Širitev virusa lahko z ustreznimi ukrepi upočasnimo

Zdravniki opozarjajo: Virus je zelo nalezljiv, zato se čim manj družite! Uradno okuženih 141 ljudi, največ na območju Ljubljane.
Fotografija: Ukrepi so skladni z vsakodnevnim povečanjem okuženih z novim koronavirusom. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ukrepi so skladni z vsakodnevnim povečanjem okuženih z novim koronavirusom. FOTO: Blažž Samec/Delo

Javno življenje v Sloveniji počasi ugaša, saj je razglašena epidemija. Dosedanji ukrepi so skladni z vsakodnevnim povečanjem okuženih z novim koronavirusom. Uradni podatek je 141 potrjenih primerov okužbe, danes do 14. ure so opravili 4346 testiranj. Največ okuženih je na območju Ljubljane. »Širjenja virusa ne moremo več omejiti, z ustreznimi ukrepi lahko širitev zgolj upočasnimo,« pravi direktorica NIJZ Nina Pirnat.
 

Nujno omejevanje osebnih stikov


Nina Pirnat: »Mladi naj se ne združujejo v barih ob pijači. S tem najbolj ogrožajo druge, kronične bolnike in starejše.« FOTO: Zajem zaslona
Nina Pirnat: »Mladi naj se ne združujejo v barih ob pijači. S tem najbolj ogrožajo druge, kronične bolnike in starejše.« FOTO: Zajem zaslona
»Čim bolj moramo omejiti osebne stike. To je najpomembnejši ukrep,« je še enkrat poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat. »Število vsak dan narašča. Z ukrepi poskušamo zmanjšati možnost za okužbo.«

Omejitev širjenja okužb je najpomembnejša za zdravstveno osebje, da v bolnišnicah nimajo preveč pacientov in jim lahko ustrezno pomagajo. »Res je, ukrepi spreminjajo vsakodnevno življenje, toda tako mora biti. Vse pretekle izkušnje kažejo, da pri preprečevanju širjenja okužb najbolj koristi omejevanje osebnih stikov,« je povedala. »Počasno širjenje virusa bi nam omogočilo, da ustrezno zdravniško pomoč dobijo res kritični pacienti.«

Infografika: Foto Delo
Infografika: Foto Delo


Še posebej je pozvala mlade, naj se ne družijo in naj ostajajo doma. »Mladi naj se ne združujejo v barih ob pijači. S tem najbolj ogrožajo druge, kronične bolnike in starejše.«

Največ novih obolelih je še vedno povezanih s prvotnima žariščema v Ljubljani in Metliki. Okužbo so potrdili tudi pri prvem tujcu, gre za francoskega državljana. V Ljubljani je sicer hospitaliziranih štirinajst ljudi, od tega so trije v intenzivni enoti.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je zraven zatrdil, da imamo v Sloveniji 168 respiratorjev. »Nabavili bomo še petdeset novih, zanje smo prosili tudi Kitajsko,« je rekel.


 

Zdravje lahko poslabša tudi panika


Sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek: »Bolniki z blagimi simptomi ostajajo doma.« FOTO: Zajem zaslona
Sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek: »Bolniki z blagimi simptomi ostajajo doma.« FOTO: Zajem zaslona
Sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek opozarja, da moramo biti pazljivi, toda »panika ni na mestu, saj ta slabo vpliva na imunski sistem«.

Poudarila je, da vseh ljudi, ki so bili v stiku z obolelimi osebami in kažejo znake okužbe, niti ne testirajo več, saj je jasno, da so okuženi. »Bolniki z blagimi simptomi ostajajo doma,« je rekla. »Zmogljivosti testiranj smo že presegli. Pravila igre moramo spremeniti. Če je nekdo bil v tesnem stiku z obolelim in kaže bolezenske znake, testiranje nima smisla. Spreminja se zgolj zdravniška oskrba glede na resnost bolezni.«

Jasno je torej, da je realno število obolelih še precej večje. Vse bolnike bodo seveda pregledali, nato pa odredili, kje bo pacient nadaljeval zdravljenje; doma ali v bolnišnici. »Definicijo okužbe bomo spremenili, da bomo med okužene šteli tudi vse stike z okuženim, ki kažejo bolezenske znake,« je pristavila Nina Pirnat. »Število okuženih bo tako verjetno precej naraslo.«

S ponedeljkom bodo omejili tudi zobozdravstveno oskrbo. Nudili jo bodo na sedmih točkah (Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Kranj, Nova Gorica, Koper) in še to le za nujne primere.


 

Šole dobivajo navodila, kako organizirati izobraževanje na daljavo


Vrtci in šole bodo zaprti od ponedeljka naprej, toda številni otroci so že danes ostali doma, z njimi pa seveda tudi starši. Napovedano je, da bo število tistih, ki bodo zaradi ukrepa morali ostati doma, okoli 300.000, največji izziv za starše bo, kako urediti varstvo za otroke.

»Šole dobivajo navodila, na kakšen način naj poteka izobraževanje na daljavo,« je povedala sekretarka iz ministrstva za izobraževanje Martina Vuk.

Otroci s simptomi okužbe morajo ostati doma in o tem obvestiti varstvo, skupine v organiziranem varstvu pa ne smejo presegati šest otrok. »Organizirano bo nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole tistih staršev, ki morajo delati na ključnih delovnih mestih,« je pristavila.

Vrtci in šole zapirajo vrata. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vrtci in šole zapirajo vrata. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik. FOTO: Simona Fajfar
Direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik. FOTO: Simona Fajfar

 

V Izoli hospitalizirali predšolskega otroka


»V izolski bolnišnici je hospitaliziran predšolski otrok, ki je potreboval pomoč. Starši so prišli v zdravstveni dom po predhodnem klicu in prostore smo posledično razkužili. Zdaj smo spet odprti,« je povedal Evgenij Komljanec, direktor Zdravstvenega doma Izola.

Infografika: Foto Delo
Infografika: Foto Delo


Kot je še dejal, so otroka testirali in bodo rezultati znani po nekaj urah. Sicer pa bodo v prostorih medicine dela vzpostavili ambulanto za bolnike, ki imajo povišano telesno temperaturo ali znake okužbe.
 

Če ni nujno, ne kličite na 112


Z ministrstva za obrambo tudi pozivajo, da kdor ne potrebuje nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot, naj ne kliče na številko v sili 112. Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404.

Veliko težav imajo tudi preostale evropske države, zato povsod sprejemajo drastične ukrepe.

Javno življenje v Sloveniji počasi ugaša. FOTO: Dejan Javornik
Javno življenje v Sloveniji počasi ugaša. FOTO: Dejan Javornik


Sproščanje prostorskih kapacitet


V ortopedski in dermatovenerološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes zaradi potreb ob širjenju novega koronavirusa sprostili prostorske kapacitete. Bolnike obeh klinik, ki so sposobni odpusta, bodo do 18. ure odpustili domov, preostale pa premestili na druge klinike.

Skladno s četrtkovim dogovorom med ministrstvom za zdravje in vodstvi slovenskih bolnišnic tudi osrednja slovenska zdravstvena ustanova s ponedeljkom do vsaj 29. marca na vseh klinikah in inštitutih odpoveduje vse bolnišnične in ambulantne obravnave ter funkcionalno diagnostiko, ki nimajo stopnje nujno ali zelo hitro. Obdobje se lahko tudi podaljša. Kjer je to možno, zdravnike usmerjajo k uporabi telefonskega ali e-posveta.

Ukrepi so skladni z vsakodnevnim povečanjem okuženih z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ukrepi so skladni z vsakodnevnim povečanjem okuženih z novim koronavirusom. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Dostavili 36 zabojnikov za jemanje brisov


Zaključili so dostavo 36 zabojnikov zdravstvenim ustanovam, ki so jih določili za vstopne točke za jemanje brisov. Za delovanje ekip Rdečega križa Slovenije na mejnih prehodih z Italijo pa so zagotovili osnovne pogoje dela.

Oglasili so se tudi pri Petrolu, da imajo pripravljene akcijske načrte, s katerimi bodo zagotovili preskrbo z energenti. »Ustanovili smo koordinacijski tim, ki spremlja dogajanje in pripravlja ustrezne organizacijske ukrepe. Poslovanje za zdaj poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa ima družba pripravljene akcijske načrte, s katerimi bo zagotovila preskrbo z energenti,« so zagotovili.

Na OMV Slovenija so prav tako zagotovili, da bodo v naslednjih dneh in tednih zagotavljali oskrbo z energenti po vsej Sloveniji. Njihovi bencinski servisi ostajajo odprti.


Brez porok


Pošta Slovenije bo s ponedeljkom zaostrila ukrepe pri dostavi in izročanju pošiljk. Pismonoše bodo v hišne predalčnike še naprej vlagali pisemske pošiljke, za pisma, kjer je zahtevana osebna vročitev, pa bodo puščali obvestila s pozivom za prevzem na poslovalnici. Od ponedeljka bodo ustavili sprejem pisemskih, paketnih in EMS pošiljk za Italijo.

Ministrstvo za javno upravo je zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa upravnim enotam odredilo omejitev izvajanja nalog na najnujnejše zadeve. Stranke se bodo morale predhodno naročiti, v prostore upravnih enot pa bodo morale vstopati posamično. Sklepanje zakonskih ali partnerskih zvez do nadaljnjega ne bo mogoče.Zaradi epidemije bo s prihodnjim tednom začasno zastalo tudi delo sodišč. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je odredil sprožitev 83a člena zakona o sodiščih, ki določa, da lahko v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah.

Predstavniki prihajajoče vlade Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predstavniki prihajajoče vlade Zdravko Počivalšek, Matej Tonin, Janez Janša in Aleksandra Pivec. FOTO: Jure Eržen/Delo


Vse nenujno odpade


Včeraj je zadnjič javno nastopil zdravstveni minister v odhajanju Aleš Šabeder, nasledil ga bo Tomaž Gantar. »Novi koronavirus se nezadržno širi, v državah EU primanjkuje zaščitne opreme,« je dejal Šabeder.

Napovedal je, da Slovenija prehaja v drugo fazo; to pomeni, da bodo bolnike, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, sprejemale tudi regionalne bolnišnice. »Od ponedeljka bodo v vseh bolnišnicah odpovedani vsi specialistični pregledi, operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro,« je rekel. »V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.«


 

»Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo«


Še enkrat je preventivne ukrepe ponovila direktorica NIJZ Nina Pirnat; umivajte si roke, kašljajte v rokav, če ste oboleli, se ne družite z drugimi ljudmi.Epidemiolog Janez Tomažič je pozval, naj se javno življenje ustavi za štirinajst dni. »Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo. Ni nujno, da se prenaša samo s kašljanjem, saj ga prenašajo tudi ljudje z minimalnimi težavami,« je rekel. »Če je le možno, naj ljudje ostanejo doma. A če morajo oditi od doma, naj ne uporabljajo javnih prevozov. Naš apel je: čim manj druženja.«

Tomažič je tudi opozoril, da opažajo vse več nestrpnosti do bolnikov, ki se že odpravljajo domov. Marsikje je okolica preveč sovražna, zato se bolniki ne morejo vrniti v domače okolje.

Preberite še:

Komentarji: