno skrbeli za zračenje dvoran. 

Preberite še:

Komentarji: