Laboratoriji zmorejo največ 8000 testiranj na dan

Množičnega testiranja prebivalstva, ki ga je omenjal premier Janez Janša, vsaj za zdaj ne bo.
Fotografija: V ponedeljek je bilo pozitivnih 26 odstotkov testiranih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V ponedeljek je bilo pozitivnih 26 odstotkov testiranih. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V ponedeljek so v Sloveniji ob 5756 testih potrdili 1499 okužb s koronavirusom, pet oseb je v bolnišnicah umrlo, podatkov iz domov za ostarele ta hip še ni. Pozitivnih je bilo 26 odstotkov testiranih, kar je nekaj manj kot v preteklih dneh. Še vedno je največ okužb na Gorenjskem. Stanje v bolnišnicah prav tako ostaja zelo resno. 560 obolelih potrebuje bolnišnično oskrbo v tem trenutku, v dobrem tednu dni se je število podvojilo. Na intenzivni negi se zdravi 86 oseb. 

Mateja Logar je na vladni novinarski konferenci predstavila današnje stanje  v UKC Ljubljana: hospitaliziranih imajo 140 bolnikov, 29 jih je na intenzivni negi. Med hospitaliziranimi so tudi otroci, mlajši od enega leta, ki so potrebovali dodatek kisika. »Nujno je, da preprečimo širjenje virusa, saj postelj v največji slovenski bolnišnici zmanjkuje. Bolniki z intenzivne enote so v bolnišnici najmanj 10 do 14 dni, velik dotok bolnikov s terena se kumulativno število hitro povečuje, saj je sprejemov precej več kot odpustov. Če prebivalci jemljejo ukrepe resno in jih upoštevajo, se število bolnikov v zdravstvenih inštitucijah zmanjšano,« je povedala.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v spodnjem posnetku:





Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je pred kratkim dejala, da ne bodo mogli več testirati vseh morebitnih okuženih. Na sam potek epidemije to, koliko ljudi lahko testiramo in ali zaznamo vsakega okuženega, nima velikega vpliva, to se je pokazalo tudi v prvem valu, je ob tem pojasnila Mateja Logar. Kdaj bodo začeli s spremenjenim testiranjem, ni znano, podrobnosti bodo pojasnili predvidoma jutri. 

​Kaj pa omenjena sprememba načina testiranja pomeni za realno epidemiološko sliko v državi? »Število potrjenih okuženih se bo seveda zmanjšalo, kar se tiče same evidence. Lahko se bo spremenil tudi način spremljanja, se pravi, da se bodo v sistem javljali ljudje s klinično, ne pa laboratorijsko potrjeno okužbo,« je še pojasnila dr. Logar. Jelko Kacin je dodal, da bomo ob koncu tega tedna že zagledali luč na koncu tunela. V tem trenutku pa je najbolj pomembno, da vsak da svoj prispevek k zajezitvi širjenja koronavirusa.



Glede napovedane možnosti širšega testiranja celotne populacije, ki ga je v petek omenjal premier Janez Janša, je vladni govorec Jelko Kacin pojasnil: »Želimo razbremeniti pritisk na laboratorije, ko gre za najbolj zahtevne PSR teste. Epidemiologi morajo imeti na voljo več časa za obravnavo tistih, ki so pozitivni na te teste. Stroka se v tem trenutku ukvarja s tem, kako obvladati povečano število tistih, ki potrebujejo testiranje. Maksimalne številke glede testiranja so v tem trenutku 8000 testiranj dnevno, več laboratoriji ne zmorejo.« Testiranje celotne populacije v tem trenutku tako ni možno, je še dodal vladni govorec.

Stanje v bolnišnicah ostaja zelo resno. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Stanje v bolnišnicah ostaja zelo resno. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Psihološki učinki na epidemijo


Psihološka podpora v času epidemije koronavirusa je zelo pomembna, zato je tokrat na novinarski konferenci sodeloval tudi  psiholog Matej Tušak. Dejal je, da moramo biti zdaj solidarni in pogumni. Ljudje karanteno velikokrat doživljajo podobno, kot bi zapor. Za anksiozne je pomembno, da se z njimi pogovarjamo, da jih zvabimo v naravo. Dobra kondicija igra veliko vlogo pri ohranjanju dobrega psihofizičnega počutja. Ostanimo torej še naprej pozitivni in zmagovalci, po čemer Slovence tudi poznamo po vsem svetu, je psiholog položil na srce vsem. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da so med nami negativni ljudje, ki težko razumejo nastalo situacijo, njihov cilj pa je zgolj provokacija, zato se jim poskušajmo izogibati, je pojasnil Tušak. 

Danes je sicer v veljavo stopila prepoved gibanja med posameznimi občinami, vlada je sicer predvidela 13 izjem. Za prehajanje občin je potrebno izpolniti posebni obrazec, ki ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Prav tako od danes naprej ni več obvezno nošenje mask na zunanjih zelenih in športno-rekreativnih površinah, v kolikor je možno ohranjati najmanj trimetrsko razdaljo med osebami, ki niso člani istega gospodinjstva. 

Preberite še:

Komentarji: