V petek pozitiven vsak peti, umrle tri osebe s covidom-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Hospitaliziranih je 360 bolnikov s covidom-19, od tega jih 91 potrebuje intenzivno terapijo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Hospitaliziranih je 360 bolnikov s covidom-19, od tega jih 91 potrebuje intenzivno terapijo. FOTO: Blaž Samec/Delo

17.45 Cepilni centri naročili dodatna cepiva

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za Radio Slovenija povedal, da je v petek pozno zvečer deset cepilnih centrov naročilo dodatne odmerke cepiva, danes dopoldan so jim jih dobavili še nekaj tisoč odmerkov. Zaloge cepiv so po besedah ogromne, veliko pa je povpraševanja zlasti po cepivu proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Tako je pričakovati, da bodo v tem tednu prvič po dolgem času porabili več cepiva, kot ga dobavijo, je še navedel Radio Slovenija. Medtem pa za tretji odmerek cepiva trenutno ni veliko zanimanja.

11.44 V Avstraliji na protestih proti covidnim omejitvam izbruhnilo nasilje

Avstralska policija je na protestih proti covidnim ukrepom v Melbournu aretirala več kot 200 nasilnih protestnikov, ki so se spopadli s policisti. Pri tem je bilo ranjenih več policistov. Protesti v Melbournu so izbruhnili zaradi ponovne ustavitve javnega življenja, s čimer skušajo oblasti zajeziti ponovno širjenje okužb z novim koronavirusom. Protesti so potekali tudi v Sydneyju. Na protestih v Melbournu se je kljub prepovedi javnega zbiranja zbralo približno tisoč ljudi, ki so na policiste metali številne predmete. Več policistov je množica podrla na tla in jih poteptala. Policija se je odzvala z uporabo solzivca. Po navedbah policije v avstralski zvezni državi Viktorija so zaradi poškodb v bolnišnico odpeljali šest policistov.

10.40 Študija CDC ugotovila, da je cepivo Moderne najbolj učinkovito proti covidu

Študija treh cepiv proti covidu-19, ki so odobrena za uporabo v ZDA, je ugotovila, da pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo najbolj ščiti cepivo Moderne. Študijo cepiv Moderne, Pfizerja ter Johnson & Johnsona je izvedel ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Cepivo Moderne je 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covida-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema. CDC je ob tem zatrdil, da je študija dokazala, da so vsa tri cepiva učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij.

09.52 V petek 20-odstotni delež pozitivnih

Po podatkih sledilnika za covid-19, so v petek v Sloveniji opravili 6247 PCR testov, delež pozitivnih je znašal 20 odstotkov. Opravili so tudi 42.674 hitrih antigenskih testov. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 613,7. Hospitaliziranih je 360 bolnikov s covidom-19, od tega jih 91 potrebuje intenzivno terapijo. Najmlajši bolnik je star 26 let, najmlajši bolnik na intenzivnem oddelku pa 27 let. V petek so umrle tri osebe s covidom-19, skupaj od lanskega marca 4495 ljudi. Povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1040 okužb, to je 23 več kot dan prej. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.078.766 oseb, kažejo podatki NIJZ. V celotni populaciji je tako z enim odmerkom cepljenih 51 odstotkov oseb, med starejšimi od 18 let 61 odstotkov in med starejšimi od 50 let 73 odstotkov oseb. Z vsemi odmerki cepiva pa je bilo cepljenih 965.257 oseb. To je 46 odstotkov celotne populacije, 55 odstotkov starejših od 18 let in 67 odstotkov starejših od 50 let, še navaja vlada.

Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje bodo danes in nedeljo na prošnjo ministrstva za zdravje obratovali številni cepilni centri. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje bodo danes in nedeljo na prošnjo ministrstva za zdravje obratovali številni cepilni centri. FOTO: Blaž Samec/Delo


09.51 Tudi sindikata ministrstva za obrambo in vojakov za presojo ustavnosti pogoja PC

Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije s pomočjo pravnih strokovnjakov proučujeta odlok vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Oba sindikata napovedujeta zahtevo po ustavni presoji omenjenega odloka. »V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo iz vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka,« so zapisali. Več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

09.38 V ZDA priporočilo za izredno uporabo poživitvenega odmerka cepiva Pfizer za starejše od 65 let

Svetovalci za cepiva pri ameriški Upravi za hrano in zdravila (FDA) so v petek priporočili uporabo poživitvenega odmerka Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za starejše od 65 let in za tiste z visokim tveganjem za težji potek bolezni. Niso pa podprli uporabe poživitvenega odmerka za vse starejše od 16 let. Tretji, poživitveni odmerek, je FDA priporočila šest mesecev po drugem odmerku Pfizerjevega cepiva. Svetovalci so izrazili dvom o varnosti tretjega odmerka cepiva pri vseh osebah, starejših od 16 let, predvsem pri mlajših, ker o varnosti in dolgoročnih učinkih poživitvenega odmerka še ni na voljo dovolj podatkov.

Vlada predsednika Joeja Bidna je že pred tem napovedala, da naj bi po 20. septembru v ZDA začeli cepiti s poživitvenim odmerkom, če ga bosta odobrila FDA in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Svetovalci FDA so za osebe z velikim tveganjem za hud potek bolezni covid-19 soglasno priporočili poživitveni odmerek. Strinjali so se tudi, da naj bi ga prejeli tudi zdravstveni delavci.

image_alt
Tretji odmerek cepiva proti covidu-19 le za starejše in bolnike?


09.07 V sektorju IKT se je povečalo število zaposlenih in samozaposlenih

Sektor IKT je v času pandemije covida-19 zelo zaželen. Leta 2020 ga je sestavljalo 9038 podjetij, kar je tri odstotke več kot leto prej. Prav tako se je za tri odstotke povečalo število zaposlenih in samozaposlenih, in sicer na 29.985. Zaposleni so ustvarili za 4547 milijonov evrov prihodka in 1795 milijonov evrov dodane vrednosti. Kot so ta teden objavili v državnem statističnem uradu, sektor IKT sestavljajo podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo informacijsko-komunikacijske tehnologije ali z nudenjem storitev IKT. Ta podjetja omogočajo digitalno preoblikovanje gospodarstva in družbe in so pomembna tudi v času pandemije, saj med drugim zagotavljajo infrastrukturo za delo in izobraževanje od doma.

image_alt
Brez potrdil PCT ne na trening ne v knjižnico


07.12 Od danes nove izjeme izpolnjevanja pogoja PCT

Od danes pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni več treba izpolnjevati mlajšim od 15 let, dodane so še nekatere izjeme, denimo oskrba na bencinskih servisih, a le za osebe v tranzitu. Zaradi povečanega zanimanja za cepljenje pa bodo danes in nedeljo na prošnjo ministrstva za zdravje obratovali številni cepilni centri. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da bodo danes na lokaciji urgence cepili do 20. ure, na cepilnem mestu pa ni nobene gneče. Na razpolago je tudi cepivo proizvajalca Janssen. Cepljenje brez naročanja bo potekalo tudi v nedeljo, in sicer od 9. ure naprej.

Vlada je s spremembo odloka, ki ga je potrdila v četrtek, dvignila starostno mejo izpolnjevanja pogoja PCT z 12 na 15 let. Pogoja PCT tudi ni več treba izpolnjevati osebam, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Med izjemami od pogoja PCT so še uporabniki zdravstvenih storitev, če gredo na cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ter uporabniki poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice. Med izjeme od obveznega izpolnjevanja pogoja PCT za oskrbo na bencinskih servisih so uvrščene le osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje.

Preberite še:

Komentarji: