Svetovalne pogodbe Bešič Loredana na policijo, inšpektorat in Furs

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek obravnave v zvezi s sklepanjem svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje.
Fotografija: Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je KPK pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je KPK pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji. FOTO: Črt Piksi/Delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek obravnave v zvezi s sklepanjem svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje, so sporočili iz KPK. Zaradi zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov so zadevo odstopili v obravnavo policiji, inšpektoratu za delo in Finančni upravi RS (Fursu), KPK pa je postopek ustavila.

KPK je v marcu in aprilu 2023 prejela več prijav, ki so se nanašale na sklepanje svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje in v organih v sestavi ministrstva, in sicer v obdobju od junija 2022 do januarja 2023 (v tem obdobju je ministrstvo vodil Danijel Bešič Loredan). V okviru predhodnega preizkusa je pridobila pojasnila in dokumentacijo ministrstev za zdravje, javno upravo ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Fursa ter vpogledala v javno dostopne podatke.

Spomnimo, minister Bešič Loredan je v šestih mesecih ministrovanja z zunanjimi svetovalci sklenil 94 pogodb v skupini vrednosti 1.068.694 evrov. 

image_alt
Gantar presenečen, ko je slišal, koliko pogodb je sklenil

Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je KPK pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji. Zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o delovnih razmerjih je zadevo odstopila tudi v informacijo oziroma pristojno reševanje inšpektoratu za delo, zaradi zaznanega suma kršitve zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih pa je zadevo odstopila tudi Fursu. Komisija pa sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katerega je pristojna, ni potrdila, zato je postopek ustavila.

Preberite še:

Komentarji: