Vlada zamenjala dva direktorja DUTB

Vlada je odpoklicala neizvršna direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Tomaža Beska in Mitjo Križaja.
Fotografija: V Družbi za upravljanje terjatev bank je prišlo do kadrovskih menjav. FOTO: Vidic Leon
Odpri galerijo
V Družbi za upravljanje terjatev bank je prišlo do kadrovskih menjav. FOTO: Vidic Leon

Vlada je danes na dopisni seji odpoklicala Tomaža Beska in Mitjo Križaja z mesta neizvršnih direktorjev upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter za obdobje od 3. junija do konca leta 2022 na njuni mesti imenovala Alenko Urnaut Ropoša in Borisa Novaka.Razlogov za zamenjavo vlada ni pojasnila.

Novak je od maja 2012 generalni direktor Pošte Slovenije, maja 2017 je bil imenovan za drugi petletni mandat. Je tudi član nadzornega sveta Športne loterije in predsednik nadzornega sveta Intereurope.

Urnaut Ropoševa je lastnica podjetja za nepremičninsko svetovanje Renova Real. Med drugim je pooblaščena ocenjevalka vrednosti nepremičnin in sodna cenilka za področje nepremičnin, je razvidno s spletne strani podjetja.

Besek je bil predsednik upravnega odbora. Prejšnja vlada ga je za neizvršnega direktorja DUTB imenovala z 8. decembrom 2018, potem ko je odpoklicala prejšnjega neizvršnega direktorja in predsednika upravnega odbora Miho Juharta. Vlada je takrat kot razlog navajala nepravilnosti in nespoštovanje internih aktov pri prodaji zemljišča za tovarno družbe Lonstroff v Logatcu.
Križaj je bil neizvršni direktor DUTB od 28. januarja 2017, ko je mandat nastopil skupaj z Juhartom.

Vlada kot skupščina DUTB imenuje neizvršne člane upravnega odbora DUTB. Neizvršna direktorja sta še Marko Tišma (od 14. decembra 2018) in Aleksander Lozej (od 21. junija 2019).

V upravnem odboru so še trije izvršni direktorji, ki jih imenujejo neizvršni direktorji, in sicer glavni izvršni direktor Matej Pirc ter izvršna direktorja Bojan Gantar in Andraž Grum.

DUTB bo po veljavnem zakonu, ki opredeljuje njeno delovanje, prenehala delovati konec leta 2022. Konec lanskega leta je Pirc predlagal, da bi DUTB - poleg upravljanja terjatev in premoženja, ki je bilo v času sanacije bank preneseno nanjo - gradila tudi stanovanja in domove za starejše, kar bi zahtevalo podaljšanje njene življenjske dobe. Z Beskom sta predlog januarja predstavljala nekaterim poslanskim skupinam; v SMC, SD, SNS in Levici so bili do ideje zadržano oz. ji nasprotovali, v LMŠ pa se jim je zdela vredna premisleka. Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nedavnem intervjuju za Delo dejal, da v vladi Marjana Šarca ni bil za podaljšanje življenjske dobe DUTB.

 

Preberite še:

Komentarji: