Protesti v Srbiji tokrat mirni, udeleženci protestirali sede

Oblast je za srbsko prestolnico napovedala strožje ukrepe glede zbiranja ljudi, a brez policijske ure. Med protestniki tudi zdravniki.
Fotografija: FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Marko Djurica/Reuters

V Beogradu in drugod po Srbiji, od koder zadnje dni prihajajo posnetki nasilja na protestih in brutalnih postopkov policije, so se ljudje tudi nocoj zbrali na trgih in ulicah. Proteste so organizirali že tretji dan zapored.



Srbski mediji so v večernih urah poročali o ljudeh pred beograjsko nacionalno skupščino in v bližnjem Pionirskem parku. Mnogi so posedli na tla, s transparenti z besedili tipa »Ne nasedaj, raje sedi!« ali »Ujemi huligane, ne udarjaj ljudstva!«. Med njimi so bile tudi družine z otroki. Policije je bilo na samem prizorišču manj kot minula dneva, a je bila v neposredni okolici.

FOTO: Marko Djurica/Reuters
FOTO: Marko Djurica/Reuters


Poročali so tudi o ljudeh, ki so se zbrali na ulicah Novega Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Kruševca, Zrenjanina, Bora ali Vranja.

Kot je poročal portal N1, so k množični udeležbi znova pozivali na družbenih omrežjih, a tokrat z opombo, uperjeno proti provokatorjem, ki jih obtožujejo za nasilje. To je zaznamovalo prva dva dneva protestov.

Nocojšnji protesti naj bi v celoti potekali sede, s čimer bi se protestniki razlikovali od tistih, ki bi se jih udeležili zaradi spodbujanja nasilja. S tovrstno ločitvijo od nasilnežev so želeli sporočiti, da je običajnih državljanov mnogo več od njih. Oblast je sicer za dosedanje izgrede obtožila skrajno desne skupine.

FOTO: Andrej Isakovic/AFP
FOTO: Andrej Isakovic/AFP


Protestnikom pred skupščino v Beogradu so se pridružili tudi zdravniki in zdravstveni delavci beograjskih bolnišnic z bolniki, obolelimi za covidom-19. Za portal N1 so izjavili, da je zdravstveni sistem pred kolapsom, da država tega ni predvidela in da čutijo, da so žrtvovani skupaj z obolelimi.

Potral Mondo je poročal tudi o bolj napetih situacijah v Beogradu, o razdeljenih protestnikih. Nekateri namreč niso želeli sesti. »Srb ne sedi,« je vzklikal eden med njimi, pokrit s šajkačo. Tako se je odzival na pozive, naj pač sede. Protesti v Beogradu so sicer mirni, mediji so le okoli 22. ure in nekaj zatem poročali o provokacijah s pozivi ljudem, naj vstanejo, prižigom bakle in močnejše petarde. Zakrinkani napadalci so okoli 23. ure fizično napadli novinarja portala nova.rs Vojislava Milovančevića. Utrpel je poškodbe glave.



FOTO: Marko Djurica/Reuters
FOTO: Marko Djurica/Reuters


Protestniki ostajajo prepričani, da jih je oblast s podatki glede koronavirusa zavajala. Prvič so se pred nacionalno skupščino zbrali v torek, po nagovoru predsednika Aleksandra Vučića o novih omejitvah zaradi koronavirusa. Danes je vlada v prestolnici tudi dejansko uvedla strožje ukrepe, a ne tudi policijske ure.

Na Twitterju je pred protesti zaokrožilo več posnetkov priprav policistov, tudi oklepnega vozila in vodnega topa.


 

Lažna slika varnosti


Protestniki so te dni na ulicah zaradi vladnih ukrepov in politike Vučića, ki je danes odpotoval v Pariz, sledil bo še Bruselj. Obe prestolnici bosta prizorišči pogovorov o Kosovu, obujenega dialoga Beograda s Prištino. Kot piše portal N1, so srbski študenti v Franciji Vučića ob prihodu v Pariz pred rezidenco srbskega veleposlanika sprejeli s transparenti, mdr. z napisom »Ti si covid Srbije«.



Protestniki so prepričani, da jim je oblast predstavila lažno sliko varnosti, da je politične cilje postavila pred zdravje in varnost ljudi. Zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede.

FOTO: Marko Djurica/Reuters
FOTO: Marko Djurica/Reuters


Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med minulimi protesti, podatke o poškodovanih, odgovornost vrha policije in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS.

Policijski sindikat se je sicer danes odzval z besedami, da so za nasilje odgovorni »dobro organizirani provokatorji«. Namreč ekstremistične in navijaške skupine.





RTS je poročala, da je najslabša epidemiološka slika v Beogradu. Po današnjem zasedanju kriznega štaba je premierka Ana Brnabić napovedala nove, strožje ukrepe, ki pa bodo veljali le za prestolnico, medtem ko za območje celotne države enotnih strožjih ukrepov ni. Oblast je napovedala prepoved organiziranega zbiranja več kot desetih ljudi tako v zaprtih prostorih kot na prostem. 

Gostinski lokali, trgovine in lekarne bodo morali imeti jasno označeno, koliko gostov sme naenkrat vanje – predvideni so štirje kvadratni metri na osebo –, poslovanje v vseh javnih zaprtih prostorih pa bo med 21. in 6. uro prepovedano. Brnabićeva je dodala, da se kapacitete beograjskih bolnišnic polnijo in da bo cena tega, kar se je včeraj in predvčerajšnjim dogajalo na ulicah prestolnice, visoka. 

Nasilje je v torek in sredo seglo do beograjske nacionalne skupščine, manjši skupini je uspelo vdreti vanjo. FOTO: Andrej Isakovic/AFP
Nasilje je v torek in sredo seglo do beograjske nacionalne skupščine, manjši skupini je uspelo vdreti vanjo. FOTO: Andrej Isakovic/AFP

 

Bolnišnice v Beogradu polne


Direktor Infekcijske klinike Goran Stevanović je bil glede zapolnjenosti bolnišnic še bolj pesimističen. Izjavil je, da so tiste v Beogradu polne in da imajo zgolj na njegovi kliniki 350 pregledov dnevno. Skupno v Beogradu okoli 500. Tretjina pacientov mora takoj v bolnišnično oskrbo, mnogi potrebujejo podporo s kisikom. Obolele iz Beograda že pošiljajo v Pančevo, Smederevo in Požarevac. Število bolnikov na ventilatorjih v Srbiji je trenutno 120.

Premierka je danes zagovarjala tudi nekdanjo Vučićevo uvedbo policijske ure, a dodala, da je za takšen ukrep potrebna razglasitev izrednih razmer. O protestnikih pa: »Ne razumem takšnega obnašanja, takšnega zbiranja, nečesa, kar neposredno ogroža naše zdravstvene delavce in s tem ljudi, ki se zdravijo.«

FOTO: Marko Djurica/Reuters
FOTO: Marko Djurica/Reuters

Preberite še:

Komentarji: