Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada po evropske milijone, Bruselj že v pripravljenosti

Dan po ponovljenem glasovanju na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki tako kot na prvem ni bil dosežen potreben kvorum za zavrnitev zakona, bo vlada po napovedih nadaljevala dejavnosti za začetek izvedbe pripravljalnih del in za odmrznitev preostalih sredstev EU za projekt.
Vlada gre v nadaljevanje projekta za gradnjo drugega tira. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada gre v nadaljevanje projekta za gradnjo drugega tira. FOTO: Leon Vidic/Delo
T. V., STA, Peter Žerjavič
14. 5. 2018 | 06:50
14. 5. 2018 | 16:27
3:08
Ljubljana – Na referendumu je po preštetih 99,95 odstotka glasov proti zakonu glasovalo 50,1 odstotka volivcev, za pa 49,9 odstotka. Razlika je bila le 515 glasov. Zaradi nedoseženega kvoruma 20-odstotne udeležbe (ta je bila po delnih neuradnih podatkih 14,96-odstotna) zakon ni bil zavrnjen.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v komentarju referendumskega razpleta spomnil, da je pogodba za pripravljalna dela za gradnjo drugega tira med Divačo in Koprom z izvajalcema Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva podpisana že od lanskega decembra, zato bodo na ministrstvu po dogovoru z evropsko komisijo, da lahko 44 milijonov evrov evropskih sredstev zanje črpa direkcija za infrastrukturo, nadaljevali aktivnosti, da se ta dela čim prej začnejo.Državni sekretar Jure Leben pa je napovedal, da bodo naredili vse, da se bodo pripravljalna dela lahko začela do volitev.
Leben je povedal še, da bodo evropski komisiji predlagali, da bi se že ta teden sestali na temo odmrznitve preostalih 109 milijonov evrov evropskih sredstev za projekt, ki jih je Slovenija dobila v tako imenovanem blendinškem razpisu iz mehanizma za povezovanje Evrope in čakajo na uveljavitev zakona o drugem tiru in prevzem investicije, ki bi ga opravilo projektno podjetje 2TDK.

Vili Kovačič se ne bo predal, še enkrat namerava na sodišče.
Vili Kovačič se ne bo predal, še enkrat namerava na sodišče.


Bruselj v pripravljenosti


»Obveščeni smo o rezultatih včerajšnjega referenduma o projektu Koper – Divača. Direktorat za Mobilnost in promet Evropske komisije je v pripravljenosti in čaka na dodatne informacije s strani slovenskih državnih organov. Projekt Koper-Divača je prednostni projekt Evropske unije in upamo, da se bodo koraki, ki vodijo v izvedbo projekta čim prej nadaljevali,« se je danes na razplet ponovnega glasovanja na referendumu odzvala evropska komisarka za promet Violete Bulc.

Leben želi čim prej nadaljevati tudi pogovore z Madžarsko o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu.

Vladna stran si obeta, da bodo postopki hitro potekali naprej, a pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal pritožbo na izid referenduma, ki niti na ponovnem glasovanju po njegovem mnenju ni bil pošten. To verjetno pomeni, da bo uveljavitev zakona naloga nove vladne koalicije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine