Violeta Tomić na evropske volitve s programom legalizacije korupcije

Igralka in političarka se na volitve podaja z novo stranko Nič od tega (NOT).
Fotografija: Nova stranka Violete Tomić ima poleg zmage na Evrosongu v programu izpostavljeno legalizacijo korupcije. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nova stranka Violete Tomić ima poleg zmage na Evrosongu v programu izpostavljeno legalizacijo korupcije. FOTO: Blaž Samec/Delo

Violeta Tomić, vodilna kandidatka evropske levice na zadnjih evropskih volitvah, se, kot kaže, znova podaja v tekmo za evropski mandat. Tokrat z novo stranko Nič od tega (NOT), ki pa se je javnosti danes predstavila na nenavaden način, z neke vrste satiričnim performansom, iz katerega veje kritika uveljavljenih političnih akterjev.

Stranka NOT je vpisana v register političnih strank, za kar je potrebnih 200 izjav o ustanovitvi stranke, ki jo lahko podpišejo polnoletni državljani. Koliko članov imajo, sicer ne razkrivajo.

»Absolutno gre za smrtno resen politični projekt, kajti če hočete videti, kdo so res pravi šaljivci, si oglejte sejo državnega zbora,« je nekdanja poslanka, sicer pa igralka Tomić danes odgovorila na novinarske pomisleke o resnosti njihovega nastopa.

Stranka ima namreč v programu z opomnikom, da gre za humorno različico, kot eno od glavnih točk, poleg zmage na Evrosongu, izpostavljeno legalizacijo korupcije. »To je edina dejansko donosna gospodarska panoga in edina, z obdavčenostjo katere lahko poskrbimo za boljše pokojnine, za oskrbo domov starejših, za šolstvo, zdravstvo in ostale podsisteme,« je dejala Violeta Tomić. Program zaključuje pripis, da gre za »popoln dokaz, da papir res lahko prenese čisto vsako neumnost«.

Da gre za »resen politični projekt amaterskih satirikov«, pa je dodal strankin »stric iz ospredja« Rok Gros. Po njegovih besedah gre za stranko ljudi, ki imajo dovolj hinavščine, dvoličnosti. »Enostavno je mogoče to edina pot, da se končno nekaj spremeni,« je dodal. S satiro pa želijo nastaviti ogledalo vsem, »ki že 33 let ljudi delijo med sabo, ne živimo pa zato nič bolje«.

Soustanovitelj stranke je aktivist Boris Žulj, ki je v preteklosti že politično deloval v stranki Solidarnost.

Stranka se torej podaja na evropske volitve z nosilko Violeto Tomić, ko bodo končani vsi postopki v stranki, pa bodo razkrili še preostala imena, je napovedala. Dodala je, da ima drznost in znanje, da lahko jasno zastopa interese Slovenije v evropskem parlamentu, »kajti do zdaj žal nobenega evropskega poslanca iz Slovenije nismo niti slišali niti videli«.

Nenavadno novinarsko konferenco so izvedli v ljubljanskem Pritličju, kjer je imela Levica večkrat svoj volilni štab, nazadnje ob predsedniških volitvah, a so poudarili, da z Levico »nimajo nič«. »O mrtvih vse najboljše,« je o stranki, iz katere je izstopila januarja 2022, danes dejala Violeta Tomić.

»V politiki laži in korupcije in manipulacij res ne želim sodelovati, vendar so me ljudje, ki so prepoznali mojo načelno držo, prepričali, da bomo delali drugače, in Nič od tega je dejansko nič od tega, kar je bilo v politiki do zdaj,« je danes še dejala za STA.

Preberite še:

Komentarji: